Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
Οπτικές / Ο Παράδεισος ως καθρέφτης των επιθυμιών μας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οπτικές / Ο Παράδεισος ως καθρέφτης των επιθυμιών μας

Νίκος Σιαλακάς: Προσδοκία

Ο Παράδεισος είναι ένας τόπος νοερός. Ένας «κλειστός» από όλες τις έγνοιες «κήπος», φτιαγμένος σύμφωνα με τις μύχιες και διαχρονικές επιθυμίες του ανθρώπου. Είναι ο θαυμαστός κήπος του βασιλέα των Περσών Κύρου, έτσι όπως τον περιέγραψε ο Ξενοφώντας. Είναι κυρίως το οικοδόμημα πάνω στο οποίο στηρίζεται σε διάφορες θρησκείες και κυρίως στον χριστιανισμό ο διαχωρισμός και η χειραγώγηση των «καλών» και ενάρετων πιστών και των «κακών» αμαρτωλών άπιστων, η μετά θάνατον επιβράβευση των πρώτων με μια ζωή ειδυλλιακή και η τιμωρία των δεύτερων με ένα κολαστήριο. Απεικονίστηκε πολλαπλά σε τοιχογραφίες εκκλησιών του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης αλλά και στα επηρεασμένα από τη θρησκευτική τοπιογραφία εξωτικά σκηνικά του μπαρόκ, με κορυφαία δείγματα εκείνα του Φλαμανδού Γιαν Μπρίγκελ του νεώτερου.

Αποτελεί το θέμα της ομαδικής έκθεσης που λαμβάνει χώρα στην Aqua Gallery των Aqua Vista Hotels, στη Σαντορίνη, που σχεδίασε και οργάνωσε ο Δημήτρης Λαζάρου κάτω από την ομπρέλα των πολιτιστικών δράσεων #Rest@art.

Ο τίτλος «My Heaven» -«Ο Παράδεισός μου»- απελευθερώνει με την κτητική αντωνυμία από τη θρησκευτική εικονογραφική παράδοση. Επιτρέπει στους τριάντα εικαστικούς να αποδώσουν με τα μέσα της σύγχρονης τέχνης τον χώρο που αυτοί φαντασιώνονται ως ιδανικό. Να αποσυνδέσουν τον τόπο αυτό του ονείρου από τις κάθε λογής ιδεοληψίες. Πλάθεται ως ευαίσθητη θαλασσογραφία με μια νεοϊμπρεσιονιστική τεχνική, τοπίο ανοίκειο και σουρεαλιστικό ή καθησυχαστικά σεζανικό, τοπίο διάφανο και ρυθμικό, βγαλμένο μέσα από την «ορφιστική» ενορχήστρωση της φόρμας, του χρώματος και του ήχου, ένα εσωτερικό εκρηκτικό. Αποτυπώνεται στο φωτορεαλιστικά αποτυπωμένο, αμέριμνα κοιμώμενο απέναντι από πολύχρωμους στροβίλους βρέφος, στο βαμμένο με άγριες κηλίδες όμορφο γυναικείο πρόσωπο, στα ομοιώματα νεκρικών μασκών ή προσωπίδων του αρχαίου θεάτρου. Σμιλεύεται με εξπρεσιονιστικές πινελιές ως μια αρχαϊκή γυναικεία μορφή που πυκνώνει μέσα στη λιτότητα των όγκων της τη σοφία και την ηρεμία των πρωτόγονων πολιτισμών. Καθρεφτίζει ως πλάσμα του νου και της φαντασίας μας, φτιαγμένος σύμφωνα με τις ιδέες, τις επιθυμίες και τις αναπάντητες, αρχέγονες φοβίες μας για την ίδια την ύπαρξη, τον προσωπικό «παράδεισο» του καθενός μας.

Info: «My Heaven», Aqua Vista Gallery, Σαντορίνη. Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Μαρία Ανδρέου, Γιώργος Ανδρούτσος, Αντώνης Αντζουλίδης, Έλενα Αντωνίου, Μάγδα Αποστόλου, Ελένη Σαμέλη - Βαρουξάκη, Παλίντα Γεωργουλάκου, Εύα Διβάρη, Λεωνίδας Καμπανάκης, Εβίτα Κανέλλου, Αγγέλα Καράλη, Μιχάλης Κευγάς, Χρήστος Κουνταρούδης, Σοφία - Rose Κοσμίδου, Παναγιώτα Κορωνιού, Μαρικίτα Μανωλοπούλου, Κατερίνα Μαυρολέων, Νίκη Μιχαηλίδου, Άσπα Παπαλεξανδρή, Σέργιος Παππάς, Νάντια Ράπτη, Αφροδίτη Σεζένια, Νίκος Σιαλακάς, Κατερίνα Σορούλα, Σοφία Σταύρου, Κων/νος Τζαλαλής, Γιάννης Τζομάκας, Ιωάννα Τ., Στάθης Φώτης, Αριστείδης Χρυσανθόπουλος. Διάρκεια Έκθεσης: 1 Σεπτεμβρίου - 20 Οκτωβρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL