Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
9.6°C12.6°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.5°C13.2°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.6°C12.6°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.9°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
4 BF 82%
Αννίτα Δεκαβάλλα: / Αννίτα Δεκαβάλλα: Αγωνιώ ότι διολισθαίνουμε σε ένα αυταρχικό καθεστώς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αννίτα Δεκαβάλλα: / Αννίτα Δεκαβάλλα: Αγωνιώ ότι διολισθαίνουμε σε ένα αυταρχικό καθεστώς

"Η αστυνομική βία στη γειτονιά μου, τα Εξάρχεια, κλιμακώνεται επικίνδυνα. Έφτασαν πια στο σημείο να επιτίθενται στους απλούς κατοίκους, την ώρα που μετακινούνται από το σπίτι στο γραφείο τους" λέει η Αννίτα Δεκαβάλλα, χωρίς να κρύβει τον θυμό αλλά και την ανησυχία της, με αφορμή την προχθεσινή αναίτια προσαγωγή του γείτονά της Νίκου Παπακώστα, που "τόλμησε" να βγει από το σπίτι του στις 10 το βράδυ της Δευτέρας.

"Χώρο στους ναρκέμπορους"

"Από τον περασμένο Ιούλιο, οπότε ανέλαβε καθήκοντα ο κ. Χρυσοχοΐδης και βάλθηκε να υλοποιήσει την υπόσχεση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι θα 'καθαρίσει' τα Εξάρχεια, η ζωή μας έχει γίνει πολύ δύσκολη" λέει η γνωστή ηθοποιός και μεταφράστρια, που για περισσότερα από 30 χρόνια ζει και δημιουργεί στη γειτονιά.

Ιδρύτρια και ψυχή του Θεάτρου Εξαρχείων, μαζί με τον σκηνοθέτη σύζυγό της Τάκη Βουτέρη, βλέπει τη γειτονιά στην οποία έστησε και υλοποιεί τα θεατρικά της όνειρα να μετατρέπεται σε αρένα πρωτόγνωρων καταστάσεων. "Η γειτονιά, με την ευγενική φροντίδα του ανιψιού του πρωθυπουργού Κ. Μπακογιάννη, είναι πιο βρόμικη από ποτέ, πιο αφώτιστη από ποτέ, πιο εγκαταλελειμμένη από ποτέ" λέει και εξιστορεί όσα βιώνει η ίδια και οι γείτονές της.

"Η αρχή έγινε όταν η αστυνομία διέλυσε αναίτια την πολιτιστική εκδήλωση των κατοίκων στην πλατεία το περασμένο φθινόπωρο. Η εκδήλωση είχε παζάρι βιβλίου και ζωντανή μουσική. Έγινε μάλιστα σε ώρα που δεν ενοχλούσε κανέναν. Νιώσαμε αμέσως τη θεσμική βία όταν οι αστυνομικοί πέταξαν τα μηχανήματα της εκδήλωσης και στράφηκαν επιθετικά απέναντι σε όσους βρισκόμασταν στην πλατεία. Στη συνέχεια, άρχισαν να σφραγίζουν μία-μία τις καταλήψεις των προσφύγων, πετώντας στον δρόμο μωρομάνες, παιδιά και ηλικιωμένους. Είναι γνωστό ότι πολλά παιδιά φοιτούσαν εδώ και τρία χρόνια στα σχολεία της περιοχής, γεγονός που τους προσέφερε ένα σταθερό πλαίσιο ζωής και κοινωνικής ένταξης.

Μετά η αστυνομία άρχισε να επιτίθεται στους παραγωγούς της περίφημης 'λαϊκής της πλατείας', που εδώ και δέκα χρόνια δίνει ζωή κάθε δεύτερη Κυριακή στην πλατεία και σ' εμάς φρέσκα και υγιεινά προϊόντα. Είναι το δικό μας πανηγύρι αυτή η λαϊκή, είναι τόπος συνάντησης των γειτόνων, αφορμή να πεις δυο κουβέντες παραπάνω και να συζητάς μ' αυτούς τους ανθρώπους που έρχονται από τα χωριά τους για να μας προμηθεύσουν φρέσκο τυρί και βιολογικά ζαρζαβατικά, ευφάνταστες συνταγές και να μας δείξουν εντέλει ότι υπάρχει και ένας άλλος τρόπος παραγωγής και διάθεσης προϊόντων από το καταναλωτικό βιομηχανικό μοντέλο. Εξαιτίας της στάσης της αστυνομίας πολλοί από τους νεαρούς, κατά βάση, αγρότες-παραγωγούς έπαψαν να μας έρχονται. Επίσης σφράγισαν καταλήψεις στις οποίες καθ' όλη την περίοδο της καραντίνας προσφερόταν φαγητό και είδη πρώτης ανάγκης και μέσα προστασίας από την Covid σε ανθρώπους που είχαν ανάγκη".

Η Ανίτα Δεκαβάλλα παρακολουθεί, την τελευταία χρονιά, τα αλυσιδωτά γεγονότα που διαδραματίζονται στη γειτονιά της και δεν κρύβει την ανησυχία και την αγωνία της. "Όλες αυτές οι ενέργειες έχουν ως αποτέλεσμα να διώχνουν από τον δημόσιο χώρο εμάς τους κατοίκους, τους εργαζόμενους, τους πρόσφυγες, τους νέους, τις παρέες, και να αφήνουν ελεύθερο το πεδίο στους εμπόρους των ναρκωτικών. Δεν δίστασαν, στο όνομα μιας ανάπλασης που δεν ξέρουμε πότε θα τη δούμε, να αφαιρέσουν τις μπασκέτες από το γηπεδάκι στον Λόφο του Στρέφη, στερώντας στα παιδιά μας τη ζωτική δυνατότητα του παιχνιδιού και της άθλησης. Και τον πανέμορφο λόφο τον έχουν παραδώσει οι αρχές στο εμπόριο των ναρκωτικών, παρά τους συνεχείς αγώνες των κατοίκων και των περιοίκων. Πραγματικά, αγωνιώ ότι η χώρα διολισθαίνει προς ένα αυταρχικό καθεστώς" λέει, γνωρίζοντας απόλυτα το νόημα των λεγομένων της.

"Βαρίδι για την κυβέρνηση ο πολιτισμός"

Άλλωστε, για την Ανίτα Δεκαβάλλα, η τωρινή κατάσταση στα Εξάρχεια "συνδέεται απόλυτα όχι μόνο με όσα συμβαίνουν στην Αθήνα, βλέπε αρπαχτή 2.000.000 ευρώ του 'μεγάλου περιπάτου', αλλά και με όσα βλέπουμε να διαδραματίζονται σε όλη την Ελλάδα. Η αστυνομοκρατία, η καταστολή, το χουντικής έμπνευσης νομοσχέδιο κατά των συγκεντρώσεων, το ξεγύμνωμα των διαδηλωτών, όλα αυτά που κάνουν πιο εύκολη την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών μας και πιο στρωτή την ανεξέλεγκτη μπίζνα για τους κυβερνητικούς φίλους επιχειρηματίες, τις εργολαβίες των ημετέρων, τις ιδιωτικοποιήσεις, την καταστροφή του περιβάλλοντος, π.χ. ανεμογεννήτριες και φαραωνικές εγκαταστάσεις σε περιοχές Νatura, παραποίηση του δασολογίου κ.ά.".

Το Θέατρο Εξαρχείων, με τη λειτουργία του, τα προηγούμενα χρόνια, αποτελούσε ανάχωμα στη βαρβαρότητα. Μια ανάσα πολιτισμού, που ξεπερνούσε τα όρια της ιστορικής γειτονιάς. Όμως το lockdown, που χτύπησε αλύπητα τους ανθρώπους του πολιτισμού και τις πολιτιστικές υποδομές επιτείνοντας την ήδη βεβαρημένη κατάσταση στον χώρο των τεχνών, δεν το άφησε αλώβητο. "Αυτό που μας έχει κόψει τα πόδια ξεκινάει προ κορωνοϊού και είναι ουσιαστικά η έλλειψη πολιτισμικής πολιτικής" λέει η Αννίτα Δεκαβάλλα, συμπληρώνοντας ότι, "όπως είναι διαμορφωμένα τα πράγματα αυτή τη στιγμή, το Θέατρο Εξαρχείων δεν έχει τη δυνατότητα να ανοίξει. Μόνο μια ανατροπή της ισχύουσας πολιτικής κατάστασης θα μας έδινε ελπίδα".

Η γνωστή ηθοποιός και μεταφράστρια θεωρεί πως "για την κυβέρνηση ο πολιτισμός είναι βαρίδι και εμπόδιο στα σχέδιά της. Γιατί ο πολιτισμός είναι φως κι αυτοί έχουν συμφέρον να ζούμε στο σκοτάδι. Εξ ου και η κατάργηση των καλλιτεχνικών μαθημάτων από το Λύκειο, όπως και των μαθημάτων που είναι σχετικά με τις ανθρωπιστικές επιστήμες από διάφορες βαθμίδες του σχολείου. Όμως αυτό που με γεμίζει αισιοδοξία είναι η συσπείρωση και η αγωνιστικότητα των καλλιτεχνών, όπως εκφράζεται από το φρέσκο και δυναμικό κίνημα του Support Art Workers, αλλά και όπως φάνηκε στις πρόσφατες εκλογές του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών".

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL