Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Η ατζέντα της εβδομάδας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ατζέντα της εβδομάδας

Μνήμη Ηλία Ηλιού

Με την ευκαιρία της κυκλοφορίας της πολιτικής βιογραφίας του Ηλία Ηλιού από τις εκδόσεις του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων, το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία τιμά τη μνήμη του μεγάλου πολιτικού και αγωνιστή της Αριστεράς στην εκδήλωση με τίτλο: «Μνήμη Ηλία Ηλιού, 33 χρόνια από τον θάνατό του», που πραγματοποιείται την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου και ώρα 6.30 μ.μ., στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος της Βουλής (Βασ. Σοφίας 11, είσοδος από οδό Σέκερη). Στην εκδήλωση θα απευθύνει χαιρετισμό ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Νίκος Βούτσης.

Φαραντούρη - Πασπαλά

Δύο σπουδαίες τραγουδίστριες με κοινή αγάπη στο ελληνικό αλλά και το ξένο τραγούδι ξανασυναντιούνται το Σάββατο 27 Ιανουαρίου, στις 9 μ.μ., στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός, και τραγουδούν από τα νέγρικα του Λοΐζου και του Νεγρεπόντη μέχρι τη μελοποιημένη ποίηση των Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, Μικρούτσικου και από τις μπαλάντες του Σαββόπουλου και τα ερωτικά της Καραΐνδρου και του Κυπουργού, έως και τις μελωδίες της Ρεμπούτσικα και του Καλαντζόπουλου, αλλά και σπουδαία ξένα τραγούδια με τζαζ αναφορές. Συνοδεύουν ο πιανίστας Τάκης Φαραζής και ο σαξοφωνίστας David Lynch.

«Το αίμα της αγάπης»

Το νέο βιβλίο του Παντελή Μπουκάλα «Το αίμα της αγάπης. Ο πόθος και ο φόνος στη δημοτική ποίηση» (εκδόσεις Άγρα) παρουσιάζεται στη Στοά του Βιβλίου (Αίθουσα Λόγου και Τέχνης) τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου. Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο καθηγητής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δημήτρης Κυρτάτας, ο συγγραφέας Γιώργος Κοροπούλης και ο ίδιος ο Παντελής Μπουκάλας. Πεσμαζόγλου 5 και Σταδίου, στις 7.00 μ.μ.

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης

Η Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης διοργανώνει την προβολή της ταινίας του σύγχρονου σουηδικού κινηματογράφου «Περιπλανώμενοι». Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον κριτικό Ρόμπι Εκσιέλ. Στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης (Μαρ. Αντύπα 134 και Σοφ. Βενιζέλου), στις 8 μ.μ.

Στο ΚΠΙΣΝ

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος φιλοξενεί τον Μπάμπη Παπαδόπουλο που, μαζί με ακόμα πέντε μουσικούς παρουσιάζουν ένα Acoustic Set στο πλαίσιο της ενότητας συναυλιών Jazz Διαχρονίες. Στον Φάρο, στις 9 μ.μ.

Είκοσι χρόνια Θέατρο του Νέου κόσμου

Με αφορμή τα είκοσι χρόνια του Θεάτρου του Νέου Κόσμου παρουσιάζεται ειδική επετειακή έκδοση, στους χώρους του θεάτρου Αντισθένους 7 και Θαρύπου, στις 7 μ.μ.

Νίκος Σκορίνης

Τα βιβλία του Νίκου Σκορίνη «Ακύμαντοι» και «Δυτικοανατολικά της Γης» (εκδ. Λιβάνης) παρουσιάζονται, στις 7.30 μ.μ., στην Αίθουσα «Γεώργιος Κασιµάτης» του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (Γ. Κασιμάτη 1, πρώην Λουδοβίκου, 2ος όροφος, τερματικός σταθμός ΗΣΑΠ Πειραιά). Μιλούν οι Γιώργος Γαβρίλης, Θοδωρής ∆ρίτσας, Βασίλης Κoρκίδης και Μανούσος Μανουσάκης.

Ο συγγραφέας Θανάσης Τριαρίδης μιλά με θέμα «Ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος στην παγκόσμια και την ελληνική λογοτεχνία» στο βιβλιοπωλείο Μυθιστορία στη Θεσσαλονίκη. Βαφοπούλου 20, στις 6.30 μ.μ.

Το Εθνικό Αρχαιολογικό κόβει την πίτα

Εκδήλωση για την υποδοχή της νέας χρονιάς πραγματοποιείται στην Αίθουσα του Βωμού του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, που πλαισιώνεται με μουσικό πρόγραμμα από τον πιανίστα Άρη Γραικούση σε έργα Σοπέν, όπως τα Νυχτερινά, οι Πολωνέζες και το Fantaisie - improptu. Θα ακολουθήσει κοπή πίτας στο καφέ του μουσείου. Πατησίων 44, στις 5.30 μ.μ.

Νέος δίσκος του Μαυρουδή

Για το νέο έργο των Νότη Μαυρουδή και Γιώργου Τοσικιάν "Café Latino - El Puerto" (βιβλίο + cd, εκδ. Άπαρσις) μιλούν οι Μίλτος Πασχαλίδης, Γιάννα Τριανταφύλλη και Αντώνης Μποσκοΐτης, στη Σφίγγα, Ακαδημίας και Ζωοδόχου Πηγής, στις 8 μ.μ.

Το «Μεγάλο Κανάλι» από την Κίνα

Με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του Έτους Πολιτιστικών Ανταλλαγών και Συνεργασίας της Πολιτιστικής Βιομηχανίας Ελλάδας - Κίνας παρουσιάζεται από την Όπερα - Χοροθέατρο της Χανγκτσόου το χορευτικό δράμα «Συνάντηση με το Μεγάλο Κανάλι». Στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, Πειραιώς 254, στις 8 μ.μ.

Το νέο μυθιστόρημα του Χρήστου Αγγελάκου «Ψεύτικοι Δίδυμοι» (εκδ. Μεταίχμιο) παρουσιάζεται στην γκαλερί Depot art Gallery από τους Τίνα Μανδηλαρά, Όλια Λαζαρίδου, Χριστίνα Μαξούρη, Κωνσταντίνο Αβαρικιώτη, Γιώργο Γλάστρα και Άγγελο Παπαδημητρίου. Νεοφύτου Δούκα 5, στις 8.30 μ.μ.

Η θεατρική παράσταση “Duende (το πνεύμα της Γης)” του Λόρκα, σε μελοποίηση Σταμάτη Κραουνάκη, κάνει πρεμιέρα στο Θέατρο Τέχνης, με τους Χρήστο Γεροντίδη και Κώστα Μπουγιώτη. Φρυνίχου 14, Πλάκα, στις 9.30 μ.μ.

Νέα σειρά από το ΜΙΕΤ

Η νέα σειρά minima του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης παρουσιάζεται από τους Λίζυ Τσιριμώκου, ομότιμη καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημήτρη Κυρτάτα, καθηγητή στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιάννη Παπαθεοδώρου, αναπληρωτή καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, και Σάββα Κονταράτο, ομότιμο καθηγητή στην ΑΣΚΤ. Στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, 2ας Μεραρχίας 36 και Ακτής Μουτσόπουλου, Πειραιάς, στις 7.00 μ.μ.

Στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Στο πλαίσιο των συναντήσεων «Με τα λόγια (γίνεται)» παρουσιάζεται το μεταφρασμένο στα ελληνικά ποιητικό έργο του Ιταλού νομπελίστα ποιητή Eugenio Montale, από τον ποιητή, δοκιμιογράφο και μεταφραστή Νίκο Αλιφέρη. Στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, Μασσαλίας 22, στις 7.30 μ.μ.

Το βιβλίο του Νίκου Μπακουνάκη «Ταξίδι στη Νέα Υόρκη» (εκδ. Πόλις) παρουσιάζεται στο βιβλιοπωλείο Πλειάδες, Σ. Μερκούρη 62, Παγκράτι, στις 7.30 μ.μ.

Ο «Επιτάφιος» του Περικλή, στη μετάφραση του Ελευθέριου Βενιζέλου, παρουσιάζεται σε διδασκαλία ερμηνείας και σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη από την Ηωάννα Σπανού. Στην Οικία Κατακουζηνού, 5ος όροφος, Λεωφ. Βασ. Αμαλίας 4, Πλατεία Συντάγματος, στις 9.15 μ.μ. Παραστάσεις 3, 10, 17 Φεβρουαρίου και 4, 11, 18 Μαρτίου.

Στο Kremlino

Οι Χειμερινοί Κολυμβητές κατεβαίνουν στον Πειραιά και στο Kremlino, Καραΐσκου 119, στις 10.30 μ.μ.

Στο Passport Κεραμεικός

Ο Φοίβος Δεληβοριάς και οι συνεργάτες του δημιουργούν μια ατμόσφαιρα γιουσουρούμ στη σκηνή του Passport Κεραμεικός και καλούν τη Μαρίνα Σάττι και τις Fonέs της για να πουν τραγούδια από όλο τον κόσμο, από τα Βαλκάνια ώς την παλιά Αμερική και από την Αραβία ώς τη μεσαιωνική Γαλλία. Κεραμεικού 58 και Μαραθώνος, 10.30 μ.μ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL