Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.8°C24.7°C
4 BF 37%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
15.8°C20.5°C
3 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
15.9°C18.3°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.1°C21.9°C
3 BF 35%
Τα κοινωνικά κινήματα "πρωταγωνιστούν" στα φετινά Δημήτρια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα κοινωνικά κινήματα "πρωταγωνιστούν" στα φετινά Δημήτρια

Θεσσαλονίκη: Τα κοινωνικά κινήματα που «άλλαξαν» τον κόσμο ή τον τρόπο με τον οποίο τον βλέπουμε και επηρέασαν βαθιά κάθε μορφή τέχνης θα «πρωταγωνιστήσουν» στα 53η Δημήτρια.

Η αρμόδια αντιδήμαρχος Πολιτισμού και γενική υπεύθυνη της διοργάνωσης Έλλη Χρυσίδου, μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, τόνισε ότι με αφορμή τα 100 χρόνια από τη λήξη του Α' Παγκόσμιου Πολέμου και μισό αιώνα από τα γεγονότα του Μάη του ’68 στη Γαλλία, στα φετινά Δημήτρια «ρίχνουμε το βάρος στη θεωρητική και καλλιτεχνική προσέγγιση των κοινωνικών κινημάτων, στην τέχνη που 'γέννησαν' ως ανάγκη για ειρήνη και φιλία των λαών, αλλά και στο θέατρο (ως πράξη), τη μουσική, τα εικαστικά, τη σύγχρονη καλλιτεχνική έκφραση».

«Τα Δημήτρια διοργανώνονται φέτος διατηρώντας την παράδοση του μεγαλύτερου θεσμού της πόλης για πάνω από μισό αιώνα και βάζοντάς την σε έναν παλμό που τον χρειάζεται για να παραμένει ζωντανή και ζωηρή», υποστηρίζουν οι διοργανωτές και σημειώνουν ότι «μετά από σχετικό open call, κατατέθηκαν 250 αιτήματα-προτάσεις. Η ανοικτή πρόσκληση αφορούσε φορείς, ομάδες και μεμονωμένους καλλιτέχνες, με στόχο τη συμμετοχή τους στο φεστιβάλ, με αντικείμενο τους τομείς μουσικής, θεάτρου, χορού, εικαστικών, performance, street art, video art, κινηματογράφου, διαλέξεων, εργαστηρίων και νέων τεχνολογιών. Οι προτάσεις αξιολογήθηκαν και μια σειρά από αυτές θα καλύψουν φέτος το 50% του βασικού προγράμματος των Δημητρίων».

Συναυλία - τιμή στην ειρήνη

Ο προϋπολογισμός της διοργάνωσης, που θα ξεκινήσει στις 29 Σεπτεμβρίου με μια συναυλία - τιμή στην ειρήνη, ανέρχεται σε 440.000 ευρώ, ενώ οι εκδηλώσεις θα διαχυθούν και εκτός του κέντρου της Θεσσαλονίκης. Η εναρκτήρια συναυλία θα πραγματοποιηθεί στα κοιμητήρια Ζέιτενλικ, εκεί όπου αναπαύονται περισσότεροι από 20.000 στρατιώτες, του λεγόμενου "ανατολικού μετώπου" στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται συνέδρια-συζητήσεις, εκθέσεις, συναυλίες ανά την πόλη, αλλά και πρωτοποριακές θεατρικές παραστάσεις.

Στόχος, η εξαγωγή θεατρικών παραστάσεων

Εξάλλου φέτος «εγκαινιάζεται» και ένα νέο τμήμα, που αφορά την τέχνη του θεάτρου και την προώθηση νέων θεατρικών παραστάσεων σε θεατρικές διοργανώσεις του εξωτερικού. Το πρώτο θεατρικό showcase περιλαμβάνει παραστάσεις, όπως «Frida κι άλλο», «Εσύ: Τα στοιχεία», «Οιδίπους», «Ο Ευαγγελισμός της Κασσάνδρας», «Mute», «Περιμένοντας τον Γκοντό», «Το δαχτυλίδι της μάνας», «Relic», «After the campsite: Από δω κι εμπρός», «Επαναστατικές μέθοδοι για τον καθαρισμό της πισίνας» κ.α., ενώ θα παρευρεθούν ξένοι θεατρικοί «πράκτορες», προκειμένου να επιλέξουν και να εξαγάγουν το ελληνικό θέατρο σε θεατρικές διοργανώσεις ανά τον κόσμο.

Στα φετινά Δημήτρια «ρίχνουμε το βάρος στη θεωρητική και καλλιτεχνική προσέγγιση των κοινωνικών κινημάτων, στην τέχνη που 'γέννησαν' ως ανάγκη για ειρήνη και φιλία των λαών, αλλά και στο θέατρο (ως πράξη), τη μουσική, τα εικαστικά, τη σύγχρονη καλλιτεχνική έκφραση»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL