Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C24.5°C
4 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C20.3°C
4 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.5°C
5 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.8°C23.5°C
4 BF 31%
6ο Φεστιβάλ Βοτανικού: "Κάτω από τις γραμμές", ο πολιτισμός της παλαιάς αστικής συνοικίας στον νέο αιώνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

6ο Φεστιβάλ Βοτανικού: "Κάτω από τις γραμμές", ο πολιτισμός της παλαιάς αστικής συνοικίας στον νέο αιώνα

Ανέκαθεν ο Βοτανικός ήταν μια από τις πλέον ιδιαίτερες περιοχές της Αθήνας. Αυτό που λέμε κέντρο – απόκεντρο, σε απόσταση από την Ομόνοια η οποία διανύεται με τα πόδια χωρίς κούραση, αρκετά όμοιος με το γειτονικό του Γκάζι, δηλαδή τον σημερινό Κεραμεικό (του οποίου υπό μιαν έννοια αποτελεί προέκταση) αλλά ταυτόχρονα και τόσο διαφορετικός. Όταν η πρώτη και μοναδική αστική βιομηχανική ζώνη της πρωτεύουσας, αυτή δηλαδή που εκτεινόταν κυκλικά γύρω από το Εργοστάσιο Φωταερίου, άρχισε να προεκτείνεται έφτασε η στιγμή που πέρασε τις γραμμές του τρένου.

Η περιοχή κάτω από τις γραμμές – το τεχνητό και συνάμα φυσικό ορόσημο της - ονομάστηκε Βοτανικός καθώς εντός των ορίων της βρισκόταν και ο Βοτανικός Κήπος και συνδύαζε πολύ περισσότερες οικιστικές και κοινωνικές αντιθέσεις από το Γκάζι, κυρίως βιοτεχνίες (αντί τις βιομηχανίες εκείνου) με αστικά σπίτια μοντερνιστικής αρχιτεκτονικής αντί για προχειροφτιαγμένες παράγκες. Ο Βοτανικός παρήκμασε μαζί με το Γκάζι μετά από μία εποχή, αντίθετα όμως από το τελευταίο και το γειτονικό προς το Μοναστηράκι Ψυρρή δεν επωφελήθηκε τόσο από την οικιστική και οικονομική ανάπτυξη του ευρύτερου κέντρου της Αθήνας στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’90.

Αυτό δεν εμπόδισε όμως αρκετούς ανθρώπους του πολιτισμού να δημιουργήσουν σταδιακά εκεί όμορφους και αξιόλογους ανάλογους χώρους και ορισμένους μάλιστα από αυτούς να κάνουν εντέλει τον Βοτανικό και τόπο κατοικίας τους. Από το ’13 λοιπόν οι υπεύθυνοι των κυριοτέρων από αυτούς τους χώρους διοργανώνουν κάθε Σεπτέμβριο το Φεστιβάλ Βοτανικού με τον εύγλωττο και ακριβέστατο τίτλο Κάτω Από Τις Γραμμές. Η εφετινή, έκτη κατά σειρά, διοργάνωση του Φεστιβάλ Βοτανικού αρχίζει σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι το Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου. Θα πραγματοποιηθεί σε οκτώ διαφορετικά σημεία, στους πολυχώρους πολιτισμού – ορισμένων και εστίασης – «La Soiree De Votanique», «Laïka», «Θα σε κάνω βασίλισσα», «Studio Μελενίκου», «Baumstrasse» και «Ραφίκι», στο θέατρο «Olvio» και στο παραδοσιακό καφενείο «Θεσσαλός».

Οπως και τις προηγούμενες χρονιές το Φεστιβάλ Βοτανικού περιλαμβάνει θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις εικαστικών, προβολές επιλεγμένων ταινιών και DJ sets για μεταμεσονύχτια «πάρτι δρόμου». Κυριότερος όμως πόλος έλξης του ήταν και παραμένει η πολλή ζωντανή μουσική αρκετών ιδιωμάτων. Πολλά σχήματα και μουσικοί θα παίξουν αυτές τις πέντε ημέρες με γνωστότερους τον βιρτουόζο της jazz Γιώργο Κοντραφούρη με το Baby Trio του αύριο στο La Soiree De Votanique», το συγκρότημα Μπαλάντες Για Φόνους την Παρασκευή στο «Laika» και τον δεξιοτέχνη της λαϊκής κιθάρας Δημήτρη Μυστακίδη την Κυριακή στο «Θεσσαλός». Να σημειώσουμε τέλος τον δεύτερο λόγο μετά τις ζωντανές εμφανίσεις που έχει κάνει το Φεστιβάλ Βοτανικού τόσο δημοφιλές, ότι όλες οι εκδηλώσεις του – εκτός από αυτές οι οποίες πραγματοποιούνται στο θέατρο «Olvio» - έχουν ελεύθερη είσοδο.

ΘΑΝΟΣ ΜΑΝΤΖΑΝΑΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL