Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Μουσική τον καιρό της πανδημίας - Τι λένε στην "Α" οι εργαζόμενοι που φροντίζουν για τη διασκέδαση του κόσμου στα μαγαζιά, γεμίζουν τους χώρους, αναδεικνύουν τις νέες μουσικές κυκλοφορίες / Στα... decks της ανεργίας οι Έλληνες DJs
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μουσική τον καιρό της πανδημίας - Τι λένε στην "Α" οι εργαζόμενοι που φροντίζουν για τη διασκέδαση του κόσμου στα μαγαζιά, γεμίζουν τους χώρους, αναδεικνύουν τις νέες μουσικές κυκλοφορίες / Στα... decks της ανεργίας οι Έλληνες DJs

Η παγκόσμια αγωνία για την επανέναρξη της οικονομίας μετά την καραντίνα ήρθε με κανόνες και προϋποθέσεις για τη λειτουργία των μπαρ και των κλαμπ. Όσο η βραδινή διασκέδαση επανέρχεται σταδιακά και με προσοχή σε όλες τις χώρες που ήραν τους περιορισμούς, στη Νότια Κορέα οι αρχές οδηγήθηκαν σε εκ νέου κλείσιμο των νυχτερινών κέντρων, έπειτα από ξαφνική έξαρση κρουσμάτων σε συνοικία της Σεούλ με έντονη νυχτερινή ζωή.

Πρόκειται για μια κατάσταση που απειλεί ένα ολόκληρο οικοσύστημα επαγγελματιών της μουσικής βιομηχανίας, οι οποίοι ήταν ήδη ευάλωτοι εργασιακά ακόμη και υπό κανονικές συνθήκες. Οι DJs είναι οι εργαζόμενοι που φροντίζουν για τη διασκέδαση του κόσμου στα μαγαζιά, γεμίζουν τους χώρους, αναδεικνύουν τις νέες μουσικές κυκλοφορίες, αλλά ταυτόχρονα αποδεικνύεται πως είναι αόρατοι ως εργαζόμενοι αφού εξαιρούνται από εργασιακούς κανόνες που θα μπορούσαν να τους ανακουφίσουν από τις απώλειες που ακολούθησαν την κρίση του νέου κορωνοϊού.

Φ. Τσεσμελή (Fo): Απελπιστική κατάσταση

Όπως μας λέει η Φώφη Τσεσμελή (Fo), που είναι μόνιμη DJ στο θρυλικό gay club της Αθήνας "Sodade", «Το lockdown δεν μας επηρέασε απλώς. Μας έστειλε στα αζήτητα και στην ανεργία, όπως και πολλούς άλλους επαγγελματίες. Οι χώροι διασκέδασης ήταν από τους τελευταίους που άνοιξαν, άρα μιλάμε για τρεις μήνες χωρίς οικονομικές απολαβές. Βιοπορίζομαι σχεδόν αποκλειστικά από αυτό το επάγγελμα εδώ και χρόνια και μπορώ να πω πως η κατάσταση ήταν απελπιστική και τρομακτική, το λιγότερο. Όλο αυτό το διάστημα υπήρχαν φήμες πως ίσως να μην ανοίξουν καθόλου τα κλαμπ, γεγονός που μας έφερνε συχνά-πυκνά στη σκέψη πως ίσως χρειαστεί να αλλάξουμε όλη μας τη ζωή». Παράλληλα, καθώς τρέχει, τα τελευταία χρόνια, το «HER Project» με σκοπό την ενδυνάμωση, ενίσχυση και προώθηση των γυναικών στον χώρο της (ηλεκτρονικής) μουσικής, ανησυχεί πως «σε δεύτερη ανάγνωση και σε θέματα ισότητας θα πάμε πολύ πίσω».

Ζ. Χαλκιόπουλος (Μr.Z): Μπήκαμε στο συρτάρι

Ο Μr.Z, κατά κόσμον Ζώης Χαλκιόπουλος, ένας από τους αγαπημένους DJ πολλών μπαρ του κέντρου της πόλης, ενεργό μέλος του κινητού πάρτι «Needless» και ιδρυτής του παζαριού δίσκων Μπιτ Παζαάρ, μας είπε πως δύσκολα κατάφερε να μπει στη ρύθμιση των οκτακοσίων ευρώ, ενώ παράλληλα έπρεπε να ακολουθήσει σκληρό πρόγραμμα προκειμένου να αντεπεξέλθει. Όπως αναφέρει: «Σαφώς και επηρεάστηκα, αφού όλη η αλυσίδα ξεχείλωσε. Να πω όμως πως εμείς από όλους τους υπαλλήλους της εστίασης μείναμε πιο πίσω. Από εκεί που είχαμε τον πρώτο ρόλο, με συνοπτικές διαδικασίες μπήκαμε στο συρτάρι. Όχι για όλους τους εργοδότες, βέβαια. Δεν μπορώ να είμαι απόλυτος».

Το κλάμπινγκ είναι μια βιομηχανία που κάνει τζίρους πολλών εκατομμυρίων ετησίως ανά τον κόσμο. Με τον νέο κορωνοϊό επλήγη όπως όλες οι εκδηλώσεις, με σημαντική διαφορά ωστόσο το ότι ενώ στα θέατρα ή τις συναυλίες μπορούν να τηρηθούν κάποιες αποστάσεις και κανόνες υγιεινής, στα κλαμπ αυτό είναι δυσκολότερο, πράγμα που διαπιστώθηκε και με την υπόθεση του beach bar της Μυκόνου, όπου του επιβλήθηκε «λουκέτο» δύο μηνών και χρηματικό πρόστιμο 20.000 ευρώ, για μη τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων.

Χρ. Αγγελόπουλος: Μειώσεις μισθών

Σύμφωνα με τον Χρήστο Αγγελόπουλο, DJ, παραγωγό και μέλος του διδύμου Diskotekken, «τα κλαμπ στην Ίμπιζα δεν θα ανοίξουν, το Βερολίνο παραμένει κλειστό και σε όλες τις μητροπόλεις του κόσμου οι φορείς προσπαθούν να βρουν λύση στο πρόβλημα και να στηριχτούν όσο γίνεται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις». Όσον αφορά ωστόσο την ελληνική πραγματικότητα, συμπληρώνει πως «υπάρχει πολύ μεγάλη επιφυλακτικότητα από την πλευρά των επιχειρηματιών, γεγονός που μεταφράζεται σε μειώσεις μισθών ή ακόμα και σε άνοιγμα μαγαζιών χωρίς DJs, πράγμα που βρίσκω παράλογο. Παράλληλα όμως, δεν βλέπουμε την ίδια σοβαρότητα ούτε στα μέτρα που λαμβάνονται για τις τουριστικές αφίξεις ούτε σε εκείνα για τα λαϊκά κέντρα διασκέδασης. Από τη μία λοιπόν έχουμε κόσμο που έμεινε τρεις μήνες μέσα στο σπίτι να συμμορφώνεται στα νέα δεδομένα χάνοντας το εισόδημά του και από την άλλη, με πρόκριμα τη σημασία του τουριστικού προϊόντος στο ΑΕΠ, να παίρνονται ακατανόητες αποφάσεις. Είναι λογικό να μπορούν να μαζευτούν 600-700 άνθρωποι στα κέντρα διασκέδασης και να μην μπορούμε εμείς να κάνουμε ένα απογευματινό πάρτι σε έναν πεζόδρομο, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας;».

Γ. Μπρατάνης (Cayetano): Άδεια μαγαζιά, γεμάτες εκκλησίες

Ο Γιώργος Μπρατάνης, γνωστός και ως Cayetano, είναι ένας από τους κορυφαίους Έλληνες μουσικούς παραγωγούς, με καριέρα εντός και εκτός συνόρων και με DJ set περιζήτητα λόγω της ιδιαίτερης βάσης τους στην dub, την trip hop και την jazz. Περιγράφοντας το «μούδιασμα» που επικρατεί στην αγορά της νυχτερινής διασκέδασης, αλλά και τον παραλογισμό των μπερδεμένων μηνυμάτων σχετικά με την υγειονομική προστασία των πολιτών, μας λέει πως «τα μαγαζιά θέλουν να δουλέψουν. Από την άλλη, καλούνται να περιορίζουν τους πελάτες τους (να μειώσουν τα έσοδά τους δηλαδή) και να φοβούνται να γεμίσουν υπό την απειλή λουκέτου και προστίμων. Την ίδια στιγμή, βεβαίως, που διοργανώνονται πολιτικές φιέστες με αμέτρητους κολαούζους, με τα αεροπλάνα να ταξιδεύουν γεμάτα, τις εκκλησίες με κόσμο και άπειρα άλλα παραδείγματα».

Τα νυχτερινά κέντρα πλέον υποχρεούνται να λειτουργούν σύμφωνα με τους κανονισμούς που έχουν τεθεί. Με το 40% -περίπου- του κόσμου, με αυστηρό έλεγχο στην πόρτα, προκρατήσεις, απολυμάνσεις, μάσκες και γάντια. Πολλές επιχειρήσεις δεν ξανάνοιξαν με τον φόβο πως δεν θα καταφέρουν να γίνουν βιώσιμες ξανά.

Οι DJs βρίσκονται αντιμέτωποι με τη μείωση των εισοδημάτων τους, με ένα αβέβαιο μέλλον σε σχέση με τη λειτουργία των επιχειρήσεων στις οποίες απασχολούνται και με την έλλειψη κλαδικής οργάνωσης και εκπροσώπησης. Άνθρωποι που δουλεύουν αμέτρητες ώρες τη νύχτα, υπό τον ήχο πολλών ντεσιμπέλ, αντιμετωπίζονται ως εργασιακά φαντάσματα από την πολιτεία, ζητώντας να ακουστούν όσο και οι μουσικές τους.

ΜΑΡΙΑ ΘΑΝΑΣΟΥΛΙΑ

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL