Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.4°C22.4°C
3 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.8°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C22.0°C
1 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 37%
Συνάντηση τριών μυθικών προσώπων / Ο Βελλεροφόντης, ο Προμηθέας και ο Οιδίποδας στις Κρηνίδες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνάντηση τριών μυθικών προσώπων / Ο Βελλεροφόντης, ο Προμηθέας και ο Οιδίποδας στις Κρηνίδες

"Οιδίπους - Ανασκαφή Δεύτερη"

Τρία αρχαία μυθικά πρόσωπα, το καθένα με τη δική του ιστορία, συναντώνται για τρεις ημέρες στις Κρηνίδες του νομού Καβάλας. Πρόκειται για τρεις παραστάσεις, αποτέλεσμα του 2ου Εργαστηρίου Αρχαίου Δράματος, που θα δοθούν στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων και στο πλαίσιο του 61ου Φεστιβάλ τη Δευτέρα, την Τρίτη και την Τετάρτη 20, 21 και 22 Αυγούστου.

Το Φεστιβάλ -με ελεύθερη είσοδο για το κοινό- θα ανοίξει η παράσταση «Βελλεροφόντης - Παλεύοντας με τα τέρατα» σε κείμενο και σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού, θα ακολουθήσει το «Προμηθέας Δεσμώτης: Ένα τραγούδι αντίστασης» σε σκηνοθεσία Γεωργίας Μαυραγάνη και θα κλείσει το «Οιδίπους - Ανασκαφή Δεύτερη».

Ο Βελλεροφόντης

“Η δική μας δουλειά και παράσταση στο Εργαστήρι Αρχαίου Δράματος εστιάζει στη ζωή του μυθικού ήρωα Βελλεροφόντη" εξηγεί στην "Αυγή" ο σκηνοθέτης Γιάννης Καλαβριανός κάνοντας λόγο για ένα “κείμενο που έχει φτιαχτεί ενσωματώνοντας στίχους των δύο μερικώς σωζόμενων τραγωδιών του Ευριπίδη που σχετίζονται με τον μύθο ('Βελλεροφόντης' και 'Σθενέβοια') καθώς και υλικό από την 'Ιλιάδα' (Ραψωδία Ζ'), τη 'Θεογονία' του Ησίοδου, τον 'Ιππόλυτο' του Ευριπίδη, για τις ομοιότητες 'Φαίδρας' - 'Σθενέβοιας', το 'Ελλάδος περιήγησις' του Παυσανία, αποσπάσματα από τον Πίνδαρο και τις μελέτες των Πιερ Γκριμάλ (Λεξικό της Ελληνικής και Ρωμαϊκής Μυθολογίας), Καρλ Κερένυϊ ('Η Μυθολογία των Ελλήνων') και Έρικα Σιμόν ('Οι Θεοί των Αρχαίων Ελλήνων')".

Ο γνωστός σκηνοθέτης δεν παραλείπει να σημειώσει πως “θα επιχειρηθεί μία προσπάθεια πρώτης γνωριμίας με τον μύθο, χωρίς φιλολογικές, ψυχαναλυτικές, συμβολιστικές ή άλλου τύπου ερμηνείες του, σε μια διαδικασία ολοήμερων δοκιμών ανάμεσα στα σπαράγματα της δεξιάς παρόδου του αρχαίου θεάτρου".

Στην παράσταση, που ανεβαίνει σε κίνηση Χρήστου Παπαδόπουλου και μουσική Διαμαντή Αδαμαντίδη που παίρνουν μέρος, συμμετέχουν οι Δέσποινα Γιαννοπούλου, Γιώργος Γλάστρας, Αλεξία Μπεζίκη, Γιώργος Κοτσιφάκης και Στέφη Πουλοπούλου.

Ο Προμηθέας

«Προμηθέας Δεσμώτης: Ένα τραγούδι αντίστασης» είναι ο τίτλος της παράστασης που πραγματοποιούν οι τριτοετείς σπουδαστές της Δραματικής Σχολής “Δήλος” σε διασκευή και σκηνοθεσία Γεωργίας Μαυραγάνη επιχειρώντας μια πρώτη σκηνική προσέγγιση του εμβληματικού ποιήματος του Αισχύλου: “Μπορεί να είμαι εδώ, καθηλωμένος με σίδερο στυγνό, μα θα 'ρθει η μέρα σίγουρα που θα προσπέσει ο 'Μέγας Άρχων' σε μένα για να μάθει ποια βούληση για δύναμη πρόκειται να σαρώσει τη δύναμή του”.

"Ένας χορός νέων, που, ενώ βαθιά μέσα του διψά για επανάσταση, συνεχώς την αναβάλλει καθώς σκοντάφτει όλο και περισσότερο σε κείνη την αντίληψη που θέλει τις επαναστάσεις να αποτυγχάνουν ή να πνίγονται στο ίδιο τους το αίμα" μας εξηγεί η σκηνοθέτις. Η παράσταση θέτει ερωτήματα όπως "είναι εφικτή η αντίσταση; Και για πόσο;".

Με αυτόν τον προβληματισμό αυτοί οι νέοι άνθρωποι θα ξεκινήσουν την αφήγηση και αναπαράσταση του ιερού ποιήματος του Αισχύλου προσπαθώντας να μάθουν αλλά και να δείξουν τι είναι η εξουσία και ποια ακριβώς η δύναμή της" καταλήγει.

Τη μετάφραση υπογράφει ο Γιώργος Μπλάνας και την επιμέλεια κίνησης ο Κωνσταντίνος Καρβουνιάρης. Συμμετέχουν οι σπουδαστές: Αναστασία Δένδια, Γεωργία Ζάχου, Γιώργος Κορομπίλης, Λουκάς Κυριαζής, Νίκος Μάνεσης, Στέλλα Παπακωνσταντίνου, Γιώργης Παρταλίδης, Νίκος Σαμουρίδης, Νικόλαος Σιγάλας, Γιάννης Σίμος, Αικατερίνη Σκυλογιάνη, Ιωάννα Σουλελέ, Αρίστη Σπύρου, Ελευθερία - Μαρία Στεργίου, Σοφία Τριανταφυλλάκη, Δημήτρης Τσίκλης, Θεώνη Τσούρμα, Χριστιάνα Χατζηπιέρα, Γιάννης Χόρτης, Άλκηστις Χριστοπούλου.

Ο Οιδίποδας

"Έναν αιώνα μετά την έναρξη των ανασκαφών στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, πραγματοποιούμε μια ανάγνωση - ανασκαφή στην κορυφαία τραγωδία του Σοφοκλή 'Οιδίπους Τύραννος'. Δεν πάμε να λύσουμε το αίνιγμα του Οιδίποδα, θέλουμε μόνο να αναζητήσουμε τα στοιχεία του τραγικού με τα μέσα που διαθέτουμε, σκάβοντας, εμβαθύνοντας στο κείμενο" μας αφηγείται ο σκηνοθέτης Θοδωρής Γκόνης αναφερόμενος στον Οιδίποδα, που κλείνει τις παραστάσεις του Φεστιβάλ Φιλίππων, σημειώνοντας πως “η ιστορία λέγεται πιο πολύ με τα χέρια, την πατούσα, την ενέργεια του τόπου παρά με τα λόγια".

Ο γνωστός σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας δεν παραλείπει να προσθέσει πως “δουλεύουμε εδώ, στο ίδιο μέρος όπου εργάτες και αρχαιολόγοι πριν από εκατό χρόνια έσκυψαν με μεράκι και καημό για να ανακαλύψουν την ιστορία του τόπου. Βρισκόμαστε εδώ όπου ηθοποιοί, σκηνογράφοι, σκηνοθέτες, μουσικοί συναντιόντουσαν για να φτιάξουν τις μεγάλες τους παραστάσεις. Επιστρέφουμε στις ρίζες μας με το Διεθνές Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος. Νέοι δημιουργοί με δείγματα γραφής, σημαντικοί καλλιτέχνες ξαναδίνουν ζωή στις Κρηνίδες με την παρουσία και την εργασία τους".

Η απόδοση του κειμένου είναι του Μίνωα Βολανάκη και η δημιουργική ομάδα αποτελείται από τους Θοδωρή Γκόνη, Θέμη Πάνου, Θανάση Δήμου, Δημήτρη Σωτηρίου, Ανδρέα Γεωργιάδη και Μιχάλη Αγγελίδη.

Μάνια Ζούση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL