Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.2°C16.9°C
5 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.3°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C17.1°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.9°C
2 BF 55%
Εμπαιγμός και απειλή ματαίωσης παραστάσεων στο Ηρώδειο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εμπαιγμός και απειλή ματαίωσης παραστάσεων στο Ηρώδειο

Ανάστατοι είναι οι παραγωγοί μουσικών και θεατρικών παραστάσεων που αντιμετωπίζουν εκτός από την αδιαφορία και τον εμπαιγμό της υπουργού Πολιτισμού, καθώς καλούνται φέτος να πληρώσουν αυξημένο ενοίκιο παραχώρησης στο Ηρώδειο και να καταβάλουν και παράβολο 3.000 ευρώ συν ΦΠΑ στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν άμεσα με ματαίωση οι περισσότερες συναυλίες και παραστάσεις που θα παρουσιαστούν στο Ηρώδειο τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, τους δύο μήνες δηλαδή με τη μεγαλύτερη καλλιτεχνική δραστηριότητα στο ρωμαϊκό Ωδείο.

Η χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του ΚΑΣ προκειμένου να προγραμματιστούν οι ημερομηνίες παραχώρησης στο Ηρώδειο, όπου θα συζητείτο το θέμα του παραβόλου στο ΤΑΠ, υπήρξε άκαρπη και θα συνεχιστεί την επόμενη Πέμπτη, με αποτέλεσμα η αγωνία δυο κλάδων και δεκάδων εργαζομένων να παρατείνεται για μια ακόμα εβδομάδα.

Σε ό,τι αφορά το ενοίκιο που καλούνται να καταβάλουν οι διοργανωτές για την παραχώρηση του Ηρώδειου, είναι αυξημένο από πέρσι, παρά το γεγονός ότι η χωρητικότητα του θεάτρου έχει μειωθεί στο 46% λόγω των περιοριστικών όρων που επιβάλλουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Για τις 2.000 θέσεις που επιτρέπεται να καλυφθούν φέτος προκειμένου να τηρηθούν οι αποστάσεις ασφαλείας, το Ελληνικό Φεστιβάλ, επικαλούμενο αυξημένα λειτουργικά έξοδα (μεγαλύτερος αριθμός ταξιθετών, προμήθεια μέσων ατομικής προστασίας, ειδικά τεχνικά σχέδια για τη ρύθμιση ροών του κοινού και την εκκένωση των θεατών) και εκτεταμένη αναβάθμιση των υποδομών, όπως τους διαμήνυσε με επιστολή του στις 6 Ιουλίου ο γενικός διευθυντής του Γιάννης Καπλάνης, ουσιαστικά μετακυλίει αυτά τα κόστη στο ενοίκιο παραχώρησης. "Ενώ μας δίνουν 2.000 θέσεις, που αντιστοιχούν στο 46% της χωρητικότητας, δεν μας δίνουν αντιστοίχως το ενοίκιο στις 11.000 ευρώ συν ΦΠΑ, που αντιστοιχεί στο 46% των 24.000 ευρώ που είναι το κόστος του ενοικίου του Ηρώδειου, αλλά μας το δίνουν 15.000 ευρώ συν ΦΠΑ και χρεώνουν και τα ποσοστά πάνω από κάποιο ποσό" εξηγεί η Κατερίνα Σταματάκη, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Διοργανωτών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων. Αντί δηλαδή, φέτος, συντονισμένα το υπουργείο με τους εποπτικούς του οργανισμούς να προχωρήσουν σε γενναίες αποφάσεις στήριξης της παραγωγικής αλυσίδας του πολιτισμού, εξακολουθούν να εφαρμόζουν την πρακτική της αδιαφορίας που έδειξαν από την αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο κλάδος μας καταστρέφεται και το ΥΠΠΟΑ δεν βοηθάει

Στην προκειμένη περίπτωση, θα μπορούσαν να παραχωρηθούν δωρεάν τα θέατρα που εποπτεύει το ΥΠΠΟΑ, ως ένδειξη στήριξης ενός από τους πλέον λαβωμένους κλάδους από τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας και τώρα από τους περιοριστικούς όρους που θέτουν τα πρωτόκολλα για την προστασία της δημόσιας Υγείας. "Ο κλάδος μας καταστρέφεται και το ΥΠΠΟΑ και οι εποπτευόμενοι οργανισμοί του δεν μας βοηθάνε" λέει η Κ. Σταματάκη. Την ίδια τακτική ακολουθούν και πολλά δημοτικά θέατρα, παρά τη διαβεβαίωση της υπουργού Πολιτισμού, ότι όποιος χώρος ανήκει στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) θα παραχωρείται δωρεάν. Μοναδική εξαίρεση έως τώρα αποτελούν η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων και το Βεάκειο του Δήμου Πειραιά, όπου παραχωρούν δωρεάν τον χώρο και την ηχητική εγκατάσταση.

Στο πρόβλημα του ενοικίου του Ηρώδειου προστίθεται με επιτακτικό χαρακτήρα και η καταβολή παραβόλου στο ΤΑΠ. Εδώ οι διοργανωτές καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και οι θεατρικοί παραγωγοί έρχονται αντιμέτωποι με τις παλινωδίες και την αναντιστοιχία δηλώσεων και πράξεων της υπουργού Πολιτισμού, η οποία,σε συνέντευξή της στις 24 Μαΐου, είχε δηλώσει ότι "με απόφασή μου το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων δεν θα ζητάει το τίμημα για την παραχώρηση του χώρου", τελικά όμως καλούνται να πληρώσουν 3.000 συν ΦΠΑ για κάθε παράσταση.

Ήδη οι δύο φορείς, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διοργάνωσης Πολιτιστικών Εκδηλώσεων και η Ένωση Θεατρικών Παραγωγών, με κοινή επιστολή τους προς την υπουργό Πολιτισμού στις 8 Ιουλίου, έχουν θέσει το πρόβλημα επί τάπητος και παρακαλούν να μεσολαβήσει στο Ελληνικό Φεστιβάλ για "μείωση του ενοικίου των 15.000 συν ΦΠΑ στο αναλογικό με τη χωρητικότητα ενοίκιο και χωρίς επιπλέον ποσοστά, που είναι και το δίκαιο για τις τρέχουσες συνθήκες", και "να τηρήσει τη δέσμευσή σας για μη χρέωση παραβόλου ΤΑΠ και να εισηγηθείτε θετικά για την κατάργησή του", διαμηνύοντας ότι "εάν δεν έχουμε τις συγκεκριμένες οικονομικές ελαφρύνσεις, θα αποχωρήσει από τις παραγωγές Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου το μεγαλύτερο μέρος των μουσικών και θεατρικών παραγωγών".

Η έκκληση των δύο φορέων στην υπουργό για βοήθεια στους Έλληνες παραγωγούς "να επιβιώσουν και να κρατηθούν οικονομικά σε αυτή την πρωτόγνωρη και δύσκολη συνθήκη και να συμβάλλει στη μη απομάκρυνσή τους από παραγωγές στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού" αντικατοπτρίζει τη δεινή κατάσταση στην οποία εξακολουθούν να βρίσκονται, και μαζί τους όλη η αλυσίδα της παραγωγικής διαδικασίας του πολιτισμού.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL