Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.7°C15.4°C
2 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.3°C
4 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.0°C
3 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18 °C
16.0°C18.8°C
5 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Η ατζέντα της εβδομάδας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ατζέντα της εβδομάδας

"Γενούφα" του Γιάνατσεκ στη Λυρική

“Γενούφα” του Γιάνατσεκ στη Λυρική

Με τη “Γενούφα” του Λέος Γιάνατσεκ, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ανοίγει απόψε η νέα καλλιτεχνική περίοδος για την Εθνική Λυρική Σκηνή, σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού και σκηνοθεσία Νίκολα Ράαμπ. Η τρίπρακτη όπερα βασίζεται σε κείμενο του συνθέτη, που στηρίζεται στο θεατρικό της Γκαμπριέλας Πρεΐσοβα “Η ψυχοκόρη”, μια ιστορία ωμού ρεαλισμού σε μία από τις πρώτες όπερες που χρησιμοποιούν αυτούσια την πρόζα ενός λογοτεχνικού κειμένου. Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι του διεθνώς αναγνωρισμένου Έλληνα Γιώργου Σουγλίδη και η κινησιολογία του χορογράφου Φώτη Νικολάου.
 

Η υπόθεση Πολκ στο ΚΘΒΕ

Η υπόθεση Πολκ ζωντανεύει, από το Σάββατο 20 Οκτωβρίου, στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στην παράσταση “Υπέρ Ελλάδος” που έγραψε η Σοφία Νικολαΐδου και σκηνοθετεί η Πηγή Δημητρακοπούλου. Εβδομήντα χρόνια μετά τη δολοφονία του Τζορζ Πολκ, ένα θεατρικό έργο δίνει φωνή στα πρόσωπα του δράματος που συγκλόνισε τη χώρα. Όπως σημειώνει η συγγραφέας, “μέσα στον βαθύ εμφύλιο, κυνηγοί και κυνηγημένοι, θύτες και θύματα, Πόντιες μάνες, κωλοπετσωμένες Αμερικανίδες, ανελέητοι δικηγόροι, ασφαλίτες και κατάσκοποι, σε ένα γαϊτανάκι αφηγήσεων που ξετυλίγει το νήμα της υπόθεσης”.
 

Τιμώντας τη μάχη της Ηλεκτρικής

Με μια έκθεση και μια συναυλία τιμάται σήμερα η καθοριστικής σημασίας, εναντίον των Γερμανών κατακτητών, μάχη της Ηλεκτρικής, που έδωσαν και κέρδισαν τα τμήματα του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ στις 13 Οκτωβρίου 1944. Εντάσσονται στη σειρά εκδηλώσεων «Η Αθήνα Ελεύθερη», με τίτλο “Έτσι σώθηκε η Ηλεκτρική... Μια μάχη στην καρδιά της Απελευθέρωσης”.

Στην έκθεση στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό του Αγίου Γεωργίου στο Κερατσίνι, που θα διαρκέσει έως τις 28 Φεβρουαρίου, θα γίνει ξενάγηση απόψε 5 μ.μ. με 7 μ.μ. Στις 7.30 μ.μ. θα ακολουθήσει συναυλία με ελεύθερη είσοδο από τους encΑrdia, Κώστα Θωμαΐδη και Ηλία Λογοθέτη.

***Ιστορικός περίπατος στη Λαμία

Ιστορικός περίπατος για τον ελληνοϊταλικό πόλεμο, την Κατοχή και την Απελευθέρωση στη Λαμία διοργανώνεται σήμερα, με εκκίνηση στις 10.30 π.μ. από την Πλατεία Ελευθερίας. Πρόκειται για μια πρωτότυπη εξιστόρηση των γεγονότων της περιόδου 1941-1944, σε συνδυασμό με περιήγηση σε τόπους και κτήρια που σημάδεψαν την ιστορία της πόλης. Η δράση συνδιοργανώνεται από το σωματείο "Μουσείο - Ιστορικό Αρχείο Ρούμελης 1940-1950", τα ΓΑΚ και τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, τον Δήμο Λαμιέων και το ΤΕΙ Στερεάς.
 

"Το Αϊβαλί, η πατρίδα μου", στον “Παρνασσό”

Η Όλια Λαζαρίδου και η Αμαλία Μουτούση παρουσιάζουν σε θεατρική μορφή αποσπάσματα από το βιβλίο του Φώτη Κόντογλου “To Aϊβαλί, η πατρίδα μου”. Η παράσταση, με ζωγραφιές, τραγούδια, ιστορίες και σκηνογραφική επιμέλεια της Δάφνης Ρόκου, έχει ήδη πραγματοποιήσει το πρώτο της ταξίδι σε θεατρικές σκηνές των Μεσογείων και φιλοξενείται για πρώτη φορά στην ιστορική αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός, τη Δευτέρα 15 και την Τρίτη 16 Οκτωβρίου, στις 9 μ.μ. Όλα τα έσοδα θα διατεθούν για την οικονομική ενίσχυση της Μονάδας Ανακουφιστικής Φροντίδας «Γαλιλαία».

* Με αφορμή τη συμπλήρωση πέντε χρόνων ζωής του εκδοτικού οίκου του Μισέλ Βόλκοβιτς "Το μέλι των αγγέλων”, στον οποίο δημοσιεύονται αποκλειστικά και μόνο έργα Ελλήνων συγγραφέων στα γαλλικά, εκδότης και δημιουργοί συναντιούνται την Τρίτη 16 Οκτωβρίου, στις 7 μ.μ., στο Λεξικοπωλείο, Στασινού 13. Παρουσιάζει η μεταφράστρια Ελένη Ζέρβα.

* Με την ευκαιρία της έκδοσης του έκτου και τελευταίου τόμου της ανθολογίας “Έλληνες ποιητές του 21ου αιώνα” (εκδόσεις Le Miel Des Anges) γίνεται παρουσίασή της, την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου, στις 7.30 μ.μ., στο Επί Λέξει, Ακαδημίας 32. Με τον μεταφραστή και εκδότη Μισέλ Βόλκοβιτς θα μιλήσουν οι Χριστόφορος Λιοντάκης, Στρατής Πασχάλης και Τίτος Πατρίκιος.

* Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «12 Οκτωβρίου 1944. Η Αθήνα Ελεύθερη» διοργανώνεται κύκλος συναντήσεων με τίτλο «Λογοτεχνία και Ιστορία» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (αίθουσα MC 3), με έναρξη τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου, στις 7 μ.μ., όπου συζητούν ο συγγραφέας Νίκος Δαββέτας και ο ιστορικός Βαγγέλης Καραμανωλάκης. Συντονίζει ο δημοσιογράφος Κώστας Καναβούρης. Την Τρίτη 16 Οκτωβρίου, στις 7 μ.μ., συζητούν η συγγραφέας Ελισάβετ Χρονοπούλου και ο ιστορικός Μενέλαος Χαραλαμπίδης. Συντονίζει η κριτικός λογοτεχνίας Ελισάβετ Κοτζιά.

* Διεθνές συμπόσιο με θέμα “Γιατί διαβάζουμε; Ο ρόλος του συγγραφέα και του βιβλίου τον 21ο αιώνα” οργανώνεται την Πέμπτη 18 και την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, Ακαδημίας 50, από την Εταιρεία Συγγραφέων, στο πλαίσιο της “Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου”.

* Με αφορμή την επέτειο των 100 ετών από τη λήξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, παρουσιάζεται απόψε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε διεύθυνση Φρανκ Στρόμπελ, στις 7 μ.μ., ο θεματικός κύκλος "Πόλεμος και ειρήνη", ο οποίος θα ολοκληρωθεί σε τρεις συναυλίες, περιλαμβάνοντας έργα εμπνευσμένα από συγκρούσεις πολεμικές και κοινωνικές, μεταξύ των οποίων η σουίτα από τον «Λόρενς της Αραβίας», «Το βαλς» του Μορίς Ραβέλ και η προβολή του “Shoulder Arms” του Τσάρλι Τσάπλιν.

* Το Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας επιστρέφει από τις 17 έως τις 29 Οκτωβρίου στην Ταινιοθήκη (Ιερά Οδός 48) και το Exile Room (Αθηνάς 12, Μοναστηράκι) με καλεσμένους την Κινεζοβρετανίδα σκηνοθέτρια και φεμινίστρια Σιαολού Γκουό και τον Γάλλο αβάν γκαρντ δημιουργό Φιλίπ Γκραντριέ, που θα δώσουν master class, ανοιχτό στο κοινό.

* Η Ιζαμπέλλα Ροσελίνι έρχεται το Σάββατο 20 Οκτωβρίου στην Αθήνα, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με τη νέα της παράσταση εμπνευσμένη από το ζωικό βασίλειο και τίτλο “Link Link”, στις 8.30 μ.μ.

* Η έκθεση “Στιγμιότυπα: 12 ιστορίες από την Τράπεζα της Ελλάδος μέσα από τον φακό του Κ. Μεγαλοκονόμου” εγκαινιάζεται στο Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος από τον διοικητή της Γιάννη Στουρνάρα, την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου, στις 7 μ.μ., στην οδό Αμερικής 3.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL