Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.7°C
4 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.5°C21.9°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.4°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C19.5°C
2 BF 45%
Ένας μάγκας στον Βοτανικό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ένας μάγκας στον Βοτανικό

Του Άγγελου Μανταδάκη

Η δυτική πύλη της Αθήνας, όπου τα τελευταία χρόνια εγκαταστάθηκε ο σταθμός του μετρό «Ελαιώνας». Ο Βοτανικός είναι το τμήμα του Ελαιώνα που μαζί με το Μαρκόνι ανήκουν στον Δήμο της Αθήνας. Πήρε την ονομασία του από τον Βοτανικό Κήπο που βρίσκεται εκατέρωθεν της Ιεράς Οδού και ανήκει στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο. Στην περιοχή υπήρχε η πανάρχαια ελιά του Πλάτωνα, στην είσοδο των εγκαταστάσεων της Softex. Μετά από περίπου δύο χιλιάδες χρόνια, ένα αστικό λεωφορείο με προφανώς ατζαμή οδηγό έπεσε επάνω της και την ξερίζωσε. Αυτά βέβαια μόνο στην Ελλάδα μπορούν να συμβούν.

Πρόκειται για εκτός σχεδίου ζώνη της πρωτεύουσας, με κυρίως επαγγελματικές και βιομηχανικές χρήσεις. Η αποβιομηχάνιση της χώρας οδήγησε στο κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων της περιοχής. Με Προεδρικό Διάταγμα της δεκαετίας του 1980 μεγάλο μέρος της συνοικίας προς την οδό Πειραιώς χαρακτηρίστηκε ως περιοχή αμιγούς κατοικίας (ΥΠΕΧΩΔΕ - υπουργός Κώστας Λαλιώτης). Εν τούτοις η περιοχή όπως τη βλέπουμε σήμερα μόνο αμιγούς κατοικίας δεν είναι. Στα εγκαταλελειμμένα εργοστάσια και αποθήκες κάποιοι επιχειρηματίες της νύχτας δημιούργησαν κέντρα διασκέδασης παραβιάζοντας κάθε διάταξη του Προεδρικού Διατάγματος. Η ασυλία των εν λόγω οφείλεται -απ' ό,τι λέγεται στην περιοχή- σε ειδικές σχέσεις διαπλοκής πολιτικών προσώπων και επιχειρηματιών.

Στον Βοτανικό υπήρξε μακρά αντιπαράθεση κατοίκων, φορέων και κράτους σχετικά με την εκεί παρουσία του αμαξοστασίου των αστικών λεωφορείων. Η περιοχή απασχόλησε επίσης και για ένα άλλο ζήτημα γενικότερου ενδιαφέροντος, όπως αυτό του γηπέδου του Παναθηναϊκού. Το σχέδιο του Δήμου Αθηναίων προέβλεπε την εγκατάσταση ενός σύγχρονου ποδοσφαιρικού γηπέδου παράλληλα με την κατασκευή μεγάλου εμπορικού κέντρου που παραβίαζε την ισορροπία του τσιμέντου με το πράσινο. Αν και οι ανάγκες του ιστορικού συλλόγου για σύγχρονο γήπεδο κατάλληλο για τη διεξαγωγή διεθνών αγώνων είναι σαφείς, ωστόσο η επιμονή κάποιων στην κατασκευή του εμπορικού κέντρου μαζί με το γήπεδο ακύρωσε το σχέδιο.

Ο Βοτανικός ήταν γνωστός για τα παραδοσιακά κουτούκια της λαϊκής μουσικής. Ένα τέτοιο που έγινε και τραγούδι ήταν "Του Αποστόλη το κουτούκι". Βέβαια η περιοχή έγινε γνωστή στα πέρατα του κόσμου από τον χιλιοτραγουδισμένο μάγκα της, που κυριάρχησε για πολλά χρόνια στα μπουζούκια και στα καμπαρέ, όπως λέει και ο στίχος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL