Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Ο ανθόκηπος της Αθήνας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο ανθόκηπος της Αθήνας

Του Άγγελου Μανταδάκη

Κάθε μεγάλη πόλη έχει τον ανθόκηπό της. Εκεί όπου συναντάς την ομορφιά των χρωμάτων και το βασίλειο της ευωδίας. Στην Αθήνα, πριν από τη μεγάλη οικοδομική έκρηξη και το κύμα αστυφιλίας, στη δεκαετία του 1960, οι κήποι στα παλιά σπίτια και οι γλάστρες στις ασβεστωμένες αυλές έδιναν ξεχωριστή ομορφιά ακόμα και στις πιο φτωχές γειτονιές της πρωτεύουσας. Όμως τα εργαλεία που επέλεξε η Πολιτεία για να "ανασυγκροτήσει" την πόλη, και βέβαια την Ελλάδα (π.χ. η αντιπαροχή) οδηγούσαν στην τερατογένεση της οποίας τις συνέπειες πληρώνουμε μέχρι σήμερα.

Ο Προμπονάς, η βορειότερη συνοικία του Δήμου Αθηναίων, ήταν και παραμένει ο ανθόκηπος της πόλης μας. Πήρε το όνομά της από τον Ναξιώτη γιατρό Δημήτριο Προμπονά που παραχώρησε στον Δήμο μια έκταση σαράντα περίπου στρεμμάτων. Κι έτσι, από το 1954, το πάρκο Προμπονά έγινε ένα πράσινο νησί σε μια δύσκολη, βιομηχανική περιοχή. Εκεί δημιουργήθηκε και μια παιδική χαρά, από τις πρώτες της εποχής.

Ο κήπος Προμπονά μάζεψε κόσμο από τις γύρω γειτονιές. Μέχρι και από τα μακρινά Άνω Πατήσια έφταναν οι επισκέπτες του κάποτε. Στα '60's, ο Σαββόπουλος έκανε τις βόλτες του εκεί όταν ηχογραφούσε στην Κολούμπια το «Περιβόλι του τρελού». Ακόμα και τώρα, ο κήπος είναι σε ένα μεγάλο μέρος του, ανοιχτό φυτώριο για τις δημοτικές υπηρεσίες. Σιγά-σιγά δίπλα στο δημοτικό φυτώριο άρχισε να δημιουργείται μια μικρή κοινότητα ανθοκαλλιεργητών, ανθοπωλών, μικρά μαγαζάκια που πουλούσαν σε χονδρική λουλούδια, μια γειτονιά που μύριζε και άνθιζε όλες τις εποχές του χρόνου, τροφοδοτώντας την πρωτεύουσα με λουλούδια, τότε ακόμα που οι γλαδιόλες ήταν ο επίσημος τρόπος δημοσίων σχέσεων - αρραβώνες, επισκέψεις, γενέθλια, τραπεζώματα στα συμπεθέρια. Πάντα με ωραίες, μεγάλες ανθοδέσμες στο χέρι. Ο δρόμος με τα λουλουδάδικα πολύ σωστά ονομάστηκε Οδός Ανθέων και η περιοχή καταχωρήθηκε πια σαν η μεγάλη ανθαγορά της πόλης.

Επίσης να συμπληρώσουμε ότι τη βυζαντινή περίοδο η γειτονιά λειτούργησε ως νεκροταφείο.

* Ο Άγγελος Μανταδάκης είναι υπεύθυνος Πολιτισμού εκ μέρους της Πολιτικής Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL