Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.2°C18.5°C
3 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.8°C15.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.4°C16.6°C
4 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.9°C17.7°C
3 BF 73%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
2 BF 67%
Ατζέντα Κυριακής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ατζέντα Κυριακής

"Duende (το πνεύμα της Γης)"

61o Φεστιβάλ Φιλίππων

Τρεις παραστάσεις από το Διεθνές Εργαστήρι Αρχαίου Δράματος

Αποτέλεσμα του 2ου Διεθνούς Εργαστηρίου Αρχαίου Δράματος που ξεκίνησε στην περιοχή των Κρηνίδων την Τετάρτη 1 Αυγούστου, οι τρεις παραστάσεις που προέκυψαν αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του 61ου Φεστιβάλ Φιλίππων, που κάνει αύριο πρεμιέρα στο αρχαίο θέατρο και συνεχίζεται έως και την Τετάρτη 22 Αυγούστου. Την αρχή κάνει η παράσταση «Βελλεροφόντης - Παλεύοντας με τα κύματα», σε κείμενο και σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού, κίνηση Χρήστου Παπαδόπουλου και μουσική Διαμαντή Αδαμαντίδη. Πρόκειται για μια πρώτη προσέγγιση στον σχετικά άγνωστο μύθο του σημαντικότερου ήρωα της μυθολογίας πριν τον Ηρακλή: την ιστορία του εγγονού του Σίσυφου, του Βελλεροφόντη, που έγινε κατά λάθος δολοφόνος του αδελφού του, άλλαξε όνομα, εγκατέλειψε τη γενέτειρά του, την Κόρινθο, και άρχισε μια αναμέτρηση με τη ζωή και τα θηρία της, ανθρώπινα και μυθικά. Ερμηνεύουν: Διαμαντής Αδαμαντίδης, Δέσποινα Γιαννοπούλου, Γιώργος Γλάστρας, Αλεξία Μπεζίκη, Γιώργος Κοτσιφάκης, Χρήστος Παπαδόπουλος, Στέφη Πουλοπούλου.

Ακολουθεί την Τρίτη 21 Αυγούστου ο "Προμηθέας Δεσμώτης: Ένα τραγούδι αντίστασης", από τους τριτοετείς σπουδαστές της Δραματικής Σχολής «δήλος», με τη σκηνοθετική καθοδήγηση της Γεωργίας Μαυραγάνη. Πρόκειται για έναν χορό νέων, που, ενώ βαθιά μέσα του διψά για επανάσταση, συνεχώς την αναβάλλει, καθώς σκοντάφτει όλο και περισσότερο σε κείνη την αντίληψη που θέλει τις επαναστάσεις να αποτυγχάνουν ή να πνίγονται στο ίδιο τους το αίμα. Οι απόφοιτοι θα ξεκινήσουν την αφήγηση και αναπαράσταση του Προμηθέα προσπαθώντας να μάθουν αλλά και να δείξουν τι είναι η εξουσία και ποια ακριβώς η δύναμή της. Η μετάφραση είναι του Γιώργου Μπλάνα και η επιμέλεια κίνησης του Κωνσταντίνου Καρβουνιάρη.

Το Φεστιβάλ ολοκληρώνεται την Τετάρτη 22 Αυγούστου με την παράσταση «Οιδίπους - Ανασκαφή Δεύτερη» από τη δημιουργική Ομάδα των Θοδωρή Γκόνη, Θέμη Πάνου, Θανάση Δήμου, Δημήτρη Σωτηρίου, Ανδρέα Γεωργιάδη και Μιχάλη Αγγελίδη. Έναν αιώνα μετά την έναρξη των ανασκαφών στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων από τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή, δύο ηθοποιοί, ένας σκηνοθέτης κι ένας χορευτής πραγματοποιούν μια ανάγνωση - ανασκαφή στην κορυφαία τραγωδία του Σοφοκλή "Οιδίπους Τύραννος". Κι όπως λένε, "δεν πάμε να λύσουμε το αίνιγμα του Οιδίποδα, θέλουμε μόνο να αναζητήσουμε τα στοιχεία του τραγικού στην αυθεντική πηγή του. Προσπαθούμε να πούμε την ιστορία πιο πολύ με τα χέρια και τον ιδρώτα, παρά με τα λόγια. Με τον τρόπο που ίσως θα την έλεγαν χειρώνακτες, οι εργάτες και οι αρχαιολόγοι".

3ο Φεστιβάλ Καλλιτεχνικής Δημιουργίας Ροδίων

Αφιέρωμα στον Βαγγέλη Παυλίδη

Για τρίτη χρονιά πραγματοποιείται φέτος, από τις 25 Αυγούστου μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου, το 3ο Φεστιβάλ Καλλιτεχνικής Δημιουργίας Ροδίων, αφιερωμένο στη μνήμη του σκιτσογράφου Βαγγέλη Παυλίδη. Το φεστιβάλ περιλαμβάνει συναυλίες, εκθέσεις εικαστικών και βιβλίου, θέατρο, ντοκιμαντέρ, χορό κ.ά. Το Φεστιβάλ, που θα διεξαχθεί στους χώρους της Παλιάς Πόλης, είναι, όπως αναφέρει ο καλλιτεχνικός διευθυντής Τάκης Βούης, “αφιερωμένο στον μεγάλο Ροδίτη, διεθνώς αναγνωρισμένο και πολυβραβευμένο σκιτσογράφο Βαγγέλη Παυλίδη. Τιμώντας τη μνήμη του και το έργο του, έχουμε την ευκαιρία μέσα από ομιλίες και αναλύσεις αλλά και την παρουσίαση έργων του στην έκθεση 'Έξι σημαντικοί Ρόδιοι δημιουργοί' να τον γνωρίσουμε πιο βαθιά και να του ανταποδώσουμε την ιδιαίτερη αγάπη του στη Ρόδο από την οποία ουδέποτε απομακρύνθηκε για να στηρίξει τη σημαντική του καριέρα”. Πρόκειται, όπως επισημαίνουν οι συντελεστές, για μια μεγάλη γιορτή, με ελεύθερη είσοδο και εθελούσια προσφορά τροφίμων μακράς διαρκείας για την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου Ρόδου.

Duende: "Το πνεύμα της Γης" στη Ρεματιά

Την πετυχημένη παράσταση του χειμώνα στο Θέατρο Τέχνης, το "Duende (το πνεύμα της Γης)", παρουσιάζει στη Ρεματιά Χαλανδρίου το Σάββατο 25 Αυγούστου και λίγο πριν ανέβει 11, 12 και 13.9, στο ΚΘΒΕ, ο Σταμάτης Κραουνάκης. Για τον μελοποιημένο Λόρκα, που συζητήθηκε πολύ και συγκίνησε το κοινό, ο δημοφιλής συνθέτης λέει ότι “για να βρούμε το Ντουέντε, δεν υπάρχει τίποτε να μας βοηθήσει. Ούτε χάρτης ούτε 'σωστοί τρόποι'. Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι καίει το αίμα σαν κοπανιστό γυαλί, ότι εξαντλεί, ότι σβήνει τη γλυκιά γεωμετρία που μάθαμε, ότι κλωτσάει όλα τα στιλ. Ο ερχομός του προϋποθέτει πάντοτε μια ριζική αλλαγή όλων των μορφών που στηρίζονται σε παλιές βάσεις. Φέρνει μαζί του ένα συναίσθημα φρεσκάδας εντελώς πρωτόγνωρο. Είναι μια δύναμη κι όχι μια λειτουργία, μια πάλη κι όχι μια αφηρημένη έννοια. Το εμβληματικό κείμενο του Λόρκα ανεβαίνει με τα φτερά μιας μουσικής λειτουργίας, παντρεμένο με δέκα μελοποιημένα ποιήματά του από το 'libro de poemas'. Μια μουσική τελετουργία για την Τέχνη, τον Θεό, τον Έρωτα και τον Θάνατο. Για το κρυμμένο πνεύμα μιας πληγωμένης πατρίδας. Για τη μαγική αυτή δύναμη, το πνεύμα της γης, που μοιράζει τα αγκάθια της φωτιάς του σε όποιον τα γυρέψει”.

Η μετάφραση του κειμένου είναι της Ολυμπίας Καράγιωργα και των ποιημάτων του Ανδρέα Αγγελάκη. Η σύνθεση των τραγουδιών και η διδασκαλία της παράστασης φέρουν την υπογραφή του Σ. Κραουνάκη με βοηθό τον Χρήστο Γεροντίδη. Από κοινού με τον συνθέτη, στη μουσική επεξεργασία οι Βασίλης Ντρουμπογιάννης, που παίζει και πιάνο, καθώς επίσης και οι Βάιος Πράπας και Γιώργος Ταμιωλάκης, που παίζει τσέλο. Οι Χρήστος Γεροντίδης και Κώστας Μπουγιώτης συνομιλούν και ερμηνεύουν τα τραγούδια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL