Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Έμπνευση για "Δέηση" το δέντρο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έμπνευση για "Δέηση" το δέντρο

Με το δέντρο να κυριαρχεί σε διάφορες εικαστικές μορφές, ανοίγει απόψε για το κοινό στο Μουσείο Τσόκλη στην Τήνο η έκθεση με τίτλο “Δέηση”, που περιλαμβάνει νέα έργα του γνωστού εικαστικού. Ο Τσόκλης γεμίζει τις αίθουσες του μουσείου με κλαριά, μετασχηματίζει απλά ξύλα σε κορμούς δέντρων, ενσωματώνει ένα δοκάρι από ράγες τρένου στη μέση μιας κατασκευής από καθρέφτη και επικολλά χαρτιά - φύλλα μεταμορφώνοντάς το σ' ένα ανθισμένο δέντρο.

Με αυτά συνοδεύει τα νέα έργα που δημιούργησε μέσα στη χρονιά υπό την πίεση των πρωτόγνωρων γεγονότων, «τα οποία θυμίζουν ανθρωπόμορφες μαύρες φιγούρες από χορό αρχαίας τραγωδίας», όπως αναφέρει η επιμελήτρια της έκθεσης και διευθύντρια του μουσείου Χρυσάνθη Κουτσουράκη, επισημαίνοντας πως το δέντρο ενέπνευσε και εξακολουθεί να εμπνέει τον Κώστα Τσόκλη, που μέσα από αυτό τοποθετεί το κοινό απέναντι στην καταστροφή της φύσης, αλλά και στην ομορφιά της, επιχειρώντας να το κάνει να δει πέρα από την εικόνα.

Ο ίδιος σημειώνει σε κείμενά του πως «μια μέρα, μια μικρή αποκάλυψη, έγινε ο καινούργιος οδηγός της σκέψης - ευαισθησίας μου. Ένα δέντρο, που η συνεχώς μεταβαλλόμενη εικόνα του ομόρφαινε τη ζωή μου, έσπασε και μου αποκάλυψε τη συγκεκριμένη και διαρκή του αλήθεια: 'το ξύλο', που ήταν τόσο καιρό κρυμμένο κάτω από την εφήμερη εικόνα του. Και αγάπησα με πάθος αυτή τη θαυμάσια πληγή και βρήκα μια αμφίδρομη σχέση ανάμεσα στο αντικείμενο, την ύλη και τη φύση, και με την τελευταία μου δουλειά προσπαθώ να ενώσω σ' ένα μόνο καλλιτεχνικό γεγονός, την εικόνα, την πηγή της εικόνας και τη χρησιμοποίηση αυτής της πηγής”.

Ο Τσόκλης, ενώνοντας τον ζωγραφικό με τον φυσικό χώρο, εντάσσει στην πρώτη αίθουσα τις 12 επιβλητικές μορφές, ενώ την ίδια στιγμή ο επισκέπτης, παρατηρώντας το δέντρο στον καθρέφτη, επιχειρεί να μαντέψει με ποιο σκεπτικό ο καλλιτέχνης “ανθοφόρησε” τον κορμό του δέντρου. Ταυτόχρονα σκέφτεται τη θέση του μέσα στο περιβάλλον, οδηγούμενος στη Δέηση, που είναι ο τίτλος της έκθεσης και στην κάθαρση.

Στη δεύτερη αίθουσα παρουσιάζονται έργα από τη συλλογή του Μουσείου και έργα που ανήκουν στον καλλιτέχνη, με το ίδιο θέμα. Στην επάνω αίθουσα, μέσα από μια σειρά σχεδίων με τίτλο “Διαδρομή”, ο καλλιτέχνης, λίγο ειρωνευόμενος και λίγο σοβαρολογώντας, παρουσιάζει τη μακρόχρονη σχέση του με την τέχνη σε όλα τα στάδια της πορείας του.

Το Μουσείο είναι ανοιχτό καθημερινά, εκτός Τρίτης, από τις 10 π.μ. έως τις 2 μ.μ. και από τις 6 μ.μ. έως τις 9 μ.μ.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL