Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
"Έφυγε" ο γλύπτης που συμπύκνωνε τον χρόνο, Θόδωρος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Έφυγε" ο γλύπτης που συμπύκνωνε τον χρόνο, Θόδωρος

Τεχνίτης που σέβεται την τέχνη με το ήθος των παλιών μαστόρων είχε αυτοχαρακτηριστεί ο γλύπτης Θόδωρος, που πέθανε σε ηλικία 87 ετών και κηδεύεται τη Δευτέρα 11 Ιουνίου στις 12 το μεσημέρι από τον Άγιο Νικόλαο Ρηγίλλης. Γεννημένος στο Αγρίνιο το 1931, ο διεθνώς καταξιωμένος Έλληνας γλύπτης, που έγινε γνωστός μόνο με το μικρό του όνομα, είχε αναγάγει σε άξονα της δουλειάς του την αγωνία του για το κατά πόσο η δημόσια γλυπτική και το έργο του μπορούσαν να επιβιώσουν στον χρόνο συνεχίζοντας στο παρόν και στο μέλλον μια εσαεί επικοινωνία. “Τέχνη χωρίς ερωτήματα είναι δημαγωγία” συνήθιζε να λέει ο δημοφιλής εικαστικός, που από πολύ νωρίς αναρωτιόταν αν η γλυπτική αγγίζει τη σημερινή προβληματική.

Δημιουργός, μεταξύ πολλών άλλων γλυπτών, και του περίφημου ρολογιού που κοσμεί τον σταθμό του μετρό Συντάγματος, ο Θόδωρος μετά τις σπουδές γλυπτικής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, συνέχισε τις σπουδές του με υποτροφία στην Εcole des Beaux Arts στο Παρίσι. Εκεί άρχισε και τις πρώτες έρευνες για την ισορροπία, την πλαστικότητα, τις κλίμακες και κυρίως την επικοινωνιακή λειτουργία του γλυπτού στο νδημόσιο χώρο. Είναι η εποχή που πραγματοποιεί την πρώτη του έκθεση στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στο Παρίσι και συμμετέχει στη Μπιενάλε Νέων της γαλλικής πρωτεύουσας κερδίζοντας το βραβείο Ροντέν. Από το 1962 έως και το 1965 διαμορφώνει τη βασική πλαστική του γλώσσα και κωδικοποιεί τα εκφραστικά του μέσα. Η γλυπτική ως δημόσια επικοινωνία συνεχίζει να τον απασχολεί σε όλο τον εικαστικό του βίο.

Στην περίοδο της δικτατορίας η γλυπτική του έκφραση παίρνει μορφές παρεμβατικής δημιουργίας. Παράλληλα με τα γλυπτά του, για τα οποία βραβεύεται διεθνώς, διδάσκει γλυπτική στο California State University και συμμετέχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ, την Κίνα κ.ά. Το 1983 η Εθνική Πινακοθήκη διοργανώνει μεγάλη αναδρομική έκθεση, ενώ ακολουθούν εκθέσεις και εγκαταστάσεις στην Ελλάδα και πολλές χώρες του κόσμου. Λίγο αργότερα γίνεται καθηγητής Πλαστικής στο ΕΜΠ και το 2013 αναγορεύεται επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος στο Αγρίνιο.

Γλυπτά του Θόδωρου έχουν τοποθετηθεί στις προσόψεις πολλών κτηρίων της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, του Παρισιού, των Βρυξελλών κ.ά. Τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του διεθνούς εμβέλειας γλύπτη εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, μιλώντας για “έναν μεγάλο εικαστικό καλλιτέχνη, που έφυγε από κοντά μας, έχοντας ωστόσο περάσει στην αιωνιότητα μέσα από τα μοναδικά έργα του, που κοσμούν όχι μόνο αρκετούς δημόσιους χώρους της Ελλάδας αλλά και διάφορα μέρη του κόσμου. Το εικαστικό και διδακτικό έργο του αποτελεί παρακαταθήκη για την πολιτιστική δημιουργία της χώρας μας», σημείωσε.

Συλλυπητήρια απέστειλε επίσης η Εταιρεία Συγγραφέων θυμίζοντας πως “ο σπουδαίος καλλιτέχνης είχε φιλοτεχνήσει μεταξύ άλλων και το γλυπτό του βραβείου Διδώ Σωτηρίου το οποίο η Εταιρεία Συγγραφέων απονέμει κάθε χρόνο σε ανθρώπους των γραμμάτων”.

Επιθυμία του ήταν αντί στεφάνων να γίνει δωρεά στο Διεπιστημονικό Κέντρο Μελέτης Γλυπτικής, Αρχιτεκτονικής και Επικοινωνίας - Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με την επωνυμία CitiesinBalance.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL