Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.2°C18.5°C
3 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.8°C15.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.4°C16.6°C
4 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.9°C17.7°C
3 BF 73%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
2 BF 67%
Η ατζέντα της εβδομάδας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ατζέντα της εβδομάδας

Αφιέρωμα στον λιμό της Αθήνας

Αφιέρωμα στο θέατρο Collectivo Garcia Lorca Collectif στις Βρυξέλες, από τον ευρωβουλευτή Στέλιο Κούλογλου για τον λιμό που έπληξε την Αθήνα στη διάρκεια της ναζιστικής Κατοχής με τίτλο "Ο άγνωστος λιμός: Αθήνα 1941-1942" πραγματοποιείται τη Δευτέρα 27 Μαρτίου, στις 6.30 μ.μ., με τη θεατρική μουσική παράσταση "Ο κύκλος των ‘μάταιων’ πράξεων", για τη ζωή και τον θάνατο του αντιστασιακού ήρωα Ναπολέοντα Σουκατζίδη. Θα ακολουθήσει ημερίδα, την οποία θα ανοίξει η Γερμανίδα ευρωβουλευτής Γκάμπι Τσίμερ, επικεφαλής της ομάδας της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο.

Εγκαινιάζεται η έκθεση "Νίκος Μπελογιάννης"

Στην πατρογονική οικία του Νίκου Μπελογιάννη στην Αμαλιάδα, εμβληματικού αγωνιστή, στελέχους της Αριστεράς και προσώπου άρρηκτα συνδεδεμένου με τη σύγχρονη ελληνική Ιστορία, εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 27 Μαρτίου, από τον πρωθυπουργό και παρουσία του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, η μόνιμη έκθεση που αφορά τη ζωή και τη δράση του, βασισμένη σε πλήθος αρχείων, βιβλιοθηκών και συλλογών. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας Δημήτρης Κουτσούμπας και ο δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος.

Η Βουλή των Ελλήνων, ανταποκρινόμενη σε αίτημα του Δήμου Ήλιδας συνεπικουρούμενου από τον γιο του Νίκου Μπελογιάννη και τη βουλευτή Ηλείας Έφη Γεωργοπούλου - Σαλτάρη, αποφάσισε να συνδράμει στη διοργάνωση της μόνιμης έκθεσης στην οικία Μπελογιάννη αναλαμβάνοντας μεταξύ άλλων την έρευνα, συλλογή, οργάνωση, συντήρηση και τοποθέτηση ιστορικού υλικού.

Στη Βουλή δωρήθηκαν επίσης από ιδιώτες διάφορα τεκμήρια τα οποία προορίζονται για την Έκθεση.

"Νίκος Νικολάου, σχέδια 1929-1986"

Την Τετάρτη 29 Μαρτίου το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης εγκαινιάζει στο Μέγαρο Εϋνάρδου (Αγίου Κωνσταντίνου 20) την έκθεση "Νίκος Νικολάου - Σχέδια 1929-1986". Στην έκθεση παρουσιάζονται 300 σχέδια που καλύπτουν όλα τα γόνιμα χρόνια του καλλιτέχνη, από την περίοδο των σπουδών του μέχρι την ανέκδοτη εικονογράφηση που έκανε για τη Γυναίκα της Ζάκυθος του Διονυσίου Σολωμού. Η έκθεση συνοδεύεται από έκδοση με κείμενο του Ν.Π. Παΐσιου, στον οποίο οφείλονται και η τεκμηρίωση έργων, εκτενές χρονολόγιο και βιβλιογραφία του καλλιτέχνη. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 13 Μαΐου. Ώρες λειτουργίας Τρίτη - Παρασκευή 12 μ. - 8 μ.μ., Σάββατο 11 π.μ. - 5 μ.μ.

"Ας διαβάσουμε την Οδύσσεια"

O μουσικός και συνθέτης Νίκος Ξανθούλης παρουσιάζει στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (Πατησίων 44) μια διαφορετική ανάγνωση της Οδύσσειας, με συνοδεία αρχαίας λύρας, στο πλαίσιο του "Ας διαβάσουμε την Οδύσσεια". Διαβάζει τις ραψωδίες Ε και Ζ. Είσοδος ελεύθερη με απαραίτητη προκράτηση θέσης. Στις 11 π.μ.

Για το θέατρο

Συζήτηση με τίτλο "Η θεατρική γραφή στην Ελλάδα του σήμερα" στο πλαίσιο του παράλληλου προγράμματος του φεστιβάλ "Ανοιχτή Σκηνή 2017" και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου (27η Μαρτίου) πραγματοποιείται στο Δημοτικό Θέατρο "Άνετον" - Σκηνή Νίκος Ναουμίδης (Παρασκευοπούλου 42, στη Θεσσαλονίκη). Συμμετέχουν οι Δημήτρης Δημητριάδης, Άκης Δήμου, Θανάσης Τριαρίδης και Γεωργία Μαυραγάννη. Συντονίζει η Έλση Σακελλαρίδου. Είσοδος ελεύθερη.

Με τους Big Band

Οι "Big Band" παρουσιάζουν ένα ταξίδι στην τζαζ με παράλληλους ήχους της γκρουβ και του σουίνγκ. Στον κινηματογράφο "Τριανόν" (Κοδριγκτώνος 21 και Πατησίων 101). Είσοδος ελεύθερη. Στις 8.30 μ.μ.

"Θουκυδίδης ή Ευσέβιος;"

Το βιβλίο του Κώστα Γαγανάκη "Θουκυδίδης ή Ευσέβιος; Προτεσταντική ιστοριογραφία στη Γαλλία των θρησκευτικών πολέμων (1560-1600)" (Εκδ. Πόλις) παρουσιάζεται στο βιβλιοπωλείο "Επί Λέξει" (Ακαδημίας 32). Με τον συγγραφέα θα συζητήσουν οι Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Γιώργος Κόκκινος και ο Θεοδόσης Νικολαΐδης. Στις 7 μ.μ.

Μέγαρο Μουσικής

Μια παράσταση με την τιμητική συμμετοχή της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου και πλειάδα καλλιτεχνών και μουσικών πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με τον συμβολικό τίτλο "Τι σε μέλει εσένανε από πού είμαι εγώ... - Από την Κρήτη στη Σμύρνη και από το χθες στο σήμερα". Μια παράσταση όπου δύο τόποι με έντονους ιστορικούς δεσμούς, η Κρήτη και η Σμύρνη, ενώνονται σε απρόβλεπτες μουσικές και ερμηνευτικές συναντήσεις. Συμμετέχουν: Φωτεινή Βελεσιώτου, Καλλιόπη Βέττα, Δημήτρης Μπάσης, Γιώτα Νέγκα, Ναταλία Ρασούλη, Αγγελική Τουμπανάκη, MC Yinka κ.ά. Μαζί τους η Παιδική Χορωδία της Κιβωτού του Κόσμου. Σε ρόλο - έκπληξη επί σκηνής, ο πολυβραβευμένος σκιτσογράφος Soloúp . Στις 8.30 μ.μ.

Στην Τράπεζα της Ελλάδος

Ο Νίκος Σταμπολίδης και η Μαργαρίτα Πουρνάρα συζητάνε για την "Εφαρμοσμένη πολιτιστική πολιτική στην Ελλάδα" στην αίθουσα γενικών συνελεύσεων του κεντρικού καταστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος (2ος όροφος), είσοδος ελεύθερη. Εδουάρδου Λω και Σταδίου. Απαραίτητη η αστυνομική ταυτότητα ή άλλο επίσημο έγγραφο ταυτοποίησης. Στις 6 μ.μ.

Φιλανθρωπική συναυλία

Μουσική συνάντηση με τίτλο "Dasho Kurti - Ξένε, τι ζητάς εδώ" όπου γνωστοί καλλιτέχνες τραγουδούν δίπλα στο Dasho Kurti για την προσφυγιά πραγματοποιείται στην Ιερά Οδό (18-20). Τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν για την κάλυψη αναγκών προσφυγικού καταυλισμού στη Λέσβο. Είσοδος από 10 ευρώ. Στις 9 μ.μ.

"Οι απέναντι - Είκοσι τρεις συνεντεύξεις και μία συζήτηση"

Το βιβλίο της Σόνιας Ζαχαράτου "Οι απέναντι - Είκοσι τρεις συνεντεύξεις και μία συζήτηση" (εκδ. Πολύτροπον) παρουσιάζεται στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών Β.&Μ. Θεοχαράκη (Βασ. Σοφίας 9, Σύνταγμα). Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Πέτρος Θέμελης και ο Τάκης Μαυρωτάς. Με τη συγγραφέα θα συζητήσει η Αθηνά Ραπίτου. Είσοδος ελεύθερη. Στις 6.30 μ.μ.

Συζητήσεις για την Ιστορία

Οι ιστορικοί Άντα Διάλλα, Άννα Καρακατσούλη και Γιάννα Τζουρμανά συζητούν με θέμα "Ποιοι ήταν οι Φιλέλληνες και τι είναι ο φιλελληνισμός;". Συντονίζει η Αθηνά Συριάτου. Στο Polis Art Café (Πεσμαζόγλου 5). Στις 8 μ.μ.

Tango Por Dos

Οι Tango Por Dos έρχονται στην Αθήνα και παρουσιάζουν το "Raíces Tango" στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Η ομάδα αποτελείται από 18 χορευτές και 6 βιρτουόζους μουσικούς. Για τρεις παραστάσεις (30 και 31 Μαρτίου, 1 Απριλίου). Είσοδος από 30 ευρώ. Στις 8 μ.μ.

2ο Φεστιβάλ Κορεατικού Κινηματογράφου

Η ταινία "The Thieves" (2012) προβάλλεται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206) στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ Κορεατικού Κινηματογράφου της Αθήνας. Είσοδος ελεύθερη με απαραίτητη προκράτηση θέσης. Στις 8 μ.μ.



ΣΑΒΒΑΤΟ

Φεστιβάλ Ταινιών του Ινστιτούτου Ν. Πουλαντζάς

Το Φεστιβάλ ταινιών "Σπάζοντας τον κύκλο της διαφθοράς. Ο ρόλος των πληροφοριοδοτών δημοσίου συμφέροντος" του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς, σε συνεργασία με την Ευρωομάδα της Αριστεράς και τον ευρωβουλευτή Στέλιο Κούλογλου, ξεκινά το Σάββατο 1 Απριλίου στον κινηματογράφο "Τριανόν" (Κοδριγκτώνος 21 και Πατησίων 101). Θα μιλήσουν ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο Ρούντολφ Έλμερ, ο Στέλιος Κούλογλου και ο Βιρζινί Ροζιέρ. Είσοδος ελεύθερη. Στις 6 μ.μ.

"Ο Σπινόζα και η Δημοκρατία"

Το βιβλίο του Άρη Στυλιανού "Ο Σπινόζα και η Δημοκρατία" (εκδ. Πόλις) παρουσιάζεται στο βιβλιοπωλείο "Πλειάδες" (Σπύρου Μερκούρη 62). Με τον συγγραφέα θα συνομιλήσουν οι Αριστείδης Μπαλτάς, Γιώργος Φαράκλας και Γιώργος Φουρτούνης. Στις 7.30 μ.μ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL