Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

"Νύχτα γιομάτη θαύματα, νύχτα σπαρμένη μάγια"

Της Λήδας Καζαντζάκη   Η Νύχτα φοβίζει και σαγηνεύει. Αποτελεί από την αρχαιότητα μια θεότητα αμφίσημη, ταυτισμένη με την αρχή του κόσμου, της Γαίας, του Χάους, του Ταρτάρου και του Έρωτα, αδελφή και...

Της Λήδας Καζαντζάκη

 

Η Νύχτα φοβίζει και σαγηνεύει. Αποτελεί από την αρχαιότητα μια θεότητα αμφίσημη, ταυτισμένη με την αρχή του κόσμου, της Γαίας, του Χάους, του Ταρτάρου και του Έρωτα, αδελφή και σύντροφο του σκοτεινού και σιωπηλού Ερέβους, μητέρα ταυτόχρονα του Αιθέρα, του Φωτός του Ουρανού και της Ημέρας. Είναι ο θαυμαστός τόπος όπου δρουν τα ξωτικά του Σαίξπηρ και οι τρομερές φιγούρες των παραμυθάδων, των ρομαντικών και καταραμένων εκφραστών κάθε μορφής της ποίησης -με την ευρεία της έννοια- «ως μια ιδιαίτερη μορφή σχέσης με την πραγματικότητα», καθώς έλεγε ο λυρικός Ρώσος σκηνοθέτης Ταρκόφσκι. Είναι ο μαγικός τόπος όπου η φωτογραφία κατάφερε να αναδειχτεί ως τέχνη στο ξημέρωμα του 20ού αιώνα από κορυφαίους εκπροσώπους της, όπως ο Άλφρεντ Στίγκλιτζ με πλάνα της Νέας Υόρκης πλασμένα με ελάχιστο φως.

Είναι ο χώρος στον οποίο ξεναγεί τον θεατή της η φωτογράφος Έφη Χαλιορή στη δεύτερη ατομική της έκθεση, στην Γκαλερί CAN, στο Κολωνάκι. Τα νυχτερινά τοπία που συλλαμβάνει η Χαλιορή σε δάση και άλση με τον φακό της είναι ανώνυμα και διαχρονικά. Εστιάζουν το βλέμμα μας στο μερικό, σε γυμνές φιγούρες δένδρων και σε πυκνά φυλλώματα. Που έρχονται έτσι μέσα από τις σκιές τους, εκεί όπου το φως αφήνει τα ίχνη του, στο προσκήνιο, αποκτούν μιαν ολοκληρωμένη υπόσταση, όπως στο πλατωνικό σπήλαιο, και μια ονειρική, μεταφυσική διάσταση μέσα από τη χρήση του φλας. Μετασχηματίζουν τα στοιχεία της φύσης σε στοιχειά, πλάσματα που ενσωματώνουν και εκφράζουν ανέκαθεν τα συναισθήματά μας στις κινήσεις τους και στα αποστεωμένα, μοναχικά ή πληθωρικά αποτυπώματά τους. Μεταλλάσσουν το οικείο σε ανοίκειο και τανάπαλιν. Απεικονίζουν τη διαλεκτική μας σχέση ανάμεσα στο φως της ζωής και το σκοτάδι του θανάτου. Και εξορκίζουν με τη μορφοπλαστική δύναμή τους τον φόβο για το άγνωστο. Δημιουργούν εικόνες που συνδέουν, σύμφωνα με τους ντανταϊστές και τους σουρεαλιστές, τη ζωγραφική με τη φωτογραφία, στα όρια του ονείρου και της αφύπνισης. Εκεί όπου οι πολιορκημένοι «αλαφροΐσκιωτοι» είναι ικανοί να ανατρέψουν τη δρομολογημένη από τους ισχυρούς πορεία της Ιστορίας.

 

Info: Έφη Χαλιορή, «Into The Dark»

CAN-Christina Androulidaki Gallery, Αναγνωστοπούλου 42, Κολωνάκι

Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Παρ. 12.00 - 15.00 και 17.00 - 20.00, Σαβ. 12.00 - 16.00

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Η διπλή σημασία των ευρωεκλογών

Στο ερώτημα αν οι ευρωεκλογές έχουν ευρωπαϊκό ή εσωτερικό πολιτικό χαρακτήρα δεν υπάρχει καθαρή απάντηση. Όλες οι εκλογές έχουν εσωτερικό πολιτικό χαρακτήρα, πόσο μάλλον οι ευρωεκλογές, που διεξάγονται με απλή αναλογική σε ενιαία πανελλαδική περιφέρεια.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο