Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Η ατζέντα της εβδομάδας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ατζέντα της εβδομάδας

Η μαγεία της Ανατολής στη Στέγη

Ένα μεγάλο πολιτικό παραμύθι για την Ανατολή και τη Δύση μέσα από το βλέμμα ενός από τους πιο σημαντικούς εικαστικούς καλλιτέχνες της Αιγύπτου, του Ουάελ Σόκι, παρουσιάζεται από την Πέμπτη 28 έως το Σάββατο 30 Δεκεμβρίου στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων του Ιδρύματος Ωνάση. Η παράσταση μουσικού θεάτρου "The Song of Roland: The Ababic Version" και η τριλογία ταινιών του The Cabaret Crusades στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης αποδεικνύουν πώς ο Ουαέλ Σόκι, χρησιμοποιώντας ποικίλα μέσα -ταινίες, σχέδιο, φωτογραφία και περφόρμανς-, διερευνά και αναλύει τις πραγματικές και φανταστικές ιστορίες και αφηγήσεις του αραβικού κόσμου αναδιατυπώνοντας το αφήγημα της Δύσης γι' αυτόν τον κόσμο.

Μέσα σε ένα σκηνικό σαν μεγεθυμένη τεράστια μινιατούρα από εκατοντάδες ψηφίδες που συνθέτουν τους χάρτες του Χαλεπιού, της Βαγδάτης και της Κωνσταντινούπολης, Άραβες μουσικοί και τραγουδιστές αφηγούνται στη δική τους γλώσσα το "Άσμα του Ρολάνδου", ένα μεσαιωνικό γαλλικό έπος του 11ου αιώνα, με θέμα μια μάχη ανάμεσα στους χριστιανούς και τους Σαρακηνούς. Στις 8.30 μ.μ., με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους.

Τα παραμύθια του Άντερσεν στο Μέγαρο

Επτά από τα πιο δημοφιλή παραμύθια του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, που ενώνονται σε μια μεγάλη ιστορία, η οποία συνδυάζει τη γοητεία της κλασικής μουσικής με τη μαγεία του θεάτρου, διασκευάζει και σκηνοθετεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ο Γιώργος Νανούρης. Το ταξίδι στον κόσμο των παραμυθιών ζωντανεύουν στη σκηνή η Μαρία Ναυπλιώτου, ο Νίκος Κουρής, η Λένα Παπαληγούρα και ο Γιώργος Νανούρης. Οι τέσσερις αγαπημένοι ηθοποιοί, υπό τη συνοδεία 18μελούς ορχήστρας που διευθύνει ο Παναγιώτης Βλάχος, παρουσιάζουν μια παράσταση για όλη την οικογένεια, η οποία μας μεταφέρει στη μαγεία των Χριστουγέννων και μας θυμίζει ξεχασμένες αξίες της ζωής. Από τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων και μόνο για 7 παραστάσεις (26, 29, 30 Δεκεμβρίου, 5 και 7 Ιανουαρίου) στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης. Στις 3 μ.μ. Πληροφορίες στο 210 7282333.

Η ανθρωπιστική βοήθεια στην Κατοχή

Το βιβλίο “Η ανθρωπιστική βοήθεια στην Κατοχική Ελλάδα. Η σουηδική αποστολή του Ερυθρού Σταυρού 1942-1945”, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Θεμέλιο σε επιμέλεια του Άξελ Σωτήρη Βαλντέν, παρουσιάζεται την Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου στο βιβλιοπωλείο των εκδόσεων, Σόλωνος 84, στις 7 μ.μ. Θα το παρουσιάσουν οι Βαγγέλης Καραμανωλάκης (γ.γ. Δ.Σ. ΑΣΚΙ), Ηλίας Νικολακόπουλος (πρ. Δ.Σ. ΑΣΚΙ) και ο επιμελητής Άξελ Σωτήρης Βαλντέν. Πρόκειται για ένα βιβλίο για την επισιτιστική βοήθεια που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού και με ευθύνη της σουηδικής κυβέρνησης στην Ελλάδα κατά τα χρόνια 1942-1945. Επί τρία σχεδόν χρόνια εισήχθησαν περίπου 650.000 τόνοι τροφίμων που διανεμήθηκαν σε πάνω από τέσσερα εκατομμύρια ανθρώπους σε όλη σχεδόν την Ελλάδα, συμβάλλοντας αποφασιστικά στη διάσωση του πληθυσμού της χώρας από τον λιμό. Το βιβλίο, που επιμελήθηκε ο γιος ενός από τους Σουηδούς αντιπροσώπους, περιγράφει τη σχετικά άγνωστη αυτή αποστολή. Περιέχει κείμενα που αναλύουν την επιχείρηση σε όλες τις πτυχές της, περιλαμβανομένων και ορισμένων «ευαίσθητων» πλευρών. Δημοσιεύονται επίσης έγγραφα από σουηδικά και ελβετικά αρχεία, τα περισσότερα για πρώτη φορά, που περιέχουν εκτιμήσεις και απόψεις των Σουηδών αντιπροσώπων για την Ελλάδα της Κατοχής και της πρώτης περιόδου μετά την απελευθέρωση, καθώς και για την επιχείρηση βοήθειας.

Ο Αληθινός στο Πόρτα

Μια παράσταση - ανοιχτή επιστολή με τη μορφή τραγουδιού, βασισμένη σε μικρασιάτικα παραμύθια της γιαγιάς της, παρουσιάζει η Αργυρώ Χιώτη και οι Vasistas στο Θέατρο Πόρτα.

Σάββατο στις 3 μ.μ. και Κυριακή στις 9.15. Εορταστικές παραστάσεις: Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου και 4 Ιανουαρίου στις 9.15.

Χριστουγεννιάτικος περίπατος στην Πλάκα

Την Παραμονή των Χριστουγέννων, στις 11.30 το πρωί, το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης προτείνει έναν διαφορετικό τρόπο εορτασμού των Χριστουγέννων με έναν ξεχωριστό περίπατο στην Πλάκα, που ξεκινά από το Μουσείο στην οδό Τριπόδων 23.

Σταμάτης Κραουνάκης + Σπείρα Σπείρα

Παράταση παραστάσεων για «Τα παιδιά της Σφίγγας» απόψε και όλες τις Δευτέρες του Ιανουαρίου, που συνεχίζουν τις εμφανίσεις τους με κέφι, τραγούδι, ποτό, χορό και μπρίο. Ακαδημίας και Ζ. Πηγής στις 9 μ.μ.

«Χριστούγεννα στον κινηματογράφο»

Οι Cinema Paradiso Project και η εορταστική τους παράσταση «Χριστούγεννα στον κινηματογράφο» απόψε στο Kremlino, με σάουντρακ που αγαπήσαμε από τον διεθνή και ελληνικό κινηματογράφο. Μαζί τους η Αργυρώ Καπαρού. Στις 9 μ.μ.

Χριστούγεννα στο Μέγαρο

Με εξαντλημένα τα εισιτήρια η αποψινή και αυριανή συναυλία του Μάριου Φραγκούλη στο Μέγαρο Μουσικής, με τη σύμπραξη της Βασιλικής Καραγιάννη και της Μυρσίνης Μαργαρίτη και διευθυντή ορχήστρας τον Στάθη Σούλη σε αγαπημένα χριστουγεννιάτικα τραγούδια.

Στο Half Note

Τρεις χαρισματικές περφόρμερς που αποτελούν το φωνητικό τρίο των Divinas επιστρέφουν στο Half Note Jazz Club! Έως και την Πέμπτη 4 Ιανουαρίου, αναδεικνύοντας τη χρυσή εποχή του σουίνγκ. Τριβωνιανού 17 στις 9.30 μ.μ.

Χριστούγεννα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Στην αίθουσα του βωμού του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου στη 1.00 το μεσημέρι παρουσιάζεται η ετήσια εορταστική συναυλία με το 3ensemble να ερμηνεύει έργα των Vivaldi, Haydn, Bach και Piazzolla.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL