Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.3°C15.9°C
2 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
13 °C
10.8°C14.4°C
5 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
4 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.9°C18.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Η ατζέντα της εβδομάδας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ατζέντα της εβδομάδας

“Βιογραφία Bowie”

Δύο χρόνια μετά τον θάνατο του Ντέιβιντ Μπόουι, παρουσιάζεται το βιβλίο της Wendy Leigh: «Βιογραφία Bowie» (εκδόσεις Αστάρτη, σε μετάφραση Ιόλης Σίμου και σε επιμέλεια - πρόλογο Γιώργου Βουδικλάρη) την Τρίτη, στις 10 το βράδυ, στον Ιανό (Σταδίου 24), με ελεύθερη είσοδο. Μια μουσική βραδιά προς τιμή του εκκεντρικού πρίγκιπα της ποπ, που με το μοναδικό ταλέντο και την εκρηκτική προσωπικότητά του κατάφερε να σημαδέψει γενιές και γενιές και να αλλάξει για πάντα τον ρου της μουσικής ιστορίας. Θα μιλήσουν οι Κωνσταντίνος Τζούμας, Κατερίνα Καφεντζή (aka KAFKA), Σάκης Δημητρακόπουλος και Ιόλη Σίμου. Παρουσιάζει και συντονίζει ο Γιώργος Βουδικλάρης (επιμελητής της βιογραφίας και υπεύθυνος εκδόσεων Αστάρτη). Μετά την παρουσίαση θα ακολουθήσει live - αφιέρωμα στον Ντέιβιντ Μπόουι από τους sigmatropic («Lou and David» project).

Αφιέρωμα στο εβραϊκό Ολοκαύτωμα από την Εθνική Βιβλιοθήκη

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος οργανώνει αφιέρωμα στο εβραϊκό Ολοκαύτωμα με τίτλο «Το Ολοκαύτωμα του ελληνικού και του ευρωπαϊκού εβραϊσμού», από το Σάββατο 20 έως την Τρίτη 30 Ιανουαρίου, στις νέες εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Τις εκδηλώσεις επιμελείται ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, πρόεδρος του εφορευτικού συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει περιοδεύουσα έκθεση τεκμηρίων του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος και έκθεση βιβλίων από τις συλλογές της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, με μαρτυρίες Ελλήνων Εβραίων που επέζησαν, Αναγνωστήριο Πύργου Βιβλίων της ΕΒΕ και συνεχή προβολή των ντοκιμαντέρ "Συναγωνιστής: Έλληνες Εβραίοι στην Εθνική Αντίσταση" του Ντάβιντ Γαβριηλίδη, "Το τραγούδι της ζωής" του Τώνη Λυκουρέση, "Θα πέσει η νύχτα" του Αντρέ Σίνγκερ, "Shoah" του Κλοντ Λανζμάν.

Το Σάββατο 27.1 θα γίνει η κεντρική εκδήλωση για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος, στις 7.30 μ.μ., με ομιλητή τον Σταύρο Ζουμπουλάκη και προβολή του ντοκιμαντέρ "Νύχτα και Καταχνιά" του Αλέν Ρενέ.

«Νίκος Βέης: Ο σοφός της λεπτομέρειας»

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων Πρόσωπα Άξια Τιμής, πραγματοποιεί εκδήλωση αφιερωμένη στη ζωή και στο έργο του πρωτοπόρου βυζαντινολόγου και νεοελληνιστή Νίκου Βέη, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Βουλής των Ελλήνων στην οδό Αμαλίας 22-24 (είσοδος από Σουρή), την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου, στις 6.30 μ.μ.

Θα μιλήσουν οι Μάχη Παΐζη - Αποστολοπούλου, ιστορικός, ομότιμη διευθύντρια Ερευνών του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Τόνια Κιουσοπούλου, καθηγήτρια Βυζαντινής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Βενετία Αποστολίδου, καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και Λογοτεχνικής Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και Βαγγέλης Καραμανωλάκης, επίκουρος καθηγητής Ιστορίας της Ιστοριογραφίας, πρόεδρος του Ιστορικού Αρχείου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, που θα συντονίσει και την εκδήλωση. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Εργαλεία αποσυναρμολόγησης

Ο εικαστικός Ζάφος Ξαγοράρης σχεδίασε εργαλεία αποσυναρμολόγησης που χρησιμοποιήθηκαν για εργαστήριο ήχου, εφήμερων επιγραφών και αιωρήσεων, τα αποτελέσματα των οποίων και οι σχετικές δράσεις και εγκαταστάσεις παρουσιάζονται στο προαύλιο του 1ουΓυμνασίου Δάφνης με ελεύθερη είσοδο. Το πρόγραμμα «Εργαλεία αποσυναρμολόγησης» είναι μια παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών της προγραμμάτων.

Στο Εθνικό Αρχαιολογικό

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και η Εταιρεία των Φίλων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου υποδέχονται τη νέα χρονιά στην αίθουσα του Βωμού, στις 6 μ.μ., με μουσικό πρόγραμμα από τον πιανίστα Άρη Γραικούση και κοπή πίτας στο καφέ του μουσείου.

Το βιβλίο της Παρήνας Δουζίνα Στειακάκη “Σταύρος Νιάρχος, ο αρχηγός του στόλου. Με τα μάτια του πατέρα μου Νίκου Δουζίνα" (Μικρές Εκδόσεις) παρουσιάζεται, στις 7.30 μ.μ., στο Αμφιθέατρο Αντώνης Τρίτσης του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων, Ακαδημίας 50. Θα μιλήσουν οι Διώνη Δημητριάδου, Γιώργος Αλλαμανής, Λευτέρης Αναστασάκης, Δημήτρης Μπούκουρας, ο εκδότης και η συγγραφέας του βιβλίου.

“Ο αδαής και ο παράφρων”

Η παράσταση “Ο αδαής και ο παράφρων”, βασισμένη στο έργο του Τ. Μπέρνχαρντ, παρουσιάζεται στο Θέατρο Πορεία (Τρικόρφων και Γ' Σεπτεμβρίου), στις 8.30 μ.μ.

Πέτρος Μάρκαρης

Αποσπάσματα στα ελληνικά και τα γερμανικά από το τελευταίο του μυθιστόρημα με τίτλο «Off shore» θα διαβάσει ο Πέτρος Μάρκαρης στο Ινστιτούτο Γκαίτε, Ομήρου 14-16, στις 7 μ.μ.

Συζήτηση στο Σπίτι της Κύπρου

Με την ευκαιρία της έκθεσης "Amour. Μια ανάγνωση στο φωτογραφικό αρχείο του Νίκου Κεσσανλή" στο Σπίτι της Κύπρου, πραγματοποιείται συζήτηση με τους Ντένη Ζαχαρόπουλο, Μαρία Μαραγκού και Γιώργο Τζιρτζιλάκη. Ξενοφώντος και Αμαλίας, στις 8 μ.μ.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών διοργανώνει έκθεση με τίτλο «Αδραινώι Σωτήρι και Κτίστη», αφιερωμένη στον Ρωμαίο αυτοκράτορα Αδριανό, στο Φετιχιέ Τζαμί στη Ρωμαϊκή Αγορά.

Στο Μέγαρο

Ο Μιχάλης Γρηγορίου επιστρέφει στη σκηνή του Μεγάρου με τους νέους κύκλους τραγουδιών που θα παρουσιαστούν σε πρώτη εκτέλεση “Η Λήδα και ο Κύκνος” και “Τα παγώνια της Μονής Βλατάδων”, έργα για δύο φωνές και πιάνο σε ποίηση Κατερίνας Καριζώνη. Συμμετέχουν η Καλλιόπη Βέττα και ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος. Στις 8.30 μ.μ.

Το βιβλίο “Κατανοώντας την ελληνική κρίση. Απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα για το κράτος, την οικονομία και την Ευρώπη”, σε επιστημονική επιμέλεια των Δημήτρη Χ. Κατσίκα, Κυριάκου Φιλίνη και Μαριάνθης Αναστασάτου (εκδόσεις Παπαζήση), παρουσιάζεται, στις 6 μ.μ., στο Ωδείο Αθηνών από τους Γιώργο Χουλιαράκη, Ελένη Λουρή, Παναγιώτη Τσακλόγλου και συντονιστή τον Λουκά Τσούκαλη.

Το βιβλίο των Δέσποινας Παπαδοπoύλου και Νίκου Κουραχάνη “Άστεγοι και κοινωνικός αποκλεισμός στην Ελλάδα της κρίσης” (εκδόσεις Τόπος) παρουσιάζεται στο Polis Art Cafe (Πεσματζόγλου 5 και Σταδίου) από τους Σ. Ρομπόλη, Χρ. Παπαθεοδώρου, Β. Αράπογλου. Συντονίζει ο Ν. Σερβετάς. Στις 8 μ.μ.

''Τα τραγούδια κύκλους κάνουν''

Η Μαρία Φαραντούρη και η Έλλη Πασπαλά τραγουδούν στην αίθουσα του Φ.Σ. «Παρνασσός», στην πλατεία Καρύτση, στις 8 μ.μ. Μαζί τους οι μουσικοί Τάκης Φαραζής και David Lynch.

Για το Ολοκαύτωμα

Με αφορμή τη Διεθνή ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος και πρόληψης των Εγκλημάτων κατά της Ανθρωπότητας, στην αίθουσα των Εσπερίδων του Ιλίου Μελάθρου, στις 12 το μεσημέρι, πραγματοποιείται εκδήλωση με την ιστορικό Οντέτ Βαρών - Βασάρ, συγγραφέα του βιβλίου "Η ανάδυση μιας δύσκολης μνήμης. Κείμενα για τη γενοκτονία των Εβραίων" (εκδ. Εστία), που συνομιλεί με τον Θοδωρή Αντωνόπουλο για τη γενοκτονία των Ελληνοεβραίων. Θα μιλήσουν επίσης η ιστορικός Μαρία Καβάλα και ο συγγραφέας Γρηγόρης Χαλιακόπουλος. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο διευθυντής του Επιγραφικού και Νομισματικού Μουσείου δρ Γεώργιος Κακαβάς. Θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ "Νύχτα και καταχνιά" του Αλέν Ρενέ.

Στο πατάρι του Gutenberg

Στο Πατάρι του Gutenberg, στις 12 το μεσημέρι, οι Γιάννης Ανδριανάτος και Δημήτρης Δημηρούλης συνομιλούν για το βιβλίο “Τα ποιήματα” του Γ.Π. Καβάφη. Διδότου 37.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL