Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C20.2°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.9°C
0 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.5°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.1°C15.1°C
0 BF 51%
Υβριστικός και αλαζόνας ο Κ. Ζέρβας για τις προσφυγές στο ΣτΕ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υβριστικός και αλαζόνας ο Κ. Ζέρβας για τις προσφυγές στο ΣτΕ

Θεσσαλονίκη: Υβριστικός, εμπαθής και αλαζόνας έναντι των επιστημόνων και των απλών πολιτών που δηλώνουν αποφασισμένοι να υπερασπιστούν την πολιτιστική μας κληρονομιά και να διασώσουν από βέβαιη καταστροφή ένα μοναδικό βυζαντινό μνημείο, όπως είναι η «Μέση Οδός» στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης, εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά ο δήμαρχο της πόλης Κ. Ζέρβας.

Εμφανώς εκνευρισμένος για την προσφυγή της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με την οποία ζητάνε την ακύρωση της απόφασης της υπουργού Πολιτισμού για την απόσπαση και επανατοποθέτηση αρχαιολογικών ευρημάτων, χαρακτηρίζει «σκοταδιστές», «ιδεοληπτικούς», «φανατικούς», «ακτιβιστές» και «πολιτικές περσόνες» όσους και όσες αντιδρούν στα καταστροφικά σχέδια του ίδιου και της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τις αρχαιότητες της Βενιζέλου.

Με «όπλο» τη μισή αλήθεια για το 2016

Με περισσή αλαζονεία ο δήθεν ανεξάρτητος δήμαρχος στη σχετική γραπτή του δήλωση ειρωνεύεται τα μέλη των δύο συλλογικοτήτων, προωθώντας την κυβερνητική προπαγάνδα για το θέμα. «Την ίδια μέρα που η Αττικό Μετρό Α.Ε. εγκαινιάζει τρεις νέους σταθμούς στην επέκταση της γραμμής 3 στον Πειραιά, αλλάζοντας τον κυκλοφοριακό χάρτη και τη ζωή στους δήμους της περιοχής, κάποιοι 'ενεργοί' συμπολίτες μας και κάποιες 'ευαίσθητες' συλλογικότητες προσφεύγουν στο ΣτΕ κατά της απόφασης του ΚΑΣ για τη διαχείριση των αρχαιοτήτων του σταθμού της Βενιζέλου» σχολιάζει χαρακτηριστικά. Υποστηρίζει μάλιστα ότι το ΣτΕ ήδη έχει αποφανθεί από το 2016 θετικά για την απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων, αποκρύπτοντας, βέβαια, ότι τότε δεν υπήρχε η τεχνική μέθοδος για την κατασκευή του σταθμού που επέτρεπε την in situ παραμονή των αρχαιοτήτων.

«Ο γνωστός σκοταδισμός που επιθυμεί τη στασιμότητα στην πόλη ξαναχτυπά με τον ίδιο φανατισμό, με την απόκρυψη της αλήθειας ότι τα αρχαία θα αποσπασθούν και θα επανέλθουν στη θέση τους κατά 92%» υποστηρίζει και συνεχίζει την επίθεσή του σε όσους και όσες τολμούν να διαφωνούν με τις απόψεις τις δικές του, της κυβέρνησης και της σημερινής διοίκησης της Αττικό Μετρό. Μάλιστα τους κατηγορεί ότι έχουν «τελικό τους στόχο την ακύρωση του έργου. Το να μείνει η πόλη στάσιμη, έρμαιη των διαχρονικών της προβλημάτων». Κατά τη γνώμη του μάλιστα, «η πόλη θα μένει στάσιμη επί δεκαετίες προς δόξαν ακτιβιστών και πολιτικών περσόνων», ενώ δεσμεύεται ότι η διοίκησή του θα το σταματήσει αυτό και ότι η πόλη θα έχει μετρό το 2023...

Κ. Νοτοπούλου: Έχει ονοματεπώνυμο η τυχόν ματαίωση του έργου

Ο κ. Ζέρβας, πιστός στο αφήγημα του Κυρ. Μητσοτάκη, ξεχνά ότι, με βάση τα χρονοδιαγράμματα που είχε δώσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η προηγούμενη διοίκηση της Αττικό Μετρό, στο τέλος του 2020 η βασική γραμμή θα είχε ολοκληρωθεί, ενώ ο σταθμός Βενιζέλου θα παραδιδόταν το 2023 και θα κατασκευαζόταν με την τεχνική μέθοδο που επέτρεπε την παραμονή των αρχαιοτήτων εκεί όπου αποκαλύφθηκαν. Η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί» Κατερίνα Νοτοπούλου, σχολιάζοντας τις εξελίξεις, επισημαίνει αρχικά ότι το «έγκλημα της Ν.Δ. με την αλλαγή στον τρόπο κατασκευής του σταθμού Βενιζέλου μόλις έχει αρχίσει να αποκαλύπτεται» και ότι επί της ουσίας ο Κ. Ζέρβας προετοιμάζει τους Θεσσαλονικείς πως «δεν θα έχουν στο μέλλον ούτε μετρό ούτε αρχαία». Υπενθυμίζει ότι η μέθοδος της κατασκευής του σταθμού με την κατά χώρα παραμονή των αρχαιοτήτων, που επέτρεπε την απρόσκοπτη υλοποίηση του έργου, «εγκαταλείφθηκε, με εντολή του κ. Μητσοτάκη και χειροκροτητές τους κ.κ. Ταχιάο και Ζέρβα», και τονίζει πως «η ευθύνη για την καθυστέρηση υλοποίησης του μετρό, η ευθύνη για ενδεχόμενη ματαίωση του έργου, η ευθύνη για τη νέα τρύπα στην 'καρδιά' της πόλης, η ευθύνη για την καταστροφή της Ιστορίας της Θεσσαλονίκης, βαρύνει πολύ συγκεκριμένους ανθρώπους: Τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Κώστα Καραμανλή του Αχιλλέα, τον Νίκο Ταχιάο και τον Κωνσταντίνο Ζέρβα».

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αυτές δεν θα είναι οι μοναδικές προσφυγές που θα κατατεθούν στο ΣτΕ για το θέμα. Το αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται να καταθέσουν αντίστοιχες προσφυγές για την ακύρωση της απόφασης που αφορά στον τεμαχισμό και την απόσπαση των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και η Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ενώ θα ζητηθούν και ασφαλιστικά μέτρα έως την εκδίκαση των προσφυγών από το ΣτΕ.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL