Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Η ΕΡΤ παρουσιάζει ψηφιοποιημένο ιστορικό ντοκουμέντο / Η Μελίνα Μερκούρη στην Κύπρο έναν χρόνο μετά την εισβολή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ΕΡΤ παρουσιάζει ψηφιοποιημένο ιστορικό ντοκουμέντο / Η Μελίνα Μερκούρη στην Κύπρο έναν χρόνο μετά την εισβολή

«Διάλογοι - Με τη Μελίνα Μερκούρη», 1975

Το πρωί της 20ής Ιουλίου 1974 ξεκίνησε η τουρκική εισβολή στην Κύπρο με την κωδική ονομασία «Αττίλας», πέντε μέρες μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974, που ανέτρεψε τον Πρόεδρο αρχιεπίσκοπο Μακάριο. Με αφορμή τα 44 χρόνια από την κυπριακή τραγωδία, το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στο ert.gr το ιστορικό ντοκουμέντο «Διάλογοι - Με τη Μελίνα Μερκούρη».

Πρόκειται για απόσπασμα του ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε από τη Μελίνα Μερκούρη στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1975, έναν χρόνο μετά την τουρκική εισβολή. Η Μελίνα Μερκούρη βρίσκεται στην Κύπρο και συνομιλεί με τον απλό λαό, όπως τις γυναίκες, συζύγους και μητέρες των αγνοουμένων, με στρατιωτικούς και στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς, με τον Γλαύκο Κληρίδη, τότε εκπρόσωπο της ελληνοκυπριακής πλευράς στις διακοινοτικές συνομιλίες, καθώς και με τον αρχιεπίσκοπο Μακάριο.

Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί τη μεγάλη πορεία γυναικών προς τους τάφους των θυμάτων του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974 και της τουρκικής εισβολής, όπου περιέχεται ομιλία του Μακάριου. Επίσης, καταγράφει μαρτυρίες Ελληνοκυπρίων στους καταυλισμούς των προσφύγων και σε κεντρικό δρόμο της διχοτομημένης Λευκωσίας και περιηγείται στη στρατιωτική βάση της βιομηχανικής περιοχής Σοπάζ.

Ακόμη, περιλαμβάνει συνεντεύξεις Τουρκοκυπρίων της Κυρήνειας από υλικό που παραχώρησε ολλανδικό συνεργείο με πλάνα από τα κατεχόμενα.

Τέλος, αποτυπώνεται η ερμηνεία της Μελίνας Μερκούρη στο τραγούδι «Αντινανούρισμα», σε μουσική Ελένης Καραΐνδρου και στίχους Κ.Χ. Μύρη.

Το ντοκιμαντέρ, που βρέθηκε σχεδόν ακέραιο τρία χρόνια μετά τον θάνατο της Μελίνας Μερκούρη, προβλήθηκε για πρώτη φορά από την ΕΤ 1 στις 6 Μαρτίου 1997 ως φόρος τιμής στην ίδια. Η σκηνοθεσία είναι της Μ. Μερκούρη, η παραγωγή του Δημήτρη Ποντίκα και η δημοσιογραφική επιμέλεια του Νίκου Καμπάνη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL