Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.2°C18.5°C
3 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.8°C15.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.4°C16.6°C
4 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.9°C17.7°C
3 BF 73%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
2 BF 67%
Έντονες αντιδράσεις για το "Ακροπόλ"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έντονες αντιδράσεις για το "Ακροπόλ"

Οι εκπλήξεις που επιφυλάσσει το νέο θεσμικό και διοικητικό πλαίσιο του φορέα "Ακροπόλ Ακρός" όσο και οι επί μέρους ρυθμίσεις για κομβικής σημασίας ζητήματα, όπως οι απεικονίσεις των μνημείων μας, που επικρίθηκε σφοδρά από την αξιωματική αντιπολίτευση στην πρώτη ημέρα της συζήτησης του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, εγείρουν σοβαρά ερωτήματα για τους μετασχηματισμούς που επιδιώκει η κυβέρνηση στους πολιτιστικούς οργανισμούς και κατ' επέκταση στον δημόσιο χαρακτήρα του πολιτισμού και των πολιτιστικών αγαθών. Σε κάθε περίπτωση όμως, φέρνει στην επιφάνεια μια πολιτιστική πολιτική αγκυλωμένη στην κουλτούρα των αναθέσεων και στις επιδιώξεις των εκάστοτε υπουργών, μια πολιτική χωρίς στρατηγική και σχέδιο, η οποία κλείνει το μάτι σε ιδιωτικά συμφέροντα χωρίς να θέτει σε προτεραιότητα τη διαφάνεια και το δημόσιο όφελος.

Η αναπαραγωγή ενός παρωχημένου μοντέλου

Μέσα σ' αυτό το τοπίο, συνδικαλιστικοί φορείς από τον χώρο του πολιτισμού εκφράζουν έντονες αντιδράσεις και ανησυχία, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

"Ενώ δίνεται μια ιστορική ευκαιρία με το 'Ακροπόλ' να αποκτήσει ο δημιουργικό τομέας μια πραγματική κυψέλη καλλιτεχνικής δημιουργίας και στήριξης του σύγχρονου πολιτισμού, ειδικά στη σημερινή συγκυρία, με τα προβλήματα που έχει επιφέρει η υγειονομική κρίση, διαπιστώνουμε ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ αναπαράγει το παρωχημένο μοντέλο δημιουργίας ενός ακόμα ΝΠΙΔ, το οποίο θα βρίσκεται σε άμεση εξάρτηση με τις επιθυμίες του εκάστοτε υπουργού Πολιτισμού, ο οποίος θα ορίζει με δική του απόφαση, σε πρώτη φάση, τη διοίκηση του φορέα. Τελικά, φαίνεται από το νομοσχέδιο ότι το 'Ακροπόλ' θα αποτελέσει τον 'τροχονόμο' στη διανομή κονδυλίων χωρίς να υπάρχει η αναγκαία οργανική σχέση μεταξύ του φορέα και των δημιουργών" επισημαίνει ο Δέδες Λιόνης, πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΠΠΟ".

Χωρίς δημόσια διαβούλευση

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες διατάξεις του νομοσχεδίου, "που με έκπληξη διαπιστώνουμε ότι δεν είχαν αναρτηθεί στη δημόσια διαβούλευση για διάλογο", ο Δ. Λιόνης στέκεται ιδιαίτερα σ' αυτές που αφορούν τις απεικονίσεις μνημείων - και όχι τυχαία. "Τροποποιούν προς το χειρότερο το προστατευτικό πλαίσιο που ορίζει το άρθρο 46 του Αρχαιολογικού Νόμου (3028/2002) σχετικά με τις απεικονίσεις των μνημείων της χώρας, για τα οποία αφήνει πολλαπλά παράθυρα ανοιχτά για την εκμετάλλευσή τους από ιδιώτες, φυσικά και νομικά πρόσωπα" λέει, συμπληρώνοντας ότι "μ' αυτόν τον τρόπο απεμπολείται κυριαρχικό δικαίωμα του ελληνικού Δημοσίου επί των μνημείων και των απεικονίσεών τους καθώς και απώλεια εσόδων για το Ελληνικό Δημόσιο. Αυτό άλλωστε διαπιστώνει και η ειδική έκθεση του ΓΛΚ για τη συγκεκριμένη διάταξη, όπου αναφέρει ότι θα υπάρξει απώλεια εσόδων για το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, η οποία θα καλυφθεί από άλλες πηγές εσόδων, που όμως δεν κατονομάζονται".

Ο πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου επισημαίνει επίσης τη διάταξη για τη σύσταση αυτοτελούς Τμήματος εθιμοτυπίας και δημοσίων σχέσεων, το οποίο θα υπάγεται απευθείας στον υπουργό Πολιτισμού. "Δεν προσφέρει τίποτα ουσιώδες για την εύρυθμη λειτουργία του υπουργείου ή την εξυπηρέτηση των πολιτών. Αντίθετα, προσθέτει άλλον ένα κρίκο στον κατακερματισμό της διοικητικής ύλης" υπογραμμίζει.

Για "επικίνδυνες και αναποτελεσματικές πολιτικές του υπουργείου Πολιτισμού για το ΕΜΣΤ" κάνει λόγο, από τη μεριά του, το Σωματείο Εργαζομένων στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, αναδεικνύοντας το μείζον θέμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του κτιρίου του Φιξ αλλά και κομβικά ζητήματα λειτουργίας και διοίκησης του μουσείου, όπως και εργασιακά ζητήματα. Χαρακτηρίζουν "σκανδαλώδες" το γεγονός ότι το "ιστορικής σημασίας κτήριο" του Φιξ, "για την ανακατασκευή του οποίου δαπανήθηκαν από το Ελληνικό Δημόσιο και την Ευρωπαϊκή Ένωση 40 εκατ. ευρώ, ώστε να μπορεί να στεγάσει το ΕΜΣΤ, θα αποτελεί ιδιοκτησία μιας ανώνυμης εταιρείας", με τον υπαρκτό κίνδυνο "μετά την εικοσάχρονη περιπέτειά του να μείνει εκ νέου άστεγο και επομένως να βρεθεί στα χέρια ιδιωτών". Κι αυτό γιατί σε διάταξη του υπό συζήτηση νομοσχεδίου, "αντί για την οριστική διευθέτηση του ζητήματος με τη μεταβίβαση της ιδιοκτησίας του Φιξ από την Αττικό Μετρό Α.Ε. στο ΕΜΣΤ, προβλέπεται η δωρεάν παραχώρησή του" για 20 έτη, μειωμένη κατά 10 χρόνια.

Οι εργαζόμενοι του ΕΜΣΤ υπογραμμίζουν επίσης ότι δεν υλοποιούνται οι δεσμεύσεις της υπουργού για "άμεση τοποθέτηση διευθυντή, εφαρμογή οργανογράμματος, αναθεώρηση Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας και υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας". Αντιθέτως, δρομολογείται "μια ανάθεση ‘Ανάλυσης λειτουργίας του Μουσείου’ στην ιστορικό τέχνης Κατερίνα Γρέγου, το όνομα της οποίας έχει ακουστεί κατ' επανάληψη στα Μέσα για τη θέση της επόμενης διευθύντριας". Με την ευκαιρία, το Σωματείο καταγράφει σειρά ερωτημάτων σχετικά με ζητήματα διαφάνειας και σκοπιμότητας της ανάθεσης της συγκεκριμένης "Ανάλυσης" και καλεί την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ να ορίσει άμεσα νέο διευθυντή του ΕΜΣΤ.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL