Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Γιώργος Ταμπάκης & Rebecca Trescher - Το μπάσο κλαρινέτο και το κλαρινέτο της Rebecca Trescher με τον γεμάτο αρμονικές και «αιχμές» γλυκό και συμπαγή τους ήχο χαρίζουν στις νέες συνθέσεις του Γιώργου Ταμπάκη τον σύγχρονο ευρωπαϊκό ήχο που ονειρευόταν / Γιώργος Ταμπάκης & Rebecca Trescher: Η "Διττή Φύση" της σύγχρονης μουσικής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γιώργος Ταμπάκης & Rebecca Trescher - Το μπάσο κλαρινέτο και το κλαρινέτο της Rebecca Trescher με τον γεμάτο αρμονικές και «αιχμές» γλυκό και συμπαγή τους ήχο χαρίζουν στις νέες συνθέσεις του Γιώργου Ταμπάκη τον σύγχρονο ευρωπαϊκό ήχο που ονειρευόταν / Γιώργος Ταμπάκης & Rebecca Trescher: Η "Διττή Φύση" της σύγχρονης μουσικής

Rebecca Trescher και Γιώργος Ταμπάκης. Δεκέμβριος 2019

Του Ιλάν

Το οικογενειακό του σπίτι στη Μακύνεια της Ναυπάκτου τον κάνει πάντα να ονειρεύεται μακρινά, ανέμελα, αξέχαστα καλοκαίρια, φίλους παιδικούς, ανθρώπους που έφυγαν. Και η πρώτη του κιθάρα, δώρο της γιαγιάς, στα οκτώ του χρόνια. Ο ξαφνικός θάνατος του πατέρα όταν ο Γιώργος ήταν εικοσιτριών υπήρξε η πιο τραυματική του εμπειρία. Ο πόνος και η ένταση της στιγμής βρήκαν την εκφραστική τους διέξοδο στη μουσική του.

Τα χρόνια εκείνα είχε τελειώσει τη Σχολή Μουσικής Τεχνολογίας της Πάτρας και είχε μόλις επιστρέψει από τη στρατιωτική του θητεία. Δάσκαλος της μουσικής ήδη στην ιδιαίτερή του πατρίδα, δίδασκε στο Ωδείο θεωρία και κιθάρα, αλλά τα Σαββατοκύριακα διδασκόταν. Γινόταν και πάλι μαθητής.

Με τον Κώστα Ηλιάδη, εμπνευστή και δημιουργό της Underground Youth Orchestra κι έναν από τους πρώτους δάσκαλους των νεανικών του χρόνων, ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην κλασική κιθάρα, ενώ παράλληλα στην Αθήνα συναντούσε τον σπουδαίο κιθαρίστα της ευρωπαϊκής σύγχρονης τζαζ Ανδρέα Γεωργίου που τον κατεύθυνε στην πρώτη του επαφή και την κατανόηση του αυτοσχεδιασμού της τζαζ, την αισθητική και τη φιλοσοφία της μουσικής, στα ανώτερα θεωρητικά και τις σύγχρονες τεχνικές σύνθεσης.

Συνεργασίες και δισκογραφία

Πολύτιμες στιγμές του πολυσχιδούς ταλέντου του Γιώργου Ταμπάκη υπήρξαν οι ηχογραφήσεις των προσωπικών του δίσκων. Το 2015 ήρθε πρώτο το «Intermundos», όπου ηχογραφήθηκαν για πρώτη φορά οι ιδέες του γύρω από τη σύγχρονη ευρωπαϊκή avant - garde jazz.

Μεσολάβησαν δεκάδες πολύτιμες συνεργασίες σε μουσικά projects με καλλιτέχνες σαν τον σαξοφωνίστα Τάκη Πατερέλη, τους τρομπετίστες Ανδρέα Πολυζωγόπουλο και Στέλιο Χατζηκαλέα, τον φλαουτίστα Λεωνίδα Σαραντόπουλο, τον τσελίστα Σταύρο Παργινό, το μπάσο του Ντίνου Μάνου και τις κιθάρες των Θοδωρή Κότσυφα, Γιώργου Σταυρουλάκη και Γιώργου Λιμάκη, ανάμεσα σε πολλούς άλλους. Οι δισκογραφικές καταγραφές κάποιων από αυτές, απέδωσαν τα άλμπουμ «Viewpoint» του 2016, τα «Drops of Time» και «Sounds & Images» του 2017 και τα θαυμάσια «Light Vibrations» και «Colored Minds» του 2018.

Στο ίδιο διάστημα συνέθεσε μουσική και συμμετείχε ζωντανά σε πρότζεκτς σύγχρονου χορού, βωβού κινηματογράφου, πειραματικού θεάτρου, live painting κ.α. Στα άμεσα σχέδια είναι η παρουσίαση δύο νέων συνεργασιών: το «Γιώργος Ταμπάκης new trio» και το πολυμελές «Ensemble Multiverse» με τη συμμετοχή ενός string trio. Και στα δύο χρησιμοποιεί τις παγκόσμιας κλάσης και αισθητικής «Moov-travel guitars» του κιθαρίστα και κατασκευαστή Γιώργου Μπεχλιβάνογλου.

Στην Αθήνα με τη Rebecca Trescher

Η τελευταία κυκλοφορία της «Διττής Φύσης» (Dual Nature) για την Ekfrassis productions του Κώστα Ηλιάδη έφερε κοντά μας την πρώτη διεθνή συνεργασία του Γιώργου Ταμπάκη: η ταλαντούχα συνθέτρια, ενορχηστρώτρια και «πολυπνευστή» Rebecca Trescher βρέθηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2018 κατόπιν προσκλήσεώς του.

Είχε προηγηθεί από πλευράς του η επίμονη πολύμηνη ακρόαση της μουσικής και εκτελεστικής τεχνικής της, αλλά και της αισθητικής της προσέγγισης σε έργα σύγχρονης αυτοσχεδιαζόμενης μουσικής. Η νεαρή πλην όμως εντυπωσιακή μουσικός έχει ηχογραφήσει σειρά δίσκους για την ιστορική γερμανική εταιρεία ENJA, το «αντίπαλο δέος» της ECM.

Γεννημένη το 1986 στο Tubingen της Γερμανίας, η Rebecca είναι μια νέα συνθέτις και μαέστρος που με βάση το Μόναχο και τη Νυρεμβέργη, θεωρείται μία από τις οραματίστριες της ευρωπαϊκής τζαζ σκηνής, ειδικά με το σχήμα «Ensemble 11» που διευθύνει. Με έξι προσωπικά άλμπουμ στις αποσκευές της, έχει ακόμα συνθέσει μουσική για φιλμ του βωβού κινηματογράφου αλλά και έργα για τη Siemens Symphonic Orchestra του Erlangen. Η νέα της συνεργασία με τον «δικό μας» Γιώργο Ταμπάκη συντείνει ακόμα περισσότερο στην ανταλλαγή μουσικών γλωσσών μεταξύ της σύγχρονης κλασσικής μουσικής και της τζαζ.

Ο Γιώργος «είδε» σε αυτήν την ιδανική μουσική σύντροφο σε μια σειρά συνθέσεων που πήραν σάρκα και οστά στη συνύπαρξη της κιθάρας του με τα δικά της πνευστά. Το μπάσο κλαρινέτο και το κλαρινέτο της με τον γεμάτο αρμονικές και «αιχμές» γλυκό και συμπαγή τους ήχο χαρίζουν στις νέες συνθέσεις του Γιώργου Ταμπάκη τον σύγχρονο ευρωπαϊκό ήχο που ονειρευόταν. Οι μουσικές προσωπικότητες των δύο αναδείχτηκαν από τη συνεργασία τους δημιουργώντας ένα ηχητικό αποτέλεσμα με ανοιχτούς αισθητικούς ορίζοντες, που απλώνεται από την jazz έως τη σύγχρονη avant-garde κλασική μουσική.

Στη μνήμη του Γιώργου, από τις μέρες των ηχογραφήσεων στο Aux studio του Γιώτη Παρασκευαΐδη και τις ενώπιον επιλεγμένου κοινού στην γκαλερί “Black Duck”, έχει αποτυπωθεί η «χημεία» των δύο συνεργατών, που έκανε το αποτέλεσμα να μοιάζει εύκολο. Χωρίς πολλά λόγια ανάμεσά τους και με τις αισθήσεις τους στην κορύφωσή τους, το αποτέλεσμα ήταν πηγαίο και απολαυστικό! Οι ζωντανές εμφανίσεις τους ήταν τόσο άψογες που αποτυπώθηκαν στο «Dual Nature - live sessions» με την ποιότητα ηχογραφήσεων που συναντάς στα καλύτερα στούντιο.

Ο δίσκος, που κυκλοφόρησε στην αμέσως μετά την καραντίνα εποχή σε όλες τις διαδικτυακές πλατφόρμες και ο οποίος σύντομα θα βρεθεί στα δισκοπωλεία με τη «φυσική» μορφή ενός CD, λειτουργεί ως μια νέα πηγή έμπνευσης κι ένα έναυσμα για περαιτέρω καλλιτεχνικές αναζητήσεις για τον πάντα ανήσυχο νέο Έλληνα κιθαρίστα και συνθέτη της σύγχρονης δημιουργικής μουσικής.

Γιώργος Ταμπάκης, ηλεκτροκλασική κιθάρα, και Τάκης Πατερέλης, σοπράνο σαξόφωνο

Με τον Ανδρέα Πολυζωγόπουλο στη σκηνή του "The Zoo"

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL