Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.3°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.0°C18.0°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.0°C13.8°C
3 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.8°C16.6°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C13.4°C
0 BF 82%
Η προσφυγή στο ΣτΕ είναι μόνο η αρχή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η προσφυγή στο ΣτΕ είναι μόνο η αρχή

Θεσσαλονίκη: Η προσφυγή της Κίνησης Πολιτών για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για την ακύρωση της απόφασης της υπουργού Πολιτισμού που ανοίγει τον δρόμο για την απόσπαση και άρα την καταστροφή ενός μοναδικού βυζαντινού μνημείου, της Μέσης Οδού, στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης, είναι μόνο η αρχή του δικαστικού αγώνα για τη διάσωση των αρχαιοτήτων.

Αυτό έγινε ξεκάθαρο κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Κίνηση Πολιτών για το θέμα, ενώ ήδη προετοιμάζει το επόμενο νομικό της βήμα, που θα είναι η κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων, μόλις διαφανεί ο κίνδυνος καταστροφής του μνημείου από τις εργασίες που γίνονται. Ο πρόεδρος της Κίνησης, νομικός Φωκίων Δεληγιάννης, τόνισε πως αυτό το βήμα θα έρθει την κατάλληλη στιγμή, «στο πάρα ένα, όχι στο και ένα», όπως χαρακτηριστικά είπε. Και αυτό για να μην υπάρχει το ρίσκο της απόρριψης της προσφυγής που ήδη κατατέθηκε, αφού πρέπει να αποδειχθεί ότι ο κίνδυνος ανεπανόρθωτης ζημιάς στο μνημείο είναι άμεσος. Και μέχρι στιγμής δεν έχει κατατεθεί καν η μελέτη απόσπασης, ενώ γίνονται μόνο σύνδρομες εργασίες και οι αρχαιότητες μένουν ακέραιες. Πληροφορίες, ωστόσο, αναφέρουν ότι εντός των επόμενων ημερών η μελέτη για την απόσπαση των αρχαιοτήτων θα κατατεθεί από την Αττικό Μετρό.

Πολιτιστικό έγκλημα

Τα μέλη της Κίνησης Πολιτών χαρακτήρισαν «πολιτιστικό έγκλημα» αυτό που πάει να συμβεί, ενώ διαμήνυσαν πως «παρακολουθούμε στενά ό,τι γίνεται στον αρχαιολογικό χώρο της Βενιζέλου. Έχουμε καταστρώσει το σχέδιο των επόμενων κινήσεών μας και όταν θα έρθει η στιγμή να σηκωθούν τα αρχαία, θα ακολουθήσουν άλλα ένδικα βοηθήματα». «Απευθύνουμε έκκληση να το ξανασκεφτούν, προς χάριν της πόλης και του έργου» πρόσθεσε. Ξεκαθάρισαν σε κάθε τόνο ότι οι καθυστερήσεις που σημειώνονται ήδη στις εργασίες του μετρό Θεσσαλονίκης δεν έχουν να κάνουν με τον σταθμό Βενιζέλου και πως το χρονοδιάγραμμα που έδωσε ο πρωθυπουργός για την παράδοση του έργου το 2023 ρεαλιστικά «δεν βγαίνει», ακόμη και αν συμβεί το απευκταίο για τις αρχαιότητες της Βενιζέλου σενάριο της απόσπασης και επανατοποθέτησης. Τόνισαν επίσης ότι με την τεχνική λύση της in situ παραμονής των αρχαιοτήτων που εφαρμοζόταν από την προηγούμενη διοίκηση της Αττικό Μετρό, το μετρό θα μπορούσε να λειτουργεί από το 2021 με εξαίρεση τον σταθμό Βενιζέλου, που θα ολοκληρωνόταν αργότερα, κάτι που εξάλλου έγινε με διάφορους σταθμούς του μετρό της Αθήνας.

Θα έχουμε ένα fake μνημείο

Εξηγώντας τους λόγους της προσφυγής στο ΣτΕ επισήμαναν ότι έχει γίνει παραβίαση διατάξεων του συντάγματος, διεθνών συμβάσεων προστασίας των αρχαιοτήτων που έχουν ενσωματωθεί στο ελληνικό δίκαιο με κυρωτικούς νόμους, του αρχαιολογικού νόμου 3028/02, καθώς και παραβίαση των άρθρων 2, 10 και κυρίως του 42, που απαγορεύει τη μετακίνηση μνημείων εφόσον υπάρχει τεχνική λύση για να παραμείνουν. Τόνισαν ότι η συνεδρίαση του ΚΑΣ τον Δεκέμβριο του 2019 πάσχει από νομιμότητα και υπήρχε καθοδήγηση της συνεδρίασης από τον πρόεδρο του ΚΑΣ.

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής Αλέκα Αλεξοπούλου τόνισε πως σε περίπτωση απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων «θα είναι ένα ψεύτικο αρχαιολογικό εύρημα» στη Βενιζέλου, ενώ χαρακτήρισε «ένα είδος μάρκετιν και καθρεφτάκια» το πρόσφατο βίντεο για τον σταθμό Βενιζέλου της Αττικό Μετρό.

Ποιον εκπροσωπεί ο δήμος;

Ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης σχολιάζοντας την απαράδεκτη στάση του νυν δημάρχου υπενθύμισε ότι «ήταν εξ αρχής υπέρ της απόσπασης των αρχαιοτήτων και μέλος στη διοίκηση της Αττικό Μετρό όταν οι σχεδιασμοί δεν προέβλεπαν καν την επανατοποθέτησή τους, αλλά τη μεταφορά τους για φύλαξη στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά». Νωρίτερα, ο Φ. Δεληγιάννης, ερωτηθείς για την απόφαση του Κ. Ζέρβα να κάνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης πρόσθετη παρέμβαση στο ΣτΕ υπέρ της απόφασης της υπουργού Πολιτισμού, σχολίασε με νόημα ότι «είναι δικαίωμά του, αν και ο δήμος οφείλει να εκπροσωπεί το σύνολο των πολιτών και όχι τον εκάστοτε ένοικο του δημαρχείου».

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL