Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Στον δρόμο οι άνθρωποι του πολιτισμού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στον δρόμο οι άνθρωποι του πολιτισμού

Στον δρόμο βγαίνουν για ακόμα μία φορά οι άνθρωποι του σύγχρονου πολιτισμού, που εδώ και τέσσερις μήνες, από την έναρξη των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, εξακολουθούν να βιώνουν την αδιαφορία της κυβέρνησης απέναντί τους. Η συγκέντρωσή τους αύριο, στις 7.30 το απόγευμα, στην Παλιά Βουλή, και στη συνέχεια η πορεία τους προς το Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία συμμετέχουν τα σωματεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος και το κίνημα των Support Art Workers, αναδεικνύουν και πάλι την αγωνία των ανθρώπων του πολιτισμού για την επιβίωσή τους, αλλά και το μαχητικό σθένος τους απέναντι σε μια κυβερνητική πολιτική που απαξιώνει την καλλιτεχνική και πνευματική εργασία, τις διαφανείς διαδικασίες και την ισοτιμία.

Ο πολιτισμός σε απόγνωση

Στο διάστημα αυτών των τεσσάρων μηνών «οι άνθρωποι του πολιτισμού βρίσκονται σε απόγνωση. Γι’ αυτό κινητοποιούμαστε, διότι βλέπουμε το δύσκολο εργασιακό καλοκαίρι που έχουμε μπροστά μας καθώς και τη δύσκολη χειμερινή σεζόν που ακολουθεί» λέει ο πρόεδρος της ΠΟΘΑ Κώστας Κεχαγιόγλου, διευκρινίζοντας ότι «όσα έχουν ανακοινωθεί από το ΥΠΠΟΑ μέχρι σήμερα δεν ανακουφίζουν τους ανθρώπους του σύγχρονου πολιτισμού, αφού η επαγγελματική δραστηριότητα έχει περιοριστεί στο ελάχιστο».

Ο Κ. Κεχαγιόγλου θυμίζει ότι τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ για πρώτο τρίμηνο του 2020 καταδεικνύουν περιορισμό της πολιτιστικής δραστηριότητας κατά 93%. «Αυτό μας φέρνει σε μια θλιβερή πρωτιά. Είμαστε ο πρώτος πληττόμενος κλάδος αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται» λέει και παραθέτει συγκεκριμένα στοιχεία. «Δεν έχει υλοποιηθεί ένα μεγάλο μέρος των δεσμεύσεων του ΥΠΠΟΑ για την ανακούφιση του κλάδου. Για παράδειγμα, δεν έχει υλοποιηθεί η εξαγγελία ότι όσοι έχουν ασφαλιστική ικανότητα θα ενταχθούν στα μέτρα στήριξης. Αυτά τα μέτρα ως γνωστόν περιλαμβάνουν οικονομικό βοήθημα 534 ευρώ μηνιαίως, 40% ελάφρυνση στο ενοίκιο του σπιτιού αλλά και στο ενοίκιο προστατευόμενων μελών που σπουδάζουν, καθώς και ευκολίες σε τραπεζικά δάνεια» υπογραμμίζει. «Ζητάμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που να στηρίζει την εργασία στον χώρο του πολιτισμού δεδομένου ότι η κρίση θα συνεχιστεί για όλη τη χειμερινή περίοδο και όσα έχει εξαγγείλει έως τώρα η κυβέρνηση είναι και ανεπαρκή, και δεν έχουν εφαρμοστεί».

Οι «εργάτες» τέχνης εξακολουθούν να είναι ακάλυπτοι

Την αβεβαιότητα που βιώνουν οι καλλιτέχνες επισημαίνει και ο Γιώργος Βουρδαμής εκ μέρους του κινήματος Support Art Workers. «Δεν ξέρουμε τι θα γίνει από τον Σεπτέμβριο» λέει και αναδεικνύει ακόμα μία διάσταση της κυβερνητικής πολιτικής. «Το υπουργείο Πολιτισμού, πέρα από το επίδομα του υπουργείου Εργασίας, δεν φαίνεται διατεθειμένο να ενδιαφερθεί για το σύνολο των εργαζομένων στις τέχνες. Κυρίως δεν φαίνεται διατεθειμένο να εφαρμόσει διαφανείς διαδικασίες υιοθετώντας την πρακτική των αναθέσεων και σε οργανικές θέσεις και στις ελάχιστες καλλιτεχνικές δραστηριότητες που θα παρουσιαστούν το καλοκαίρι» υπογραμμίζει, συμπληρώνοντας ότι «αντί να ανοίξει την κουβέντα ώστε να βρεθεί ένα σχέδιο σωτηρίας για τις τέχνες και τους ανθρώπους της, περνάει στη Βουλή ένα νομοσχέδιο για το ‘Ακροπόλ’ στο οποίο επιχειρεί να μετατρέψει τους καλλιτέχνες σε μάνατζερ και μάλιστα σε μια χώρα που ο πολιτισμός εξακολουθεί να έχει από τα χαμηλότερα ποσοστά του ΑΕΠ στην Ευρώπη. Δεν μας λείπουν οι δεξιότητες προώθησης του καλλιτεχνικού έργου» επιμένει ο Γιώργος Βουρδαμής και συμπληρώνει: «Μας λείπει η οικονομική στήριξη για να μπορέσει να επιβιώσει και να δημιουργήσει η καλλιτεχνική κοινότητα».

Οι άνθρωποι του σύγχρονου πολιτισμού, καλλιτέχνες, δημιουργοί και εργαζόμενοι εξακολουθούν να κινητοποιούνται ζητώντας την κάλυψη του συνόλου των εργαζομένων στον πολιτισμό με τα μέτρα στήριξης, την επέκτασή τους κατά τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο για όλους τους πληττόμενους, επιδότηση όλων των ανέργων, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος και ΦΠΑ στα Δελτία Παροχής Υπηρεσιών, ολοκληρωμένο σχέδιο για την κατοχύρωση και προστασία των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων, ενίσχυση των πολιτιστικών δράσεων με διαφανή κριτήρια και πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL