Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.0°C
4 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.8°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
11.2°C11.9°C
3 BF 93%
Η ατζέντα της εβδομάδας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ατζέντα της εβδομάδας

αφιέρωμα στον Μίμη Δεσποτίδη

Για τον Μίμη Δεσποτίδη

Με μια σειρά εκδηλώσεων όπου κυριαρχεί το αφιέρωμα στον Μίμη Δεσποτίδη γιορτάζουν τα 55 χρόνια εκδοτικής παρουσίας και προσφοράς οι εκδόσεις Θεμέλιο, στο πλαίσιο της 15ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης.

Την Παρασκευή 4 Μαΐου, στις 7 μ.μ., στην Αίθουσα Άρης Αλεξάνδρου, στο Περίπτερο 13, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα “50 χρόνια από τη διάσπαση του ΚΚΕ και η γέννηση του ΚΚΕ Εσωτερικού". Συζητούν οι Σία Αναγνωστοπούλου, Άλεξ Σωτήρης Βαλντέν και Γιώργος Τσιάκαλος. Στις 8 μ.μ., στην Αίθουσα ΕΙΠ, στο Περίπτερο 15, και σε συνεργασία με τις εκδόσεις Πόλις, παρουσιάζονται τα βιβλία "Από τη Λαπωνία στην Ακρόπολη. Η ευρωπαϊκή διαδρομή ενός Σουηδού στον 20ό Αιώνα" και "Η ανθρωπιστική βοήθεια στην κατοχική Ελλάδα. Η σουηδική αποστολή του Ερυθρού Σταυρού 1942-1945". Για τα βιβλία θα μιλήσουν οι Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Ηλίας Νικολακόπουλος και Άλεξ Σωτήρης Βαλντέν.

ΤοΣάββατο 5 Μαΐου, στις 12 το μεσημέρι, στην Αίθουσα Άρης Αλεξάνδρου, στο Περίπτερο 13, παρουσιάζεται η επετειακή επανέκδοση του μυθιστορήματος του Χόρχε Σεμπρούν "Ο δεύτερος θάνατος του Ραμόν Μερκαντέρ". Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι Κώστας Αθανασίου και Κωστής Καρπόζηλος. Συντονίζει ο Ηλίας Νικολακόπουλος. Στις 2 μ.μ., στην Αίθουσα Φιλολογικό Καφενείο, στο Περίπτερο 13, παρουσίαση του ποιητικού βιβλίου της Βάλιας Γκέντσου "Ο δρόμος άνοιγε στο τέλος". Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι Έλσα Κορνέτη και Μάνια Μεζίτη. Θα συντονίσει η Άννα Μαλικιώση. Ποιήματα θα διαβάσει η Βάλια Γκέντσου.

Άνοιξη σε... τζαζ ρυθμούς

Με μουσική, χορό και μαγιάτικα στεφάνια γιορτάζεται η Πρωτομαγιά στο ΚΠΙΣΝ από το πρωί μέχρι νωρίς το απόγευμα. Οι The Swingin' Cats θα βρίσκονται, από τις 12.30 μ.μ., στο Ξέφωτο για να γιορτάσουν την άνοιξη με swing και rock n' roll ρυθμούς και τραγούδια. Μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να φτιάξουν πρωτομαγιάτικα στεφάνια με ανακυκλώσιμα υλικά και τρισδιάστατα λουλούδια. Εντυπωσιακοί ξυλοπόδαροι, ζογκλέρ, ακροβάτες και μίμοι θα είναι έτοιμοι να μαγέψουν τους επισκέπτες, ενώ ζωγράφοι προσώπου θα είναι ακροβολισμένοι σε όλες τις γωνιές για να γεμίσουν με χρώματα και σχέδια τα πρόσωπα των παιδιών.

285 εκδότες, 22 χώρες, 500 εκδηλώσεις

Η διάδοση της φιλαναγνωσίας, η συμμετοχή της στους προβληματισμούς αιχμής που θέτει η εποχή μας, η ουσιαστική ένταξή της στον χάρτη των διεθνών εκθέσεων και η διάδοση του ελληνικού βιβλίου στο εξωτερικό είναι οι στόχοι της 15ης ΔΕΒΘ, που ανοίγει τις πύλες της στη Θεσσαλονίκη στις 3 Μαΐου, αφιερωμένη στη γαλλοφωνία. Μέσα σε διάστημα τεσσάρων ημερών η έκθεση θα αναπτυχθεί σε τρία περίπτερα της ΔΕΘ (13, 14, 15), με τη συμμετοχή 285 εκδοτών από 22 χώρες. Θα πραγματοποιηθούν πάνω από 500 εκδηλώσεις, ανάμεσά τους και μία με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την εξέγερση του Μάη του '68. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα διοργανωθούν το Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, το Φεστιβάλ Μετάφρασης, ενώ σε αυτό εντάσσεται και το Φεστιβάλ Κόμικς Comic Con στη ΔΕΒΘ.

Γιορτή του βιβλίου στο Βυζαντινό Μουσείο

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο διοργανώνει, στις 11 το πρωί, ξενάγηση στις μόνιμες συλλογές και στη Βιβλιοθήκη του Μουσείου με θέμα: «Το βιβλίο στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο. Από τον πορφυρό κώδικα στο e-book». Από τις 10 π.μ. έως τις 12 μ. θα πραγματοποιηθεί δημιουργικό εργαστήρι βιβλιοδεσίας για παιδιά 8-10 ετών με τίτλο «Μικροί σταχωτές εν δράσει!».

Αφιέρωμα στο δημοτικό τραγούδι

Στην κυπριακή πρεσβεία πραγματοποιείται εκδήλωση με θέμα «Όταν η Ιστορία γράφεται με δημοτικό τραγούδι». Θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ: «Εικόνες από την επανάσταση του 1821» του Σωτήρη Λαμπρόπουλου και θα αποδοθούν δημοτικά τραγούδια από την Αγγελική Φουρνιστάκη. Εισήγηση με θέμα «Η Ευρώπη μαθαίνει με το δημοτικό τραγούδι...» θα κάνει η Αγγελική Κώτσινα Παπασταθοπούλου. Θα ακολουθήσει ομιλία από την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρία Μαντουβάλου με θέμα: «Όταν η Ιστορία γράφεται με δημοτικό τραγούδι». Θα παρουσιαστούν παραδοσιακοί χοροί από τον Λαογραφικό Όμιλο Γλυφάδας “Χοροστάσι”. Είσοδος ελεύθερη. Ξενοφώντος 2Α, στις 7.15 μ.μ.

Το βιβλίο του Θανάση Κάππου «Αριστερά, πολιτική και ποδόσφαιρο» (εκδ. Αλήθεια) παρουσιάζεται στο καλλιτεχνικό καφενείο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα Μερκούρη (Αγίου Φανουρίου 99, Ίλιον). Θα μιλήσουν οι Σούλης Τσακανίκας, Σάββας Παπάζογλου, Διονύσης Ελευθεράτος. Θα παραστεί ο συγγραφέας και θα χαιρετίσει ο δημοτικός σύμβουλος Ιλίου και επικεφαλής της Αλληλέγγυας Πόλης Κώστας Κάβουρας. Στις 7 μ.μ.

Ο συνθέτης Νίκος Ξυδάκης

Ο συνθέτης Νίκος Ξυδάκης εμφανίζεται στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής παρουσιάζοντας το "Rue Lepsius", που αφηγείται τον βίο του Κωνσταντίνου Π. Καβάφη, σε ποίηση Διονύση Καψάλη. Τα τραγούδια θα ερμηνεύσουν ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος και ο Νίκος Ξυδάκης, ενώ ρόλο αφηγητή θα έχει ο Μάνος Ελευθερίου. Απόψε και αύριο, στις 8.30 μ.μ. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Παρασκευή

"Αγαπώ την αγορά μου"

Η μεγαλύτερη γιορτή των αγορών πραγματοποιείται στη Λαχαναγορά του Ρέντη, με ελεύθερη είσοδο και τίτλο «Αγαπώ την αγορά μου» και πλήθος εκδηλώσεων και δράσεων που περιλαμβάνουν μουσικές, εικαστικά events και γαστρονομικές περιπλανήσεις. Από τις 5 το απόγευμα έως αργά το βράδυ. Θα εμφανιστούν οι Βαγγέλης Κορακάκης, ραδιοφωνικοί παραγωγοί, η Έλενα Παπαρίζου κ.ά. Φοιτητές της ΑΣΚΤ θα δημιουργήσουν έργα μεγάλης κλίμακας.

Από το ρεμπέτικο στο λαϊκό

«Ένα μουσικό ταξίδι από το ρεμπέτικο στο λαϊκό σε εννέα όγδοα» διοργανώνει ο «Άλλος τόπος επικοινωνίας και πολιτισμού» στο πολιτιστικό πολύκεντρο Δήμου Ηρακλείου Αττικής Ηλέκτρα Αποστόλου (Κουντουριώτου 18 και Νεότητος), στις 8 μ.μ.

“Ταξίδι από Ανατολή σε Δύση”

Η Ευανθία Ρεμπούτσικα εμφανίζεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με τη συνοδεία της Παιδικής Νεανικής Συμφωνικής Ορχήστρας Νίνα Πατρικίδου. Στις 8.30 μ.μ.

Στο Ναύπλιο

Στο Παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης στο Ναύπλιο εγκαινιάζεται η έκθεση "Ποιητικές εικόνες της Ελλάδας - Πάρις Πρέκας - Ακουαρέλες". Σιδηράς Μεραρχίας 23, στις 8 μ.μ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL