Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.1°C
4 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.9°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
14.0°C14.8°C
1 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.7°C
2 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.4°C
2 BF 87%
Η ΕΡΤ τιμά δύο ανθρώπους του πνεύματος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ΕΡΤ τιμά δύο ανθρώπους του πνεύματος

Ο Δημήτρης Μαρωνίτης στο "Παρασκήνιο"

Τον διακεκριμένο φιλόλογο, πανεπιστημιακό και δοκιμιογράφο Δημήτρη Μαρωνίτη παρουσιάζει το Αρχείο της ΕΡΤ μέσα από ένα εκτενές απόσπασμα της εκπομπής "Παρασκήνιο" με τίτλο «Η αναβίωση του αρχαίου δράματος - Ηλέκτρα για πάντα». Η εκπομπή γυρίστηκε το 1998, σε σκηνοθεσία Λάκη Παπαστάθη, και παρουσιάζεται με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από τον θάνατο του Δημήτρη Μαρωνίτη (12 Ιουλίου 2016).

Πρόκειται για τη συνέντευξη του Δημήτρη Μαρωνίτη την οποία παραχώρησε με αφορμή τη συμμετοχή του στην παράσταση «Ηλέκτρα», σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μαυρίκιου.

Ο Μαρωνίτης μιλά για τον ρόλο του παιδαγωγού που υποδύεται, εξηγεί τι σημαίνει για έναν δάσκαλο και λάτρη του θεάτρου να μπαίνει στην πρακτική του θεάτρου, ενώ αναφέρεται και στην εμπειρία της μαθητείας, τονίζοντας ότι αυτή είναι ίσως η πολυτιμότερη, για τον αρχαίο λόγο, αλλά και για τη μετάφραση του έργου. Το απόσπασμα περιλαμβάνει επίσης πλάνα από τις πρόβες και την παράσταση του Δημήτρη Μαυρίκιου και τον ίδιο τον Μαρωνίτη στα παρασκήνια του αρχαίου θεάτρου της Επιδαύρου, καθώς ετοιμάζεται για να βγει στη σκηνή.

Αφιέρωμα του Αρχείου στον Φώτη Κόντογλου

Το έργο και την προσφορά του λογοτέχνη, ζωγράφου και αγιογράφου Φώτη Κόντογλου (1895-1965) στα πολιτιστικά πράγματα της Ελλάδας παρουσιάζει η εκπομπή «Παρασκήνιο - Μνήμη Φώτη Κόντογλου», παραγωγή του 1982, σε σκηνοθεσία του Τάκη Χατζόπουλου. Η εκπομπή ψηφιοποιήθηκε και παρουσιάζεται από το Αρχείο της ΕΡΤ, στη μνήμη του καλλιτέχνη, που έφυγε από τη ζωή στις 13 Ιουλίου 1965.

Γεννημένος στο Αϊβαλί της Μικράς Ασίας, από νωρίς προσανατολίστηκε στη ζωγραφική, γράφτηκε στη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα το 1913 και κατόπιν έφυγε για το Παρίσι, όπου ήρθε σε επαφή με διαφορετικές σχολές της δυτικής ζωγραφικής. Η κόρη του Δέσπω Μαρτίνου παρουσιάζει σειρά βιογραφικών του στοιχείων και επισημαίνει αυτοβιογραφικές αναφορές στο έργο του «Πέδρο Καζάς». Ο φίλος του, συγγραφέας Στρατής Δούκας μιλά για τα νεανικά τους χρόνια και η συγγραφέας Έλλη Αλεξίου για τη γνωριμία της μαζί του. Ο εκδότης Αλέξανδρος Παπαδημητρίου μιλάει για τη συνεργασία του μαζί του και ο καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης Νίκος Ζίας αναφέρεται στην προσφορά του να φέρει έμπρακτα τη νεοελληνική ζωγραφική κοντά στις ρίζες του ελληνικού πολιτισμού, εντοπίζοντας και τη σύνδεσή του με τα ευρωπαϊκά κινήματα. Ο φακός της εκπομπής εισέρχεται στο κτήριο της Εθνικής Πινακοθήκης, όπου ο Δημήτρης Παπαστάμου, τότε διευθυντής, παρουσιάζει την τοιχογραφία που βρισκόταν στο σπίτι του Φώτη Κόντογλου, στον παλιό αθηναϊκό οικισμό της Κυπριάδου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL