Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C24.5°C
4 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C20.3°C
4 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.5°C
5 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.8°C23.5°C
4 BF 31%
Περί βιβλιοθηκών... και βιβλίων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί βιβλιοθηκών... και βιβλίων

Προσκαλούμε τους μικρούς μας φίλους, ηλικίας 8 έως 11 χρόνων (μαζί με τους γονείς τους), στη δράση με τίτλο "Έχουμε φανταστεί πώς θα ήταν ο κόσμος χωρίς βιβλία;" το Σάββατο 24.2.2018. Κράτηση θέσεων με προεγγραφή στο τηλέφωνο 26950-48128. Μας προσκαλεί η Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ζακύνθου.

Μπορούμε να φανταστούμε λοιπόν τον κόσμο χωρίς βιβλία; Πώς θα είναι άραγε; Τα βιβλία αποτελούν τους συνδετικούς κρίκους στη μακριά αλυσίδα του ανθρώπινου πολιτισμού. Ιστορικοί καλούνται οι χρόνοι όπου οι άνθρωποι χρησιμοποιούν συστήματα γραφής και καταγράφουν έτσι τα ενδιαφέροντά τους αποθηκεύοντάς τα τόσο για λειτουργικούς σκοπούς όσο και για διαφύλαξη προς τις γενιές που θα έρθουν. Και όταν τα συστήματα γραφής ξεπέρασαν τον καθαρά λειτουργικό τους σκοπό (καταγραφή αγαθών), άρχισαν να αποτυπώνουν τις σκέψεις των ανθρώπων. Σκέψεις υπαρξιακές, μεταμορφωμένες είτε σε θρησκεία, είτε σε τέχνη είτε, σιγά-σιγά, σε επιστήμη.

Η ανάγκη για μεγάλα κείμενα οδήγησε στην εφεύρεση του βιβλίου, σε ό,τι μορφές πήρε αυτό στο διάβα των αιώνων. Και τα βιβλία αυτά στάθηκαν στυλοβάτες της κοινωνικής εξέλιξης. Η καταγεγραμμένη γνώση ως υπόβαθρο και ως θεμέλιο στη γνώση που έρχεται να προστεθεί με τα χρόνια. Και ξανά και ξανά, μια ατέρμονη επανάληψη, που από βιβλίο σε βιβλίο δομεί το σώμα των γνώσεων των κοινωνιών μας.

Οι άνθρωποι, για να διαφυλάξουν αυτό το πολύτιμο αντικείμενο δημιούργησαν τους χώρους που αυτό θα διατηρείται ασφαλές και προσβάσιμο για να συνεχίσει να είναι λειτουργικό. Οι βιβλιοθήκες λοιπόν ταυτίζονται με τα βιβλία που καλούνται να προστατέψουν. Και δεν τα προστατεύουν με μορφή αποθησαυρισμού, ως συλλογές / ιδιοκτησίες, αλλά διασφαλίζουν ταυτόχρονα ότι τα βιβλία αυτά θα διαβάζονται. Αυτός είναι ο λόγος ύπαρξής τους. Ακόμα και βιβλιοθήκες που δημιουργήθηκαν για βιβλία που απαγορευόταν να διαβάζονται ακριβώς αυτό τον σκοπό εξυπηρετούσαν. Να διαφυλαχτούν για να μπορούν να διαβαστούν σε κάποια άλλη στιγμή και για κάποιον άλλο λόγο.

Πώς θα ήταν λοιπόν ο κόσμος μας χωρίς βιβλία; Ο κόσμος όπως γνωρίζουμε την εξέλιξή του μέχρι σήμερα, ο ιστορικός χρόνος του πολιτισμού μας; Αλλά ίσως έχει ενδιαφέρον να εξετάσουμε και να στοχαστούμε πώς θα είναι ο κόσμος του μέλλοντος χωρίς βιβλία. Πού θα καταγράφει η ανθρωπότητα τη μνήμη της με τρόπο που να διασφαλίζει την ανάγνωσή της πάντα; Ποιοι θα είναι οι χώροι που θα εγγυώνται αυτή τη διατήρηση της μνήμης και της γνώσης; Παρά τις τεράστιες τεχνολογικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί, ακόμα είμαστε ένας πολιτισμός του βιβλίου και δεν μπορούμε να φανταστούμε πώς θα είναι ο κόσμος χωρίς αυτά και χωρίς τις βιβλιοθήκες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL