Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.1°C21.3°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.5°C19.4°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.0°C16.6°C
3 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.6°C18.6°C
1 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C17.9°C
2 BF 52%
Ο Γ. Καμίνης δεν παραδίδει κτήριο για το Θεατρικό Μουσείο!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Γ. Καμίνης δεν παραδίδει κτήριο για το Θεατρικό Μουσείο!

Ο δήμαρχος Αθηναίων αρνείται να δώσει στο υπουργείο Πολιτισμού κτήριο στην οδό Μητροπόλεως για να στεγαστεί το Θεατρικό Μουσείο, με αποτέλεσμα να επιλεγεί το νεοκλασικό της οδού Σταδίου, αποκάλυψε στη Βουλή η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου. Το κτήριο στη Μητροπόλεως και Πετράκη είχε αγοραστεί από τον Δήμο Αθηναίων επί δημαρχίας Νικήτα Κακλαμάνη για να γίνει το Θεατρικό Μουσείο, αλλά τώρα η διοίκηση Καμίνη το προορίζει για Μουσείο Κάλλας.

"Το απαγορευτικό είναι ότι ο Γιώργος Καμίνης αρνείται εμφατικά να το παραδώσει. Μάλιστα, και ο ίδιος είχε κάνει μια άλλη δήλωση, ότι θα γίνει ένα Μουσείο Κάλλας. Εν τω μεταξύ, ετοιμάζεται παράλληλα ένα άλλο Μουσείο Κάλλας στο σπίτι της Μαρίας Κάλλας, που είναι ίσως και το πιο κατάλληλο μέρος να γίνει το μουσείο" είπε χαρακτηριστικά η Λ. Κονιόρδου απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Ν. Κακλαμάνη. Το δεύτερο πρόβλημα που υπάρχει με το κτήριο στη Μητροπόλεως είναι ότι ο χώρος δεν είναι αρκετός για να φιλοξενήσει και τα εκθέματα και τη βιβλιοθήκη. "Γι’ αυτό, με δεδομένη την άρνηση του νυν δημάρχου, προχωρήσαμε στην ανεύρεση ενός καινούργιου χώρου", στη Σταδίου 47, που ανήκει στο Κληροδότημα Αλεξάνδρου Σούτσου και εποπτεύεται από την Εθνική Πινακοθήκη, υπογράμμισε η υπουργός Πολιτισμού.

"Μένω ενεός, γιατί πληροφορούμαι -και μάλιστα επισήμως- ότι κάνετε επαφές με τον Δήμο της Αθήνας και ο Δήμος αρνείται να το παραχωρήσει" σχολίασε ο Ν. Κακλαμάνης, επισημαίνοντας στην υπουργό ότι χρειάζεται απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που θα αλλάξει την παλαιότερη απόφαση για παραχώρηση.

Λύση για τα χρέη

Όσον αφορά την πορεία του Θεατρικού Μουσείου, το οποίο αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, η Λ.Κονιόρδου υπενθύμισε ότι το 2016 το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων χαρακτήρισε ως νεότερο μνημείο τις συλλογές του μουσείου. Ακολούθησε η πλήρης καταγραφή των αντικειμένων του Θεατρικού Μουσείου και των βιβλίων της βιβλιοθήκης, ενώ δόθηκε έκτακτη επιχορήγηση στο Εθνικό Θέατρο ύψους 450.000 ευρώ για να αντιμετωπιστούν έκτακτες περιπτώσεις (π.χ. μεταφορά και συντήρηση εκθεμάτων).

Για την αποπληρωμή των χρεών έχει προταθεί, και έγινε αποδεκτή από τη διοίκηση Γεωργουσόπουλου, η μεταφορά του μουσείου στο Δημόσιο. Η Λ. Κονιόρδου πρόσθεσε ότι πλέον το Εθνικό Θέατρο θα λειτουργήσει σαν ενδιάμεσος φορέας για την εποπτεία και τη χρηματοδότηση των έργων αποκατάστασης του κτηρίου της Σταδίου 47.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL