Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Η ατζέντα της ημέρας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ατζέντα της ημέρας

«Η μουσική ενάντια στον ναζισμό»

Το κουαρτέτο εγχόρδων L’ Anima σε έργα των έγκλειστων στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Τσεχίας Τερεζίν εβραϊκής καταγωγής συνθετών Χανς Κράσα και Γκίντεον Κλάιν, συν ένα σύγχρονο έργο με θεματολογία που εμπνέεται από το Ολοκαύτωμα του Θωμά Σλιώμη (ο οποίος θα κάνει και εισαγωγική ομιλία για το θέμα της μουσικής αντίστασης στον ναζισμό) στο Μέγαρο Μουσικής. Στις 8.30 μ.μ.

Μπετόβεν στην Τεχνόπολη

Ο κύκλος «Η Κλασική Βιέννη στην Τεχνόπολη» ολοκληρώνεται με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων υπό την διεύθυνση του Μιχάλη Οικονόμου να παίζει δύο εμβληματικά έργα του Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν, το Πέμπτο κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα με σολίστ τον Τίτο Γουβέλη και το κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα σε ρε μείζονα με σολίστ τον Αντώνη Σουσάμογλου στο αμφιθέατρο του 9,84 στην Τεχνόπολη και με ελεύθερη είσοδο. Στις 8 μ.μ.

Κάθε Δευτέρα και Τρίτη για τρεις εβδομάδες, μέχρι και τις 12 Δεκεμβρίου, η μουσικοθεατρική παράσταση «Pietà» που έγραψε, συνέθεσε τη μουσική της και σκηνοθέτησε ο Γιώργος Στεφανακίδης και ερμηνεύουν η σοπράνο Μάιρα Μηλολιδάκη και η ηθοποιός Εβελίνα Αραπίδη στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και μάλιστα με ελεύθερη είσοδο. Στις 9 μ.μ.

Jasmin İhraç

Σόλο χορευτική παράσταση της Jasmin İhraç που εμπνέεται -και συνδυάζεται με βίντεο γυρισμένα εκεί- από την καταστροφή της αρμενικής πόλης Ani στο «ΚΕΤ». Στις 9 μ.μ.

Το AIDS στον κινηματογράφο

Δεύτερη από τις τρεις συνολικά ημέρες του φεστιβάλ «Cinema plus | Το ΗIV/AIDS στον κινηματογράφο» που θα πραγματοποιηθεί στον κινηματογράφο «Τριανόν» και μάλιστα με ελεύθερη είσοδο.

Κινηματογράφος επιστημονικής φαντασίας

Στο πλαίσιο του αφιερώματος της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας στο παρακείμενό της «Odeon Starcity» θα προβληθούν τα «Οι αστροναύτες» των Walerian Borowczyk και Chris Marker, «Άγριος πλανήτης» του René Laloux και «Ο πλανήτης των βρικολάκων» του Ιταλού «μετρ του τρόμου» Μάριο Μπάβα.

Τίτος Πατρίκιος

Παρουσίαση του πρώτου τόμου των απάντων του Τίτου Πατρίκιου «Ποιήματα Α' / 1943 - 1959» (εκδόσεις Κίχλη) στον πολυχώρο «Ιανός». Στις 8.30 μ.μ.

Ζυράννα Ζατέλη

Η Ζυράννα Ζατέλη θα συνομιλήσει με αναγνώστες του νέου βιβλίου της «Τετράδια Ονείρων» (εκδόσεις Καστανιώτη), στο βιβλιοπωλείο «Σπόρος». Στις 7 μ.μ.

Νίκη - Ρεβέκκα Παπαγεωργίου

Παρουσίαση των βιβλίων της Νίκης - Ρεβέκκας Παπαγεωργίου «Του λιναριού τα πάθη και ο μέγας μυρμηγκοφάγος» και «Οι δύο αδελφές» (αμφότερα εκδόσεις Άγρα), στην οποία θα μιλήσουν η αδελφή της ποιήτριας Νάνα Παπαγεωργίου, η στενή φίλη της Πέγκυ Στεργίου και ο εκδότης Σταύρος Πετσόπουλος στο βιβλιοπωλείο «Little Tree: Books & Coffee» (Καβαλλότι 2, Κουκάκι). Στις 8 μ.μ.

Η συναρπαστική εξέλιξη της χημείας

Διάλεξη του βραβευμένου με Νόμπελ Χημείας καθηγητή του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου Jean - Pierre Sauvage με θέμα «Από τη χημική τοπολογία στις μοριακές μηχανές» και συντονιστή τον πρόεδρο του Χημικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιο Κόκοτο στο Megaron Plus. Στις 7 μ.μ.

Βάλτερ Μπένγιαμιν

Δεύτερη από τις τρεις ημέρες των εκδηλώσεων για το έργο του Walter Benjamin, στην οποία, όπως και στην αυριανή και τελευταία, θα συζητηθούν διεξοδικά οι απόψεις των ομιλητών της πρώτης ημέρας με συντονιστή τον καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου Γεράσιμο Κουζέλη στη βιβλιοθήκη της ΑΣΚΤ. Από τις 12 μέχρι τις 3 μ.μ.

Σοφία Νικολαΐδου

Παρουσίαση του βιβλίου της Σοφίας Νικολαΐδου «Στο τέλος νικάω εγώ» (εκδόσεις Μεταίχμιο), στην οποία θα μιλήσουν ο καθηγητής λογοτεχνίας στο ΑΠΘ Ανδρέας Καρακίτσιος και ο συγγραφέας Λέων Α. Ναρ, ενώ με τη συγγραφέα θα συνομιλήσει η δημοσιογράφος Ελένη Κουρτίδου στον πολυχώρο «Ιανός» στη Θεσσαλονίκη. Στις 8.30 μ.μ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL