Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Η ποιητική της ψηφιακής εποχής στο ΙΜΚ / Ο "Προμηθέας" με τη ματιά των Medea Electronique
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ποιητική της ψηφιακής εποχής στο ΙΜΚ / Ο "Προμηθέας" με τη ματιά των Medea Electronique

Επιχειρώντας να εξερευνήσει τα όρια της τεχνολογίας και να δημιουργήσει μια νέου τύπου δραματουργία που ονομάζει ποιητική της ψηφιακής εποχής, η κολλεκτίβα καλλιτεχνών Medea Electronique συνεχίζει την έρευνά της στον μύθο, παρουσιάζοντας απόψε και αύριο στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης μια παράσταση, με ελεύθερη είσοδο, βασισμένη στο μύθο του Προμηθέα με τίτλο “Προμηθέια”. Όπως λένε οι συντελεστές πρόκειται για μια παράσταση-παρτιτούρα, που οδηγείται από τις μουσικές συνθέσεις και τους αυτοσχεδιασμούς των μουσικών, του λυρικού τραγουδιστή Μάριου Σαραντίδη και των χορευτών που συμμμετέχουν επί σκηνής. Εξηγούν πως το ανθρώπινο σώμα, έτσι όπως το χορογραφεί και το θέτει σε κίνηση η γαλλική ομάδα χορού Cie Sébastien Perrault, αποτελεί το νήμα της ιστορίας.

Με τον λόγο να είναι πάντα παρών, το κείμενο, βασισμένο στο πρωτότυπο έργο του Αισχύλου “Προμηθέας Δεσμώτης” και στίχους που η Medea Electronique συνέθεσε ειδικά, η παράσταση εμπλουτίζεται από συνθέσεις ηλεκτρονικών εικόνων που προβάλλονται στη σκηνή. Έτσι, σύμφωνα με τους δημιουργούς, η διάδραση ήχου - εικόνας - σώματος, σαν ένας ιδιότυπος ραψωδός, υφαίνει την ιστορία. Ταυτόχρονα δυο μουσικοί αυτοσχεδιάζουν στη σκηνή, στοιχείο που διατρέχει όλη την ιδέα της φιλοσοφίας και της εργασίας της ομάδας.

Η παράσταση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Καλλιτεχνικού και Ερευνητικού Προγράμματος με τίτλο: "Αρχαίο Δράμα και Ψηφιακή Εποχή" που περιλαμβάνει ακόμη εικαστική έκθεση έργων 35 σύγχρονων καλλιτεχνών με τίτλο “Προμηθέας 2.0” με διάρκεια έως τις 18 Οκτωβρίου. Πρόκειται για έργα ζωγραφικής, φωτογραφίας, γλυπτά, εγκαταστάσεις, νέα μέσα, δρώμενα και video art που παρουσιάζονται σε όλους τους χώρους του Ιδρύματος. «Ξεκινώντας από τη φωτιά ως αρχετυπικό σύμβολο του πολιτισμού, οι καλλιτέχνες προσεγγίζουν το θέμα αναζητώντας σύγχρονες, προμηθεϊκής φύσης φιγούρες ή νοήματα συχνά στην εποχή του διαδικτύου. Μέσα από τα έργα τους προκύπτουν ζητήματα επανάστασης, ελευθερίας, αυτοτιμωρίας και αυτοκαταστροφής, γνώσης και [υπερ]πληροφόρησης, διαχείρισης της τεχνολογίας και του διαδικτύου», σχολιάζει μεταξύ άλλων στον κατάλογο της έκθεσης η ιστορικός τέχνης Νικόλ Λεβέντη.

Μάνια Ζούση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL