Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Συναυλία απόψε στην Αλκυονίδα / Οι Γκρουπ Γιορούμ αγωνίζονται και τραγουδούν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συναυλία απόψε στην Αλκυονίδα / Οι Γκρουπ Γιορούμ αγωνίζονται και τραγουδούν

Λυρικοί αφηγητές των λαϊκών αγώνων στην Τουρκία, που έθεσαν από την αρχή τη μουσική τους στην υπηρεσία της αντίστασης, τα μέλη του δημοφιλούς συγκροτήματος Γκρουπ Γιορούμ θα βρεθούν απόψε στην Αθήνα και στην σκηνή της Αλκυονίδας για να τραγουδήσουν, στις 7 μ.μ., σε μια συναυλία αλληλεγγύης και ενίσχυσης για τα φυλακισμένα μέλη τους. Η συναυλία αποτελεί φόρο τιμής και μνήμης στον Ναζίμ Χικμέτ, από τον θάνατο του οποίου πέρασαν 55 χρόνια.

Τα τραγούδια τους, ταυτισμένα με την πολιτιστική παράδοση των λαών της Μέσης Ανατολής, συνδυάζουν τέχνη και πολιτική. Το γκρουπ, μέλος του Λαϊκού Μετώπου, έχει υποστεί σειρά κατασταλτικών χτυπημάτων, καθώς η αστυνομία είχε εισβάλει στο πολιτιστικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης καταστρέφοντας υποδομές και μουσικά όργανα, ενώ φυλάκισε έντεκα άτομα και επικήρυξε άλλα έξι ως μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης. Σε ένα πολιτικό μήνυμα που απευθύνουν λίγο πριν από την αποψινή συναυλία προς τον ελληνικό λαό, οι Γκρουπ Γιορούμ σημειώνουν μεταξύ άλλων:

«Ήρθαμε εδώ για να παρουσιάσουμε τα τραγούδια του αγώνα, όπου περιλαμβάνουμε ό,τι διδαχθήκαμε και από τον αγώνα του αδελφού ελληνικού λαού κατά του φασισμού. Είμαστε σύντροφοι του Ναζίμ Χικμέτ. Όταν μιλούμε για επαναστατική τέχνη, αυτός ήταν από τους πρωτομάστορές της. Εμείς ως Γκρουπ Γιορούμ είμαστε συνεχιστές αυτής της επαναστατικής τέχνης. Οι λαοί μας εκατοντάδες χρόνια έζησαν μαζί. Είναι κοινή η κουλτούρα μας, οι αξίες, οι παραδόσεις μας, έχουμε πολλούς δεσμούς πολιτιστικούς, πολιτικούς, ιστορικούς και γεωγραφικούς που μας ενώνουν. Για να δυναμώσουμε αυτούς τους δεσμούς, για να δυναμώσουμε το αντιϊμπεριαλιστικό μέτωπο βρισκόμαστε σήμερα εδώ και αυτό είναι τιμή για μας. Αυτή η εξουσία που τα τραγούδια μας φοβάται συνεχίζει να μας επιτίθεται. Μετά τη Συρία, την Παλαιστίνη, όπου 65 άτομα σκοτώθηκαν, τώρα προετοιμάζουν επίθεση στο Ιράν. Πρέπει να αγωνιζόμαστε μαζί μ’ αυτούς που πετούν πέτρες κατά της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας. Να τραγουδήσουμε όλοι μαζί τα τραγούδια μας. Χαιρετάμε τους εννέα Τούρκους αγωνιστές που αντιστέκονται στις φυλακές της Ελλάδας. Χαιρετάμε τους αντιστεκόμενους λαούς και τους πολιτικούς κρατούμενους που βρίσκονται παντού σ’ όλο τον κόσμο. Η μοναδική δύναμη απέναντι στην επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού είναι ο αντιϊμπεριαλιστικός αγώνας των λαών. Κατά του φασισμού ενωμένοι θα πολεμήσουμε και θα νικήσουμε” καταλήγουν οι Γκρουπ Γιορούμ.

Οι συναυλίες τους στην Τουρκία έχουν απαγορευτεί, αλλά το συγκρότημα συνεχίζει να τραγουδά σε ταράτσες σπιτιών, λαϊκές αγορές, ακόμα και πάνω σε εξέδρες φορτηγών, περιοδεύοντας σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις. Απόψε στην Αλκυονίδα υπάρχει προαιρετικό εισιτήριο ενίσχυσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL