Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.4°C22.4°C
3 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.8°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C22.0°C
1 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 37%
Περί βιβλιοθηκών... σκέψεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί βιβλιοθηκών... σκέψεις

Τούτο το καλοκαίρι είναι πολύ παράξενο. Η πανδημία μάς έχει κάνει όλους επιφυλακτικούς. Οι συνήθειες των ημερών του Αυγούστου μάς ξενίζουν πια. Τόσο οι λόγοι πρόληψης όσο και πολλοί άλλοι λόγοι, όπως είναι η οικονομική κατάσταση για παράδειγμα, θα μεταβάλουν φέτος το πρόγραμμα των διακοπών στους περισσότερους εξ ημών.

Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες η στήλη προτείνει να επισκεφτείτε την τοπική σας βιβλιοθήκη για να προμηθευτείτε τα αναγνώσματα της ξεκούρασης ή να διαβείτε την πόρτα της βιβλιοθήκης του τόπου των διακοπών σας για να πάρετε μια γεύση από την τοπική πολιτιστική ζωή και την κουλτούρα της περιοχής που επιλέξατε για την άδειά σας. Όμως τούτο το καλοκαίρι πολλά από αυτά φαντάζουν δύσκολα.

Παρ’ όλα αυτά, η ανάγνωση και το βιβλίο παραμένουν ένα καλό βάλσαμο στην ταλαιπωρία, ένας καλός συνοδοιπόρος στις μέρες του Αυγούστου, ένα βοήθημα, μια ανάσα διαφορετική. Σύμφωνα με το κοινό γνωμικό, τα βιβλία μάς ταξιδεύουν. Και είναι οι τόποι και οι άνθρωποι που τα βιβλία θα μας οδηγήσουν να συναντήσουμε που ίσως χρειαζόμαστε περισσότερο από άλλα καλοκαίρια, καθώς λιγοστεύουν και γίνονται πιο επιλεκτικές οι συναντήσεις στον πραγματικό χρόνο και τα ταξίδια στην πραγματική γεωγραφία.

Οι περισσότερες βιβλιοθήκες θα παραμείνουν ανοιχτές, έστω και με τους περιορισμούς που έχει επιβάλει η κατάσταση. Εξακολουθούμε να έχουμε τη δυνατότητα να τις επισκεφτούμε, να δανειστούμε βιβλία, να ανεφοδιάσουμε το μυαλό και την καρδιά μας. Δεν μπορούμε δυστυχώς να ορίσουμε πια τη βιβλιοθήκη ως σημείο συνάντησης. Δεν θα γίνουν ιδιαίτερες εκδηλώσεις φέτος, δεν θα μπορέσουμε να κάτσουμε στους χώρους της να διαβάσουμε, δεν θα μπορέσουμε -στις περισσότερες περιπτώσεις- να περιπλανηθούμε στα ράφια μέχρι να βρούμε αυτό που μας αρέσει.

Όμως, καθώς διανύουμε τον έκτο μήνα αυτής της περίεργης κατάστασης, μπορούμε να βρούμε διεξόδους - κάποιες από αυτές τουλάχιστον. Μπορούμε να μην επιτρέψουμε στον φόβο των ημερών να μας φυλακίσει. Τα βιβλία και οι βιβλιοθήκες είναι και σ’ αυτήν την περίπτωση εδώ για εμάς. Χωρίς κόστος και χωρίς περιορισμούς (δυστυχώς, οι περιορισμοί εδώ αναφέρονται προσωρινά μόνο στα βιβλία στα οποία μπορούμε να έχουμε πρόσβαση και όχι σε τόσους και τόσους περιορισμούς που αναγκαζόμαστε να εσωτερικεύουμε και να βιώνουμε).

Ας προσπαθήσουμε αυτό το καλοκαίρι να το θυμόμαστε όσο πιο γλυκά μπορούμε. Ας προσπαθήσουμε αυτόν τον Αύγουστο να απολαύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα, όσο επιτρέπουν οι συνθήκες. Κι ας προσθέσουμε σ’ αυτόν τον Αύγουστο και στη ζωή μας πολλά περισσότερα βιβλία, ιδέες και συναισθήματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL