Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Ατζέντα της εβδομάδας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ατζέντα της εβδομάδας

Ημερίδα για τον ελληνικό κινηματογράφο

"Γκρο πλαν στον ελληνικό κινηματογράφο - Θεσμοί, πολιτικές, δημιουργοί, νέα μέσα" είναι ο τίτλος της ημερίδας που διοργανώνεται από το Τμήμα Πολιτισμού ΣΥΡΙΖΑ, το Σάββατο 31 Μαρτίου, από τις 10.00 π.μ. ώς τις 5.30 μ.μ., στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας (Ιερά Οδός και Μεγάλου Αλεξάνδρου). Θα αναπτυχθούν οι θεματικές "Πολιτικές για τον κινηματογράφο - Θεσμοί", "Παραγωγές - Συμπαραγωγές – Διανομή", "Δημιουργοί και ταυτότητες". Παράλληλα στη μικρή αίθουσα θα διεξαχθεί workshop με θέμα "Ο κινηματογράφος στο νέο ψηφιακό περιβάλλον".

Για τη Λήδα Πρωτοψάλτη

Μια τιμητική βραδιά για τη Λήδα Πρωτοψάλτη διοργανώνει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, την Τετάρτη 28 Μαρτίου, στις 8.30 μ.μ., στο Βασιλικό Θέατρο, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου. Η σπουδαία ηθοποιός θα συζητήσει με το κοινό και θα μιλήσει για την πολύχρονη πορεία της στο ελληνικό θέατρο. Η σπουδαία ηθοποιός συνεργάστηκε με το ΚΘΒΕ, το καλοκαίρι του 2009, στην παράσταση "Τρωάδες" του Ευριπίδη, όπου ενσάρκωσε τον ρόλο της Εκάβης.

Το "Δίπτυχο" του Αλκίνοου Ιωαννίδη

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης παρουσιάζει δύο πτυχές της δημιουργικής του πορείας την Πέμπτη και την Παρασκευή, 29 και 30 Μαρτίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στη μουσική παράσταση "Δίπτυχο". Στο πρώτο μέρος θα ακουστεί, για πρώτη φορά, η μουσική του για τις "Βάκχες" του Ευριπίδη, σε μετάφραση Γιώργου Χειμωνά, για γυναικεία και ανδρική φωνή, ηθοποιό, δύο όμποε, κρουστά, γυναικεία χορωδία και ορχήστρα εγχόρδων, και στο δεύτερο μέρος θα ακουστούν τραγούδια από το σύνολο της δισκογραφίας του μέσα από μια νέα ενορχηστρωτική προσέγγιση, για κιθάρα, φωνή, γυναικεία χορωδία και ορχήστρα εγχόρδων. Στις 8 μ.μ.

Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα

Η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα θα αναπτύξει το θέμα "Τέχνη και ιδεολογία στο νέο ελληνικό κράτος", στις 6.30 μ.μ., στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ.

"Γράμματα στον Μακρυγιάννη"

Το μουσικό έργο "Γράμματα στον Μακρυγιάννη" αλλά και τραγούδια σταθμούς του Ηλία Ανδριόπουλου παρουσιάζονται στον Πολυχώρο Αλέκα (Γ' Ορεινής Ταξιαρχίας, Ζωγράφου) από τους Μανώλη Μητσιά και Θεοδώρα Μπάκα, στις 8.30 μ.μ., με ελεύθερη είσοδο.

Μουσείο Ακρόπολης

Με ελεύθερη είσοδο τόσο στη μόνιμη έκθεση όσο και στην περιοδική "Ελευσίνα. Τα μεγάλα μυστήρια" γιορτάζει την εθνική επέτειο το Μουσείο της Ακρόπολης, που θα παραμείνει ανοιχτό από τις 9 το πρωί ώς τις 8 το βράδυ.

Στο Ξέφωτο

Οι Θραξ Πανκc, αναμειγνύοντας συστατικά από μουσικές και κουλτούρες όλου του κόσμου, εμφανίζονται στο Ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ, στις 12 το μεσημέρι, με ελεύθερη είσοδο.

Για τον Μάνο Ελευθερίου

Βραδιά αφιερωμένη στο έργο του Μάνου Ελευθερίου πραγματοποιείται, στις 7.30 μ.μ., στον Πολυχώρο Μεταίχμιο (Ιπποκράτους 118), με ζωντανή μουσική και ανάγνωση ποιημάτων και στίχων του. Συντονίζει η Μαριγώ Αλεξοπούλου και συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, οι Μιχάλης Γκανάς, Άλκη Ζέη, Νένα Μεντή, Θανάσης Νιάρχος, Λίνα Νικολακοπούλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Δημήτρης Παπακώστας, Τίτος Πατρίκιος.

"Το αστικό αθηναϊκό τοπίο στην ελληνική επιθεώρηση"

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου, οργανώνεται εκδήλωση με θέμα "Το αστικό αθηναϊκό τοπίο στην ελληνική επιθεώρηση" στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), με ομιλητές τους Δημήτρη Φιλιππίδη, Ελένη Δουνδουλάκη και Κωνστάντζα Γεωργακάκη. Συντονίζει η Γωγώ Βαρζελιώτη. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Αγγέλου Γέροντα 6, Πλάκα, στις 6.30 μ.μ.

Αφιέρωμα στη Ρένα Κυριακού

Εκατό χρόνια από τη γέννηση της συνθέτριας και πιανίστριας Ρένας Κυριακού, η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών συστήνει έργα δικά της, καθώς και των συνθετριών Μαριώς Φωσκαρίνα - Δαμασκηνού και Ελένης Λαμπίρη. Τα έργα, σε μουσική διεύθυνση Βύρωνα Φιδετζή, θα παρουσιαστούν στο Μέγαρο Μουσικής, στις 8.30 μ.μ.

"Για το ιστορικό υπόβαθρό της λογοτεχνίας"

Το βιβλίο του Παναγιώτη Νούτσου, ομότιμου καθηγητή Κοινωνικής και Πολιτικής Φιλοσοφίας, "Για το ιστορικό υπόβαθρο της λογοτεχνίας" (εκδόσεις Παπαζήση) παρουσιάζεται στον Ιανό, Σταδίου 24, στις 6 μ.μ. Με τον συγγραφέα θα συνομιλήσει ο αρχιτέκτων και ιστορικός τέχνης Κώστας Καζαμιάκης.

Άγγελος Δεληβορριάς

Συζήτηση του Άγγελου Δεληβορριά με τη Μαργαρίτα Πουρνάρα πραγματοποιείται στο πλαίσιο των "Καταθέσεων πολιτισμού" στην Τράπεζα της Ελλάδος, με θέμα "Η αποτίμηση της προσφοράς της γενιάς του '30 σήμερα", στην αίθουσα Γενικών Συνελεύσεων του Κεντρικού Καταστήματος (Εδουάρδου Λω και Σταδίου, 2ος όροφος), στις 6 μ.μ.

Στο Τελλόγλειο

"Η πρόκληση: Φθορά και κάλλος" είναι ο τίτλος της εκδήλωσης που διοργανώνει, στις 7.30 μ.μ., το Τελλόγλειο Ίδρυμα με προσκεκλημένο ομιλητή τον Χρήστο Γιανναρά, στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων της έκθεσης του Σωτήρη Σόρογκα Αγίου Δημητρίου 159A, Θεσσαλονίκη.

Ωδείο Αθηνών

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα εγκαίνια της ανακαινισμένης αίθουσας "Άρης Γαρουφαλής", ο διακεκριμένος αρχιμουσικός Βασίλης Χριστόπουλος, επικεφαλής του Συνόλου Φεστιβάλ Ιονίων, παρουσιάζει έργα των Νίκου Σκαλκώτα, Ολιβιέ Μεσιάν, Arnold Schoenberg, Pierrot lunaire. Την παρτιτούρα του Schoenberg ερμηνεύει η μεσόφωνος Αγγελική Καθαρίου. Με ελεύθερη είσοδο, στις 8.30 μ.μ.

Για την Αδριανή Δημακοπούλου

Εκδήλωση στη μνήμη της Αδριανής Δημακοπούλου μέσα από το βιβλίο "Μίλενα από την Πράγα" της Μαργκαρέτε Μπούμπερ - Νόυμαν (εκδ. Κίχλη) πραγματοποιείται στο βιβλιοπωλείο Πλειάδες, με ομιλητές τους Ε. Σαμαρά, Α. Κυριακίδη και Μ. Πατεράκη. Συντονίζει ο Α. Σαΐνης. Σπ. Μερκούρη 62, στις 7 μ.μ.

Πασχαλινό παζάρι ΚΕΘΕΑ Διάβαση

Το πρόγραμμα απεξάρτησης ΚΕΘΕΑ Διάβαση οργανώνει το πασχαλινό του παζάρι, στη Στοά Κοραή, σήμερα, από τις 10.00 π.μ. έως τις 10.00 μ.μ. και αύριο την ίδια ώρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL