Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Οι "άριστοι" εκπαραθυρώνουν τα καλλιτεχνικά από το Λύκειο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι "άριστοι" εκπαραθυρώνουν τα καλλιτεχνικά από το Λύκειο

"Ένα σχολείο χωρίς τέχνη και κοινωνικές επιστήμες παύει να είναι σχολείο και εκφυλίζεται σε κέντρο κατάρτισης και απόκτησης δεξιοτήτων (skills). Ένα σχολείο που δεν έχει πλέον ως προτεραιότητα να γεννά ελεύθερους, καλλιεργημένους και σκεπτόμενους πολίτες είναι σχολείο ήσσονος σημασίας και μείζονος υποβάθμισης. Η τέχνη, οι κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες φόβιζαν πάντοτε τα αυταρχικά καθεστώτα, τους λάτρεις του ‘νόμου και της τάξης’, τους φονταμενταλιστές της αγοράς, της κατήχησης και της εθνικοφροσύνης. Δηλαδή, τους σημερινούς κυβερνώντες".

Αυτή η φράση από τη δήλωση του Νίκου Φίλη βουλευτή και τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τον εξοβελισμό της δίωρης καλλιτεχνικής παιδείας από την Α' Λυκείου, συμπυκνώνει την πολιτική αντίληψη της κυβέρνησης όχι μόνο για την εκπαίδευση και τον πολιτισμό, αλλά για τη θέση του εγγράμματου πολίτη σε ένα ευνομούμενο κράτος.

Ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται και τον ρόλο της Εκπαίδευσης και τον ρόλο του πολιτισμού εγγράφεται για μια ακόμα φορά στην πολιτική της ατζέντα. Στην προκειμένη περίπτωση εξαφανίζοντας τα καλλιτεχνικά μαθήματα από την Α' Λυκείου και το γραμμικό και ελεύθερο σχέδιο ως μάθημα επιλογής από τη Γ' Λυκείου.

Κι ενώ η καλλιτεχνική κοινότητα δεν μπορεί να επουλώσει τις ανοιχτές πληγές που αφήνουν τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, παρατημένη στο περιθώριο της κυβερνητικής μέριμνας, να σχεδιάσει το αβέβαιο μέλλον της χωρίς θεσμική στήριξη και πολιτικό σχέδιο, δέχεται ένα ακόμα χτύπημα.

Η εκπαραθύρωση καλλιτεχνικών μαθημάτων από τα Λύκεια, πέρα από τις επιπτώσεις στη μόρφωση των παιδιών και το γεγονός ότι "χτυπάει ολόκληρους κλάδους καθηγητών, στρώνοντας το έδαφος για την επαναφορά στο μνημονιακό καθεστώς των διαθεσιμοτήτων και των απολύσεων", επιφέρει σοβαρό πλήγμα και στους καλλιτέχνες εργαζόμενους στην εκπαίδευση επιφυλάσσοντας και γι' αυτούς την ίδια τύχη με τους εκπαιδευτικούς.

Και αν στα παραπάνω προστεθεί ο αποκλεισμός "με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας" 414 φοιτητών από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (ΕΚΟ) από τη χορήγηση υποτροφιών του ΙΚΥ, παρά την απόφαση του Δ.Σ. του ιδρύματος που επιμένει ότι οι υποτροφίες πρέπει να δοθούν, τότε μιλούμε για "εξοντωτική και εξοργιστική απόφαση του υπουργείου, απέναντι σε αριστεύσαντες φοιτητές από μονογονεϊκές, τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, απέναντι στους οποίους η κυβέρνηση επιδεικνύει την αναλγησία της, ποδοπατώντας την αριστεία τους και την άποψη των ειδικών (του ΙΚΥ εν προκειμένω), τους οποίους κατά συνήθεια επικαλείται" όπως υπογραμμίζει ο Νίκος Φίλης.

Η νέα αυτή εξέλιξη, που προστίθεται στην εκπαιδευτική ατζέντα της κυβέρνησης, επαναφέρει με τρόπο δυσάρεστο στο προσκήνιο το θέμα της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, που εξαρχής έχει επισημάνει τη σημασία της ο ΣΥΡΙΖΑ με το πρόγραμμα «Μένουμε  Όρθιοι», αλλά και η δέσμη προτάσεων που κατατέθηκαν στην αρχή της πανδημίας από το Τμήμα Πολιτισμού και τον Τομέα Πολιτισμού της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όταν η γνωστή ρήση των γονιών μας "μάθε παιδί μου γράμματα για να γίνεις άνθρωπος" μετασχηματίζεται σε ένα εργαλειακό σύστημα, χωρίς ουμανιστική και κριτική στόχευση, κάτι "σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας".

Παρ' όλα αυτά, σ' αυτό το "σάπιο βασίλειο" υπάρχουν ακόμα τα καλλιτεχνικά και μουσικά σχολεία, εντός των οποίων ανθίζουν χιλιάδες μαθητούδια, θυμίζοντας όπου σταθούν και όπου βρεθούν τις γεύσεις και τα αρώματα των καρπών της τέχνης.  Όλους αυτούς τους θησαυρούς δηλαδή που αδυνατούν να γευτούν και να οσμιστούν οι "άριστοι" της κυβέρνησης.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL