Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Υπάρχει λόγος / Φονική παράκρουση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπάρχει λόγος / Φονική παράκρουση

Η άθλια φασιστική επίθεση στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη φανέρωσε για ακόμη μια φορά τα τεράστια δημοκρατικά ελλείμματα τα οποία υπάρχουν στην ελληνική πραγματικότητα και τη διατρέχουν από την κορυφή μέχρι τα νύχια. Κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να συνειδητοποιήσουν και επιτέλους να πράξουν αναλόγως οι πάντες. Πρωτίστως οι τρεις συντεταγμένες εξουσίες, αλλά όμως και η κοινωνία, από τα σπλάχνα της οποίας στο κάτω - κάτω προέρχονται και οι αιρετοί της εκπρόσωποι, αλλά και τα φασισταριά που χτύπησαν (και ευτυχώς που δεν κατάφεραν να λιντσάρουν) τον Γιάννη Μπουτάρη.

Φυσικά, η δημοκρατία για να δικαιώνει την ύπαρξή της, δεν μπορεί παρά να συμπεριφέρεται δημοκρατικά. Τούτο ωστόσο δεν είναι αδυναμία. Είναι ακριβώς το αντίθετο: η δύναμή της. Επομένως, δεν υπάρχει λάθος στη δημοκρατία που να μη διορθώνεται με μεγαλύτερη και βαθύτερη δημοκρατία. Το καθήκον είναι δύσκολο και πολύπλοκο, αλλά ποιος είπε ότι η δημοκρατία είναι εύκολο πολίτευμα;

Εύκολο πολίτευμα είναι ο φασισμός γιατί δεν θέλει να ερμηνεύσει το Υπάρχειν. Κι έτσι στηρίζεται στο συναίσθημα του μίσους και στην απλοϊκή ερμηνεία του κόσμου αποκλειστικά μέσω αυτού του συναισθήματος. Ο φασισμός είναι ένα πολίτευμα τερατώδες, γιατί το τέρας είναι μια απλοϊκή συναισθηματική κατασκευή εννοιολογικής μεταφοράς της δειλίας στο πρόσωπο του Άλλου, εν πολλοίς γελοία. Οπότε, το τέρας δεν μπορεί να συμπεριφερθεί παρά μόνο με πράξεις δειλού μίσους. «Ο Μπουτάρης είναι προδότης». Άρα ο Μπουτάρης πρέπει να τιμωρηθεί, γιατί «αυτή είναι οι μοίρα των προδοτών», όπως είπε ο "γαλάζιος" δήμαρχος Άργους Μυκηνών Δημήτρης Καμπόσος. Πώς λοιπόν θα τιμωρηθεί ο Μπουτάρης; Με την αδιαμεσολάβητη «λαϊκή» τιμωρία. Με την αυτοδικία.

Και ιδού η απόπειρα λιντσαρίσματος. Ανακούφιση στο εκκλησίασμα. Ο «προδότης» τιμωρήθηκε. Νόμος είναι το δίκιο του λαού. Αυτή η θηριώδης απλοϊκότητα της απροσδιοριστίας είναι ο ορισμός του φασισμού.

Όποιος κάνει ότι δεν το καταλαβαίνει, όποιος ψαρεύει δηλητηριασμένα ψάρια στα μαύρα νερά συναινεί στη διάδοσή του. Και είναι πολλοί αυτοί που με πολλούς τρόπους ψαρεύουν αντί να προσπαθούν να τον αντιμετωπίσουν. Θέλω να πω ότι όταν δεν αντιμετωπίζεις τον φασισμό, εκ των πραγμάτων τον καλλιεργείς. Κι αυτό ανοίγει κερκόπορτες στη δημοκρατία. Δηλαδή είναι μια μορφή προδοσίας.

Γιατί η δημοκρατία δεν είναι ανοχύρωτη πόλη, δεν είναι ξέφραγο αμπέλι για να αποπατούν όποτε γουστάρουν οι κάθε λογής ορνεοκέφαλοι Χαγάνοι. Και φυσικά, στρεβλή δημοκρατία δεν νοείται. Στρεβλή δημοκρατία δεν είναι δημοκρατία.

Πράγμα που σημαίνει ότι δεν νοείται στρεβλή δικαιοσύνη, δηλαδή δικαιοσύνη χωρίς ισονομία. Δικαιοσύνη που εξυπηρετεί κραυγαλέα συμφέροντα. Πράγμα που σημαίνει ότι δεν νοείται δημοκρατία χωρίς να προστατεύεται το δικαίωμα στην εργασία, το δικαίωμα στις αξιοπρεπείς συντάξεις, το δικαίωμα της κατοικίας, το δικαίωμα των παιδιών στο μέλλον τους.

Όταν αυτά δεν προστατεύονται, η δημοκρατία στρεβλώνεται. Και τότε αρχίζουν οι συσκοτίσεις και η άγρια εκμετάλλευση των συγκροτητικών εννοιών αυτού του πολιτεύματος, που καταλήγει στην αιματοβαμμένη αγκαλιά του φασισμού. Η πορεία είναι προδιαγεγραμμένη κι αυτό οφείλουμε όλοι να το συνειδητοποιήσουμε.

Η θεωρία των δύο άκρων ανοίγει την πόρτα στον φασισμό. Η έννοια του «λαθρομετανάστη» ανοίγει την πόρτα στον φασισμό. Η αβυσσαλέας χυδαιότητας πολιτική και θρησκευτική ομοφοβία (προς άγραν δειλών ψηφαλακίων) ανοίγει την πόρτα στον φασισμό. Ο κατάλογος είναι απελπιστικά μακρύς. Εδώ έγκειται η πολυπλοκότητα της δημοκρατίας. Και η γενναιότητα ανάληψης ευθυνών.

Πώς να το κάνουμε; Μικροκομματική δημοκρατία δεν υφίσταται. Όπως δεν υφίσταται μικροκομματικός πατριωτισμός. Γιατί τότε καταλήγουμε στον φασιστικό πατριωτισμό. Δηλαδή στη φονική παράκρουση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL