Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.7°C
4 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.5°C21.9°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.4°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C19.5°C
2 BF 45%
Η ατζέντα της εβδομάδας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ατζέντα της εβδομάδας

59ο Φεστιβάλ Φιλίππων, με γενικό τίτλο "Γιώργος Σεφέρης: Χορηγός αισιοδοξίας"

Φονικό στην εκκλησιά

Με ένα έργο του Τ. Σ. Έλιοτ, το Φονικό στην εκκλησιά, ξεκινά ο "Αύγουστος του Σεφέρη" στο 59ο Φεστιβάλ Φιλίππων, με γενικό τίτλο "Γιώργος Σεφέρης: Χορηγός αισιοδοξίας". Το έργο που μετέφρασε ο Έλληνας νομπελίστας, μια απόπειρα για τη δημιουργία ενός νέου είδους ποίησης που διατηρεί το ύφος της κοινής καθημερινής ομιλίας, που αποτελεί ταυτόχρονα το πρώτο ολοκληρωμένο κείμενο του Έλιοτ για το θέατρο και έχει στο επίκεντρό του την ιστορία του Τόμας Μπέκετ, αρχιεπίσκοπου του Καντέρμπουρι, παρουσιάζει η σκηνοθέτιδα Ιόλη Ανδρεάδη, σε συνεργασία με τον Άρη Ασπρούλη, σε μια εκδοχή για δύο ηθοποιούς (Μαρίνα Κανελλοπούλου και Νεκτάριος Σμυρνάκης), τη Δευτέρα, στις Φυλακές Φρουρίου Καβάλας, στις 9.00 μ.μ.

Διαπλέοντες

Μια εμβληματική έκθεση, μέσα από την οποία ο διακεκριμένος ζωγράφος Γιώργος Ξένος σχηματίζει το περίγραμμα της αγωνίας της εποχής μας, με τίτλο Διαπλέοντες το Αιγαίο: Ένα οπτικό ρέκβιεμ για τη Μεσόγειο, εγκαινιάζεται τη Δευτέρα και φιλοξενείται έως τις 20 Σεπτεμβρίου, με πρωτοβουλία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, στο Κάστρο, στο  Οθωμανικό Λουτρό Τσαρσί Χαμάμ και στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης (8ης Νοεμβρίου), στις 8.00 μ.μ.

Λυσιστράτη

Μία από τις πλέον αναμενόμενες παραστάσεις των Επιδαυρίων, η Λυσιστράτη του Εθνικού Θεάτρου, ετοιμάζεται να ανέβει την Παρασκευή και το Σάββατο, στην ανάγνωση του Μιχαήλ Μαρμαρινού, που θα συναντηθεί για πρώτη φορά με την αριστοφανική κωμωδία, έχοντας στα χέρια του τη νέα μετάφραση του Δημήτρη Δημητριάδη και ένα σύνολο εξαιρετικών ηθοποιών (Γιάννης Βογιατζής, Λένα Δροσάκη, Λένα Κιτσοπούλου, Αθηνά Μαξίμου, Γιώργος Μπινιάρης, Θέμης Πάνου, Αγλαΐα Παππά, Λένα Παπαληγούρα, Μαρία Σκουλά, Αιμίλιος Χειλάκης, μεταξύ άλλων), στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, στις 9.00 μ.μ.

Παραβάν

Με το μνημειώδες έργο του Ζαν Ζενέ Τα παραβάν, που αναστάτωσε τη γαλλική κοινωνία υπενθυμίζοντας τον βρόμικο πόλεμο στην Αλγερία, το οποίο παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε σκηνοθεσία Δαμιανού Κωνσταντινίδη, με πρωταγωνιστές τους Δήμητρα Χατούπη, Χρήστο Παπαδόπουλο, Έλλη Μερκούρη και Δέσποινα Σαραφείδου, ολοκληρώνεται σήμερα το Φεστιβάλ Αθηνών (Χώρος Δ), στις 9.00 μ.μ.

Ανατολή - Δύση

Με ένα μουσικό πρόγραμμα που ταξιδεύει στον κόσμο, ενώνοντας τους ήχους και τους πολιτισμούς Δύσης και Ανατολής, ο βιρτουόζος πιανίστας Βασίλης Τσαμπρόπουλος και η αναγνωρισμένη ερμηνεύτρια του θρησκευτικού μέλους Νεκταρία Καραντζή ξεκινούν τη βασισμένη στον δίσκο τους Eleison ευρωπαϊκή τους περιοδεία σήμερα από το Ευριπίδειο Θέατρο (Σαλαμίνα), στις 9.00 μ.μ.

Βιντεοτέχνη

Είκοσι έργα βιντεοτέχνης από 11 χώρες, σε δύο ενότητες, που επιμελούνται η Μαργαρίτα Σταυράκη και η Γιούλα Παπαδοπούλου, με τίτλους VJ και Fatal Error, που περιστρέφονται γύρω από τον άνθρωπο και την καθημερινότητα, καθώς και την παραμόρφωση του σήματος ή της εικόνας, παρουσιάζει το Μηδέν, στο Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας (Πάρκο ΟΣΕ), από τις 7.00 μ.μ.

Ασκενάζυ

Ένα πρωταγωνιστικό «ντουέτο» με το ίδιο διάσημο επίθετο, τους Βλαντιμίρ και Ντμίτρι Ασκενάζυ, υποδέχεται η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, στην τελευταία θερινή της εμφάνιση. Ο κορυφαίος μαέστρος διευθύνει την ΚΟΑ στην Εισαγωγή «Προμηθέας» του Μπετόβεν, στην Τέταρτη συμφωνία του Τσαϊκόφσκι και στο Κοντσέρτο για κλαρινέτο του Μότσαρτ, με σολίστ τον γιο του, διακεκριμένο κλαρινετίστα Ντμίτρι Ασκενάζυ, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, στις 9.00 μ.μ.

Επτά επί Θήβας

Μετά την Επίδαυρο, η καλοκαιρινή παραγωγή του ΚΘΒΕ Επτά επί Θήβας του Αισχύλου, που παρουσιάζεται σε νέα μετάφραση του ποιητή Γιώργου Μπλάνα και σε σκηνοθεσία του Τσέζαρις Γκραουζίνις, με τον Γιάννη Στάνκογλου και τον Χρίστο Στυλιανού στον ρόλο του Ετεοκλή και τους Νάντια Κοντογεώργη (Αντιγόνη), Ιώβη Φραγκάτου (Ισμήνη), Γιώργο Καύκα (Άγγελος), Αλέξανδρο Τσακίρη (Κήρυκας), παρουσιάζεται σήμερα στο Θέατρο Φρύνιχος (Δελφοί), στις 9.30 μ.μ.

Σήκω ψυχή μου

Ο Διονύσης Σαββόπουλος και η Ελένη Βιτάλη ταξιδεύουν σε όλη την Ελλάδα για να παρουσιάσουν ένα θέατρο τραγουδιών με τίτλο «Σήκω, ψυχή μου, δώσε ρεύμα» που εμπνεύστηκε ο Διονύσης Σαββόπουλος και πρωτοπαρουσιάστηκε τον χειμώνα στο Κύτταρο. Σήμερα στο Κάστρο Μυτιλήνης, στις 9.00 μ.μ.

Σταματία

Με τη μεγάλη επιτυχία Σταματία, το γένος Αργυροπούλου, του Κώστα Σωτηρίου, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, με μοναδική ερμηνεύτρια την Ελένη Ουζουνίδου, που παρουσιάζει το Θέατρο του Νέου Κόσμου, ολοκληρώνεται το Φεστιβάλ στο Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού (Ιωαννίνων και Καπανέως), στις 9.00 μ.μ.

Αλεξανδρινό κουαρτέτο

Η έκθεση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη, εμπνευσμένη από το Αλεξανδρινό Κουαρτέτο του Λώρενς Ντάρελ, με 35 έργα, μελάνια σε χαρτί, μέσα από τα οποία καταγράφει στιγμιότυπα, εντυπώσεις και αναμνήσεις, συνδυάζοντας το πραγματικό με το φανταστικό και αποδίδοντας τη μοναδική ατμόσφαιρα της Αλεξάνδρειας, έτσι όπως αποτυπώνεται στο μυθιστόρημα του Βρετανού συγγραφέα, παρουσιάζεται σήμερα στην Οικία Μοχάμετ Άλι (Καβάλα), στις 8.00 μ.μ.

Αντιγόνη

Η εκδοχή του Ζαν Ανούιγ για την Αντιγόνη του Σοφοκλή, γραμμένη το 1942, στη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής στη Γαλλία, παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου, με τη Βασιλική Τρουφάκου και τον Στέλιο Μάινα στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, σήμερα και στις 5-6.8, στο Θέατρο Κήπου (Θεσσαλονίκη), στις 9.00 μ.μ.

Μητσιάς

Μια συναυλία έντονα συναισθηματική, με τίτλο «Ο Μανώλης Μητσιάς τραγουδά...την άμμο της θάλασσας», διοργανώνεται με πρωτοβουλία του Σωματείου «Οι Φίλοι της Τήνου», με τον δημοφιλή ερμηνευτή να τραγουδά σ' έναν ατμοσφαιρικό χώρο μοναδικής ενέργειας και δυναμικής, στο Θέατρο Κώστα Τσόκλη (Κουμάρος Τήνου), στις 9.00 μ.μ.

Ύδρα

Συναυλία με τρεις σολίστ διεθνούς κύρους, τη βραβευμένη βιολονίστα Δανάη Παπαματθαίου - Μάτσκε, τον διάσημο Χιλιανό τενόρο, ινδιάνικης καταγωγής, Μιγκέλ Άνχελ Πεγιάο και τον πιανίστα Ούβε Μάτσκε, διοργανώνει το Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Ύδρας, στις 9.00 μ.μ.

The Swingin' Cats

Η κεφάτη μπάντα, με ανανεωμένη σύνθεση και πολύ κέφι, παίζει swing & rock 'n' roll μελωδίες και ερμηνεύει δημοφιλή ελληνικά και ξένα ρετρό τραγούδια, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Λουτρακίου, στο Ypanema (Λιμνοθάλασσα Ηραίου), στις 9.30 μ.μ.

Πλούτος

Τη δική του ματιά πάνω στην τελευταία κωμωδία του Αριστοφάνη καταθέτει ο Γιώργος Κιμούλης, σκηνοθετώντας και πρωταγωνιστώντας στον Πλούτο, μαζί με τους Γιάννη Μπέζο, Πέτρο Φιλιππίδη, Τ. Γιαννόπουλο, Α. Φάις κ.ά. που παρουσιάζεται απόψε, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ολύμπου, στο Αρχαίο Θέατρο Δίου (Πιερία), στις 9.00 μ.μ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL