Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C14.8°C
3 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.9°C
2 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.9°C11.6°C
2 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
13.6°C16.8°C
5 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Συνάντηση ελληνικού φεστιβάλ και συνδέσμου διοργανωτών εκδηλώσεων / Νέες συζητήσεις για το ενοίκιο παραχώρησης του Ηρωδείου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνάντηση ελληνικού φεστιβάλ και συνδέσμου διοργανωτών εκδηλώσεων / Νέες συζητήσεις για το ενοίκιο παραχώρησης του Ηρωδείου

Στον απόηχο της αιφνιδιαστικής ανακοίνωσης εκ μέρους του Ελληνικού Φεστιβάλ για την αναπροσαρμογή του ενοικίου για την παραχώρηση του Ηρωδείου και του απαντητικού εξώδικου, με το οποίο ο Πανελλήνιος Συνδεσμος Διοργανωτών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων ζητάει την ανάκληση της απόφασης, υποστηρίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα καταφύγει στα δικαστήρια "λόγω ανυπολόγιστης οικονομικής ζημίας", τα δύο μέρη συναντήθηκαν χθες, ωστόσο το αν θα καταλήξουν σε συμφωνία θα φανεί στη νέα συνάντησή τους που θα γίνει το αργότερο ώς την επόμενη Τρίτη.

Στη συνάντηση, εκ μέρους του Ελληνικού Φεστιβάλ παραβρέθηκαν ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. Πέτρος Σταυριανός, ο οικονομικός διευθυντής Νεκτάριος Καραπαναγιώτης και ο νομικός του σύμβουλος Νίκος Θεοδωρόπουλος, ενώ τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Διοργανωτών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων εκπροσώπησαν η πρόεδρός του Κατερίνα Σταματάκη και η γραμματέας Δήμητρα Ματζούκα.

Η απόφαση του Ελληνικού Φεστιβάλ που προκάλεσε την άμεση αντίδραση των διοργανωτών εκδηλώσεων θεωρήθηκε επιβεβλημένη από το Διοικητικό του Συμβούλιο. Όπως εξηγεί ο αντιπρόεδρός του κ. Σταυριανός "το αντάλλαγμα του Ηρωδείου παρέμενε για πολλά χρόνια σταθερό, 24.000, και είναι μάλλον χαμηλό, αν το συγκρίνει κανείς με άλλους χώρους παραστάσεων οι οποίοι δεν φέρουν το ιστορικό και καλλιτεχνικό βάρος αυτού του χώρου".

"Ήδη από πέρσι είχαμε δεσμευτεί να αναπροσαρμόσουμε το αντάλλαγμα της παραχώρησης, που περιλαμβάνει εκτός από το ενοίκιο και υπηρεσίες ταξιθεσία, έλεγχος εισόδου, τεχνικές υπηρεσίες για την προετοιμασία και κατά τη διάρκεια της παράστασης. Αυτό εμάς μας κοστίζει" επισημαίνει, προβάλλοντας δύο βασικούς λόγους οι οποίοι οδήγησαν στην αναπροσαρμογή. "Ο πρώτος αφορά τις εργασίες βελτίωσης των εγκαταστάσεων του Ηρωδείου (ανακατασκευή τουαλετών, ενίσχυση και ανανέωση του υποσταθμού της ΔΕΗ, καθαρισμός του περιβάλλοντος χώρου), που κόστισε γύρω στις 200.000 ευρώ. Ο δεύτερος είναι ότι φέτος σημαντικός αριθμός παραστάσεων, γύρω στις οκτώ, έχουν χαρακτηριστεί φιλανθρωπικές. Αυτές έχουν χαμηλό αντάλλαγμα για το Ελληνικό Φεστιβάλ. Δεδομένου ότι το Φεστιβάλ πρέπει να καλύψει το κόστος του Ηρωδείου, τουλάχιστον τις δαπάνες λειτουργίας και συντήρησης, προχωρήσαμε στην απόφαση να αυξήσουμε το αντάλλαγμα των παραχωρήσεων".

Μέχρι τώρα η παραχώρηση του Ηρωδείου κόστιζε 24.000 ευρώ για την παράσταση και 12.000 ευρώ για την πρόβα. Με βάση την απόφαση του Φεστιβάλ, όπως μας εξηγεί ο κ. Σταυριανός, "το ελάχιστο εγγυημένο αντάλλαγμα από 24.000 ευρώ την παράσταση αυξήθηκε σε 26.000 ευρώ. Αυτό το ποσό αύξησης ισχύει για τις παραγωγές που έχουν αποφορολογημένα έσοδα έως 100.000 ευρώ. Για παράδειγμα, μια sold out παράσταση, με τιμές εισιτηρίων αντίστοιχες με του Εθνικού Θεάτρου, έχει έσοδα γύρω στις 60.000 - 70.000 ευρώ. Αυτός ο παραγωγός θα πρέπει να μας δώσει 26.000 ευρώ. Εάν η παράσταση έχει έσοδα από 100.000 έως 150.000 ευρώ, για το πέραν των 100.000 ποσό που θα εισπράξει θα αποδώσει το 6%. Δηλαδή μας δίνει 26.000 για τα 100.000 και 3.000 μέχρι τα 150.000. Κι άν έχει έσοδα από 150.000 έως 200.000 ευρώ θα μας δώσει ένα 7% επί του ποσού των 50.000 ευρώ. Δηλαδή όποιος κάνει έσοδα 200.000 θα αποδώσει στο Φεστιβάλ 32.500 ευρώ".

Στην ερώτησή μας γιατί το Φεστιβάλ ανακοίνωσε τόσο καθυστερημένα την απόφασή του, καταλαμβάνοντας εξ απήνης τους διοργανωτές, επισημαίνει ότι "εάν ανακοινώναμε την απόφαση από τώρα για να ισχύσει του χρόνου, θα είχαμε τις ίδιες αντιδράσεις στηριγμένες σε άλλες αιτιολογίες".

Ο ίδιος πάντως είναι κατηγορηματικός όταν τον ρωτάμε αν θα υπάρξουν ματαιώσεις παραστάσεων τον Σεπτέμβριο εξαιτίας της αύξησης. "Ματαίωση παράστασης εξαιτίας της αναπροσαρμογής δεν θα υπάρξει, γιατί αυτή η αύξηση σε ένα κόστος παραγωγής 200.000 ευρώ δεν είναι σημαντική. Ενδέχεται να υπάρξουν ματαιώσεις με πρόφαση την αναπροσαρμογή" λέει, προσθέτοντας όμως ότι "σε κάθε περίπτωση το Φεστιβάλ μπορεί να εξετάζει εξατομικευμένα αιτήματα και να αναπροσαρμόζει την αρχική του απόφαση".

Πόλυ Κρημνιώτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL