Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Μυρσίνη Ζορμπά: Η στρατηγική του υπουργείου / Πολιτισμός με την κοινωνία συμμέτοχη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μυρσίνη Ζορμπά: Η στρατηγική του υπουργείου / Πολιτισμός με την κοινωνία συμμέτοχη

Σε ένα "λαμπερό" ανακαινισμένο Ακροπόλ, έτοιμο να μπει στην πολιτιστική δράση, χώρο ιστορικής μνήμης συνάμα, εκεί που η Ιστορία άφησε το αποτύπωμά της, όταν το '73 από τα μπαλκόνια του κινηματογραφούνταν η εισβολή του τανκ στο Πολυτεχνείο, με επίκεντρο την κοινωνία στο πολιτιστικό τοπίο, με μια "ασύμβατη" απεργία μπροστά της αλλά με τον υφυπουργό Κώστα Στρατή, τη γ.γ. Μαρία Βλαζάκη, τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη και τον γ.γ. Αθλητισμού Ιούλιο Συναδινό δίπλα της, η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά παρουσίασε χθες, στην πρώτη συνέντευξη Τύπου από την ανάληψη των καθηκόντων της, τους στρατηγικούς στόχους και τα θεμελιώδη σχέδια του υπουργείου.

Με έξι θεμελιώδη σχέδια στη φαρέτρα, στα οποία κυριαρχούν ο νέος οργανισμός για το βιβλίο, η περιφερειακή πολιτική για τον σύγχρονο πολιτισμό ως νέο πολιτιστικό μοντέλο αειφόρου ανάπτυξης και κοινωνικο-πολιτισμικής συνοχής με επίκεντρο τα ζωντανά κύτταρα πολιτισμού της περιφέρειας, με δικτύωση και νέους θεσμούς όπου χρειάζεται, τα παιδιά και οι νέοι όπως και οι νέοι δημιουργοί και καλλιτέχνες, ο διάλογος με τον αθλητισμό, και το Παρατηρητήριο Εθνικού Πολιτισμικού κεφαλαίου που συνδυάζει την επιστήμη με τον πολιτισμό, θα αναπτυχθεί η πολιτική του υπουργείου Πολιτισμού. Το δικό του ρόλο θα παίξει και το Ακροπόλ ως κόμβος συνάντησης και συμμετοχής για "ανήσυχα κοινά", για το οποίο η υπουργός δεν προσδιόρισε συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης δραστηριοτήτων, "το ταχύτερο δυνατόν" είπε, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο πιλοτικών δράσεων μέχρι τα εγκαίνιά του.

"Ασύμβατη" απεργία

Πρωτίστως, βέβαια, η υπουργός αναφέρθηκε στην απεργία που πραγματοποιούν αύριο οι εργαζόμενοι και οι αρχαιολόγοι του υπουργείου, για το θέμα των αρχαιολογικών χώρων, των μουσείων, των μνημείων και των ακινήτων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και το υπερταμείο. "Θεωρούμε ασύμβατη την απεργία που έχει εξαγγελθεί, διότι οι κλειστοί αρχαιολογικοί χώροι συνηγορούν όχι υπέρ της δημόσιας προστασίας τους αλλά, αντίθετα, γίνονται μπούμερανγκ ευνοώντας επιχειρήματα και σχέδια που έχουν εκφραστεί υπέρ της ιδιωτικής φύλαξης" είπε η υπουργός. "Είναι κρίμα", πρόσθεσε, "τη στιγμή που προχωρούμε σε διαδικασίες ικανές να διαφυλάξουν την πολιτιστική κληρονομιά για πρώτη φορά τόσο αποφασιστικά και λεπτομερειακά, να βρισκόμαστε μπροστά σε κλειστές πόρτες".

Για την υπουργό, η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς θεωρείται "δεδομένη" και "το θεσμικό πλαίσιο ισχυρό". Υπογράμμισε ότι "η εξαίρεση του Νόμου 4389/20 για τους αρχαιολογικούς χώρους δεν εγείρει αμφιβολίες, ωστόσο είμαστε σε διαρκή επαφή με το υπουργείο Οικονομικών και έχει δρομολογηθεί η διαδικασία ώστε να τεθεί στη διάθεση του υπουργείου Πολιτισμού το ταχύτερο ο πλήρης κατάλογος των ακινήτων που εξαιρούνται και τα οποία αντιστοιχούν σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία, μουσεία, ιστορικούς τόπους και ακίνητα, που προορίζονται για την εν γένει εξυπηρέτηση του δημοσίου σκοπού της προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς". Τόνισε δε ότι "η πιστοποιημένη ταυτοποίηση θεωρούμε ότι θα κλείσει τον κύκλο της αμφιβολίας γύρω απ' αυτό το θέμα τελεσίδικα".

Κ. Στρατής: Έχουν μεταβιβαστεί μόνο τα ακίνητα της Πλάκας

Ξεκάθαρος από πλευράς του ο υφυπουργός Κώστας Στρατής. "Αυτό που ζητούν είναι μια λευκή κόλλα χαρτί. Δεν έχει μεταβιβαστεί τίποτα, δεν υπάρχει κανένας όρος παράδοσης" είπε για τις αιτιάσεις που προβάλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων ΥΠΠΟ σχετικά με την απεργία, τονίζοντας ότι "γι’ αυτή την κυβέρνηση η πολιτιστική κληρονομιά είναι και θα παραμείνει στη διαχείριση του Δημοσίου". Σε ό,τι αφορά τη θεσμική κατοχύρωση, ήταν κατηγορηματικός. "Δεν υπάρχει κάποιο νομικό κενό, το έχουμε κοιτάξει, είμαστε στη διαδικασία ταυτοποίησης των ΚΑΕΚ. Έτσι, η γενική εξαίρεση, που είναι ρητή και ισχυρή στον νόμο, θα γίνει και ονομαστική".

Θύμισε παράλληλα ότι "τα μόνα ακίνητα που έχουν μεταβιβαστεί είναι αυτά που μεταβίβασε η προηγούμενη κυβέρνηση, τα ακίνητα Πλάκας", που "μεταβιβάστηκαν το 2013-2014 στο ΤΑΙΠΕΔ με υπογραφές των τότε υπουργών -μεταξύ αυτών της κυρίας Κεφαλογιάννη και του κ. Γεωργιάδη, οι οποίοι πρωτοστατούν σε αυτόν τον θόρυβο" είπε.

Στρέφοντας ευθέως τα βέλη του στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που τον Ιούλιο δήλωσε ευθέως ότι βλέπει "θετικά τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη διαχείριση και των αρχαιολογικών χώρων" αφήνοντας ανοιχτό το θέμα της ιδιωτικοποίησής τους, ο Κ. Στρατής τόνισε ότι "δεν είναι δική μας πολιτική αυτή ούτε την υλοποιούμε" και κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη "να πάρει θέση τι εννοεί ότι η διαχείριση των αρχαιολογικών χώρων πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο ιδιωτών". Επικαλούμενος παράλληλα τη φράση του κ. Μητσοτάκη ότι "αν κάποιος δοκιμάσει, για παράδειγμα, να κλείσει την Ακρόπολη, θα τον πετάξω έξω", είπε με νόημα: "Εμείς μιλάμε με τους εργαζόμενους, τους εξηγούμε λογικά τα επιχειρήματά μας, και τα πολιτικά και τα νομικά, και τους καλούμε να σκεφτούν πού βρισκόμαστε. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια απεργία η οποία θα στερήσει μισό εκατομμύριο έσοδα από το υπουργείο Πολιτισμού για ένα μη θέμα".

Παράλληλα θύμισε στους εργαζόμενους ότι η σημερινή κυβέρνηση "έφερε πίσω τους υπαλλήλους που ήταν σε διαθεσιμότητα, δεν απολύθηκαν, προχώρησε στην τακτοποίηση των εργαζόμενων με ένδικα μέσα, τακτοποίησε τους εργαζόμενους του Ταμείου Αλληλοβοήθειας και του Μουσείου Ακρόπολης, προχώρησε σε προκηρύξεις θέσεων σε όλες τις ειδικότητες και ιδιαίτερα στους 200 αρχαιοφύλακες", ενώ "μαζί με την κ. Ζορμπά βρεθήκαμε με την υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης και ξεκινάμε την κατάρτιση ενός προγράμματος νέων προσλήψεων -επιπλέον προσλήψεων-, αρχής γενομένης από το επόμενο έτος". Κάλεσε δε τους εργαζόμενους να "ζυγίσουν την κατάσταση" λέγοντας ότι "εμείς δεν πρόκειται να τους πετάξουμε έξω. Άλλοι λένε ότι θα τους πετάξουν έξω. Εμείς είμαστε εδώ για να συζητήσουμε και να εξηγήσουμε όλα τα ζητήματα".

Τέλος, επισήμανε ότι έχουν ξεκινήσει "όλες οι διοικητικές διαδικασίες για να έχουμε εγκαίρως έκτακτο προσωπικό τον χειμώνα για φύλαξη και καθαριότητα" αλλά και οι διαδικασίες ώστε "τον Απρίλιο να έχουμε και περισσότερους φύλακες και καθαρίστριες σε σχέση με πέρσι" ώστε "να λειτουργήσει από 1η Απριλίου το διευρυμένο ωράριο με όλους στη θέση τους".

Λέξεις - κλειδιά

Με πρόταγμα όλα όσα ορίζει η "δημόσια πολιτική του πολιτισμού", μια προσέγγιση "σταθερά κοινωνικο-πολιτισμική" και "λέξεις - κλειδιά" όπως η "συμμετοχικότητα και όχι απλώς η πρόσβαση, τα πολιτισμικά δικαιώματα, οι ανισότητες και διακρίσεις, οι πολιτισμικές κοινότητες - ορατές ή αφανείς, η διαφορετικότητα, η πολυεθνοτική κοινωνία, η πολιτισμική βιοποικιλότητα, η κοινωνική συνοχή", η Μυρσίνη Ζορμπά έδωσε μια πρώτη εικόνα της πολιτικής που θα ακολουθήσει το υπουργείο. Έβαλε στο τραπέζι τον όρο "εμείς" επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι η απόφαση είναι "να έχουμε συναρμοδιότητα με τον υφυπουργό κ. Στρατή, να ενδυναμώσουμε την οργάνωση και την πολιτική βούληση που απαιτείται και με τη στήριξη της γ.γ. Μ. Βλαζάκη να συγκροτήσουμε, όχι ένα ιεραρχικό σχήμα, αλλά μια ομάδα που αντιμετωπίζει από κοινού και σε στενή συνεργασία όλα τα ζητήματα". Ωστόσο η υπουργός έχει υπό την εποπτεία της τον σύγχρονο πολιτισμό, την Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021, το βιβλίο και σε συναρμοδιότητα με τον υφυπουργό Κ. Στρατή τα ζητήματα πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ ο υφυπουργός εποπτεύει επίσης το ΤΑΠ και το Ταμείο Αλληλοβοήθειας.

Με αιχμή τις βιβλιοθήκες

Σε ό,τι αφορά τον Νέο Οργανισμό Βιβλίου και Ανάγνωσης, για τη συγκρότηση του οποίου "έχει ξεκινήσει διαβούλευση με τους φορείς ώστε να βρεθεί ο κοινός παρονομαστής και να προδιαγραφούν οι προοπτικές του", η υπουργός επισήμανε ότι "δεν μπορούμε σήμερα να έχουμε ένα κέντρο βιβλίου ή όπως αλλιώς θα λέγεται, χωρίς να είναι συνδεδεμένο με βιβλιοθήκες, χωρίς να έχει στον σχεδιασμό του βιβλιοθήκες ζωντανές, με τεχνολογίες, ανοιχτές στην κοινωνία. Αυτό είναι που δίνει ένα στίγμα καινούργιο" είπε τονίζοντας ότι "θα προσπαθήσουμε αυτό το κέντρο και η ανάγκη της περιφερειακής πολιτικής στον σύγχρονο πολιτισμό να προχωρήσουν παράλληλα".

Έμφαση θα δοθεί στον διάλογο "Πολιτισμού και Αθλητισμού" προκειμένου, όπως τόνισε από πλευράς του ο υφυπουργός Αθλητισμού Γ. Βασιλειάδης, να "εντάξουμε σε μια κανονικότητα τον ελληνικό αθλητισμό, για να τιθασεύσουμε το τέρας της βίας και του οπαδισμού που έχει κυριαρχήσει στον ελληνικό αθλητισμό".

Η Μ. Βλαζάκη εξήγησε ότι οι αρχαιολογικοί χώροι δεν αντιμετωπίζονται μονοδιάστατα ως τουριστικοί προορισμοί, αλλά ως δημόσιοι χώροι ανοιχτοί στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό, ενώ ο γ.γ. Αθλητισμού Ι. Συναδινός αναφέρθηκε στον πολιτισμό ως μια πολύπλοκη κοινωνική δραστηριότητα, η οποία με σωστούς όρους και σωστές προϋποθέσεις μπορεί να συμβάλλει στην αρμονική και πολύπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας των νέων ανθρώπων.

Μυρσίνη Ζορμπά: "Ασύμβατη η απεργία των εργαζομένων. Κλειστοί αρχαιολογικοί χώροι ευνοούν σχέδια υπέρ της ιδιωτικής φύλαξης"

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL