Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Η ατζέντα της εβδομάδας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ατζέντα της εβδομάδας

“Θραύσματα μνήμης" από τη δικτατορία

Το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς διοργανώνει εκδήλωση για τα 50 χρόνια από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, με τίτλο “Θραύσματα μνήμης από τη δικτατορία της 21ης Απριλίου. Τραγούδι - μαρτυρίες - λογοτεχνία - ποίηση", τη Δευτέρα 24 Απριλίου, στις 7 μ.μ., στην Αίθουσα εκδηλώσεων ΙΝΠ - Πολυχώρος Σπούτνικ, Κεραμεικού 46 και Μυλλέρου, στην Πλατεία Αυδή.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει ομιλίες και παρεμβάσεις, αναγνώσεις κειμένων και τραγούδια, προβολή οπτικού υλικού με μαρτυρίες και ντοκιμαντέρ για την εποχή. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τους Δέσποινα Σκούρτη και Ανδρέα Μαράτο, ενώ θα παρέμβουν οι Κωστής Γιούργος και Κώστας Μανταίος. Θα τραγουδήσει και θα διαβάσει αποσπάσματα η Ελίτα Κουνάδη. Στο πιάνο θα είναι ο Θοδωρής Κοτεπάνος, ενώ την επιμέλεια της εκδήλωσης έχει ο Σέργιος Γκάκας. Παράλληλα στον χώρο θα φιλοξενείται έκθεση του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967-1974 με θέμα «Γυάρος: Ντοκουμέντα από το νησί της εξορίας».

Για την Αμαλία Φλέμινγκ

Εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη και το έργο της Αμαλίας Φλέμινγκ πραγματοποιείται την Τρίτη 25 Απριλίου, στις 6.30 μ.μ., από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία. Η εκδήλωση στην αίθουσα εκδηλώσεων της Βουλής των Ελλήνων, επί της οδού Αμαλίας 22-24 (είσοδος από την οδό Σουρή), γίνεται στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων “Πρόσωπα άξια τιμής” και με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 χρόνων από την επιβολή της δικτατορίας. Θα μιλήσουν οι Γιώργος Ρωμαίος, Γεράσιμος Νοταράς, Έλσα Ροκοφύλλου και Μπάμπης Σαββάκης, ενώ θα συντονίσει ο Παύλος Σούρλας, γενικός γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Νέος δίσκος του Χρήστου Λεοντή

Η νέα δισκογραφική δουλειά του Χρήστου Λεοντή με τίτλο «Φλόγα που καίει», σε στίχους Δημήτρη Λέντζου και ερμηνευτές τον Θοδωρή Βουτσικάκη, την Ιωάννα Φόρτη και τον Αλέξανδρο Τσιωνά (εκδόσεις Μετρονόμος), παρουσιάζεται τη Δευτέρα 24 Απριλίου, στις 9.30 μ.μ., στη μουσική σκηνή Σφίγγα, οδός Ζωοδόχου Πηγής και Κιάφας 13. Θα μιλήσουν ο Σταμάτης Κραουνάκης και ο Σπύρος Αραβανής, ενώ θα παρουσιαστούν ζωντανά τα κομμάτια του άλμπουμ.

ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Ο Λένιν στο Studio

Με αφορμή τα 147 χρόνια από τη γέννηση του Λένιν πραγματοποιείται φεστιβάλ κινηματογράφου με αριστουργήματα του σοβιετικού κινηματογράφου και σπάνια ντοκιμαντέρ, έως και τις 26 Απριλίου, στον κινηματογράφο Studio new star art cinema.

Ραψωδίες στο Μουσείο

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο διοργανώνει, στις 11 το πρωί, μια διαφορετική ανάγνωση της Οδύσσειας και των ραψωδιών Η και Θ από τον μουσικοσυνθέτη Νίκο Ξανθούλη, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας του Βιβλίου, όπου μπορούν να συμμετέχουν όσοι από τους επισκέπτες επιθυμούν. Πατησίων 44.

Η Μύρτις στην ΑΣΚΤ

Μια ενδιαφέρουσα παράσταση με λόγο, μουσική, χορό και τίτλο «Μύρτις, η σιωπή μετά το φως» παρουσιάζεται από τους μαθητές διαφορετικού τύπου λυκείων στο Θέατρο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, σε σκηνοθεσία Τάκη Λουκάτου (Πειραιώς 256), στις 8.30 μ.μ. Συμμετέχουν το Ειδικό Γενικό Λύκειο Ιλίου, το Καλλιτεχνικό Σχολείο Γέρακα και το 2ο Γενικό Λύκειο Γέρακα. Συμπράττουν ο βαρύτονος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Παντελής Ψύχας και η υψίφωνος Άννα Παπαναστασοπούλου. Παρουσιάζει ο Αλκίνοος Μπουνιάς.

Η όπερα “Μάκβεθ” του Τζουζέπε Βέρντι παρουσιάζεται στην Κεντρική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής - αίθουσα Σταύρος Νιάρχος, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στις 8 μ.μ., σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού και Ηλία Βουδούρη και σκηνοθεσία Λορέντσο Μαριάνι.

ΔΕΥΤΕΡΑ 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Για τον Ανταίο

Στο πλαίσιο του αφιερώματος Camera Documento, στο Τριανόν, προβάλλεται, στις 7 μ.μ. το ντοκιμαντέρ «Άμος Όζ», σε σκηνοθεσία Στέλιου Χαραλαμπόπουλου, προβολή αφιερωμένη στη μνήμη του Ανταίου Χρυσοστομίδη. Το ντοκιμαντέρ ακολουθεί τα ίχνη του συγγραφέα από την παιδική του ηλικία, την εφηβεία του στο κιμπούτς, έως τις οικογενειακές τραγωδίες. Θα ακολουθήσει, στις 8 μ.μ., συζήτηση με τους Πάνο Κυπαρίσση, Γιώργο Μαρκόπουλο και Γιώργο Μπράμο. Το ντοκιμαντέρ είναι μια συμπαραγωγή του Θάνου Λαμπρόπουλου και του «Περίπλου».

Στην Ακαδημία Αθηνών

Το Κέντρο Ερεύνης του Μεσαιωνικού και Νέου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών παρουσιάζει, στην Ανατολική Αίθουσα της Ακαδημίας Αθηνών, Πανεπιστημίου 8, την επιστημονική δραστηριότητα της διετίας 2015-2016. Εισηγητές οι Ρόδη Σταμούλη, Χαρίτων Καρανάσιος, Σοφία Μεργιάλη, Χαράλαμπος Γάσπαρης, Παναγιώτης Μιχαηλάρης, Μαρία Βασιλάκη.

Μέγαρο Θεσσαλονίκης

Ο βαρύτονος Γεώργιος Ιατρού, συνοδευόμενος στο πιάνο από την Εύη Κυριαζίδου, θα παρουσιάσει στο φουαγιέ του Μεγάρου Μουσικής (κτήριο Μ2, στις 9 μ.μ.) δεκαπέντε τραγούδια που έχουν κοινό συνδετικό στοιχείο την άνοιξη και σημείο γεωγραφικής αναφοράς τη Μεσόγειο. Θα παρουσιαστούν, μεταξύ άλλων, έργα των Εκτόρ Μπερλιόζ, Ανρί Ντιπάρκ, Μωρίς Ραβέλ και Τζιάκομο Πουτσίνι, αλλά και των Ελλήνων συνθετών Γιάννη Κωνσταντινίδη από τον κύκλο «Πέντε Τραγούδια της Προσμονής» και Μάνου Χατζιδάκι από τον κύκλο «Ο Μεγάλος Ερωτικός».

ΤΡΙΤΗ 25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Επίκυκλος και Project 21

Μια περφόρμανς ενταγμένη στην Documenta και εμπνευσμένη από συνθέσεις του Γιάννη Χρήστου θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει το κοινό, στις 8.30 μ.μ., στην αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, με τίτλο “Επίκυκλος και Project 21”, που παρουσιάζεται από το Ensemble Spinario, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Ρούπερτ Χούμπερ. Το Project 21, στο οποίο βασίζεται κυρίως η περφόρμανς, έχει παρουσιαστεί ελάχιστες φορές, στη Στουτγκάρδη, τη Βιέννη και στο Σάλτσμπουργκ, και η παρουσίασή του στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών αποτελεί ένα σπάνιο γεγονός.

ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Το βιβλίο του Δημήτρη Κατσορίδα “Εργατικός έλεγχος - Κοινωνικοποίηση - Αυτοδιαχείριση” (Εκδόσεις των Συναδέλφων), παρουσιάζεται, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα της ΟΤΟΕ, Βησσαρίωνος 9 και Σίνα (4ος όροφος). Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι Λεωνίδας Βατικιώτης, Απόστολος Καψάλης, Νάσος Μπράτσος, Αντώνης Νταβανέλος και τη συζήτηση συντονίζει η Ντίνα Δασκαλοπούλου.

ΠΕΜΠΤΗ 27

“Δωδέκατη νύχτα”

Μια ανατρεπτική ανάγνωση της «Δωδέκατης νύχτας» προτείνει στο θεατρόφιλο κοινό ο Σάιμον Γκόντγουιν, που σκηνοθετεί τη διάσημη κλασική κωμωδία του Ουίλιαμ Σαίξπηρ για το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας και η οποία μεταδίδεται μαγνητοσκοπημένη στην αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής (με ελληνικούς υπότιτλους), στις 9 μ.μ.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28

Αφιέρωμα στον Σκαλκώτα

Με διήμερο συμπόσιο και με μια μεγάλη συναυλία αύριο, με όλα τα έργα για ορχήστρα εγχόρδων του Νίκου Σκαλκώτα, ολοκληρώνεται το ετήσιο αφιέρωμα του Μεγάρου στον σπουδαίο πρωτοπόρο της σύγχρονης μουσικής. Και οι δύο εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στην αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος. Ερμηνεύουν οι Μουσικοί της Καμεράτα - Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής, υπό τον μαέστρο και συνθέτη Νίκο Χριστοδούλου. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ακούσει σε πρώτη εκτέλεση τις μεταγραφές για έγχορδα δύο «ελληνικών χορών», τον Σιφναίικο και τον Καλαματιανό, που ανακαλύφθηκαν σχετικά πρόσφατα. Στις 8.30 μ.μ.

“Δον Κιχώτης”

Ο “Δον Κιχώτης” του Ρίχαρντ Στράους παρουσιάζεται από την ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών υπό την μπαγκέτα του καλλιτεχνικού της διευθυντή Στέφανου Τσιαλή. Θα παρουσιαστούν επίσης η «Κλασική» συμφωνία του Σεργκέι Προκόφιεφ, καθώς και το «Πανηγύρι της Άση-Γωνιάς» του Μίκη Θεοδωράκη. Στις 8.30 μ.μ.

ΣΑΒΒΑΤΟ 29

Ο συνθέτης και πιανίστας Γιώργος Ψυχογιός θα αυτοσχεδιάσει σε θέματα από το νέο του CD με συνδυασμούς ήχων σύγχρονης τζαζ και κινηματογραφικής μουσικής, εμπνευσμένης από τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων. Τίτλος “Mechanism, 4tales in tales in asynchronons style for the Antikythera’s mechanism”. Στην οικία Κατακουζηνού, λεωφ. Β. Αμαλίας 4, 5ος όροφος, Πλατεία Συντάγματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL