Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
Τα βιβλία ταξιδεύουν στις γειτονιές της πόλης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα βιβλία ταξιδεύουν στις γειτονιές της πόλης

Έχοντας ήδη κλείσει τον πρώτο μήνα λειτουργίας της, η Κινητή Βιβλιοθήκη του Δήμου Αθηναίων, στάθμευσε χθες το μεσημέρι στον προαύλιο χώρο του Πνευματικού Κέντρου, από την πρόσοψη της οδού Σόλωνος, για μια πρώτη γνωριμία με το κοινό. Ξεναγώντας μας στο εσωτερικό της, ο Γιώργος Φούτας, μέλος του Δ.Σ. του ΟΠΑΝΔΑ, μας εξήγησε ότι κανείς δεν πρέπει να διστάσει να επισκεφθεί την Κινητή Βιβλιοθήκη όταν βρεθεί στη γειτονιά του, καθώς με μια απλή αίτηση και την επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας γίνεται άμεσα μέλος, εκδίδεται κάρτα με το όνομά του και μπορεί να δανειστεί έως και δυο βιβλία τη φορά. Τα βιβλία επιστρέφονται εντός δεκαπέντε ημερών ή ενός μήνα. Έως τώρα τα στοιχεία δεν είναι τόσο ενθαρρυντικά, καθώς ο κόσμος σε αρκετές γειτονιές δεν είναι ενημερωμένος. Ήδη πιλοτικά έγιναν επισκέψεις σε σημεία όπου το πρόγραμμα λειτούργησε καλά, όπως η οδός Τρώων στα Πετράλωνα, το Σεράφειο Κολυμβητήριο, το Πάρκο Χελντράιχ στον Νέο Κόσμο, η Πλατεία Αγίου Ανδρέα στη Λαμπρινή.

Η κινητή βιβλιοθήκη διαθέτει περίπου 3.000 βιβλία, αλλά λόγω στενότητας χωρούν μόνο 1.000. Μεταξύ αυτών υπάρχει ελληνική πεζογραφία, ξένα μυθιστορήματα, ξενόγλωσσοι τίτλοι, σε αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά, ενώ μεγάλη επιτυχία σημειώνουν τα παιδικά και ειδικά τα προσχολικά. Ο Γιώργος Φούτας μεταφέρει εικόνες από μικρά παιδιά που επισκέπτονται την κινητή βιβλιοθήκη τα ξεφυλλίζουν βιβλία και παίζουν. Όταν αδειάζουν κάποια ράφια, οι βιβλιοθηκονόμοι, εφοδιάζουν με καινούργια. Ζήτηση παρουσιάζουν τα ελληνικά μυθιστορήματα και τα παιδικά, ενώ κατά τον πρώτο μήνα λειτουργίας έγιναν 145 εγγραφές μελών και 170 δανεισμοί βιβλίων.

Η συγκεκριμένη κινητή βιβλιοθήκη χρησιμοποιούταν από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Βέροιας. Το μήκους δώδεκα μέτρων φορτηγό ωστόσο αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα κίνησης και στάθμευσης στους στενούς δρόμους και τις πλατείες της Αθήνας. Έτσι καθίστανται απαγορευτικοί χώροι όπως η Πλατεία Κυψέλης ή το Άσυλο Ανιάτων. Από τον Σεπτέμβριο υπάρχει η σκέψη η κινητή βιβλιοθήκη να σταθμεύει και σε σχολεία.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης επισκέφθηκε χθες την Κινητή Βιβλιοθήκη του δήμου, ξεναγήθηκε και ενημερώθηκε για τη λειτουργία και τη μέχρι σήμερα πορεία της, έγινε μέλος της και στη συνέχεια δήλωσε: «Το σύνθημα 'Η πόλη διαβάζει - Βιβλία παντού!’ και ο πρωταρχικός στόχος της διοργάνωσης, να φέρει το βιβλίο και την ανάγνωση σε κάθε γειτονιά της πόλης, σε όλους τους κατοίκους της, κάθε ηλικίας, και να κάνει το διάβασμα προσιτό, ευχάριστο και δημιουργικό για όλους, υλοποιείται με τον καλύτερο τρόπο μέσω της Κινητής Βιβλιοθήκης».

Σήμερα η Κινητή Βιβλιοθήκη θα βρίσκεται στην Πλατεία Κουμουνδούρου 16.00-20.00, αύριο στον Λόφο Λαμπράκη, Πυθέου 10.00-15.00, την Παρασκευή στο Πάρκο Δρακοπούλου στα Άνω Πατήσια (στη συμβολή των οδών Πατησίων, Πορφύρα, Λασκαράτου, Λ. Ηρακλείου) 16.00-20.00 και το Σάββατο 14 Ιουλίου στην Πλατεία Άγιου Θωμά, 10.00-15.00.

Μάνια Ζούση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL