Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Πλατείες Ειρήνης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πλατείες Ειρήνης

ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΤΡΙΓΑΖΗ

Παλαιοί και νέοι φίλοι μου με χαρακτηρίζουν εμμονικό με το ζήτημα της ειρήνης και τους μάρτυρες του αντίστοιχου κινήματος, όπως οι δικοί μας Νίκος Νικηφορίδης και Γρηγόρης Λαμπράκης, καθώς και ο οικουμενικός Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, που ήταν ένας απλός πάστορας. Αν και θα προτιμούσα το ταυτισμένος από το εμμονικός, αποδέχομαι τον χαρακτηρισμό, που για να τον επιβεβαιώσω έψαξα να βρω σε ποιες περιοχές της Αττικής υπάρχουν πλατείες Ειρήνης. Με λύπη μου διαπίστωσα (τηλεφωνώντας σε γνωστούς) ότι οι εν λόγω πλατείες, όπου υπάρχουν, είναι άγνωστες στους κατοίκους ή παραμένουν γνωστές με τα παλαιά τους ονόματα κατά κανόνα.

Στον Βύρωνα για παράδειγμα, έχουμε μια μικρή πλατεία σε σχήμα τριγώνου, γνωστή ως Τρίγωνο, όπου και καφέ-ουζερί με το ίδιο όνομα. Το επίσημο όνομά της είναι Πλατεία Ειρήνης, αλλά είναι γνωστή και σαν Μον Σινέ, αφού παλαιότερα εκεί υπήρχε ομώνυμος κινηματογράφος. Ούτε οι δημοτικοί σύμβουλοι, τουλάχιστον οι περισσότεροι, γνωρίζουν την Πλατεία Ειρήνης Βύρωνα, που σχηματίζεται από τις οδούς Κύπρου, Κολοκοτρώνη και Παναγή Τσαλδάρη. Υποθέτω ότι η πλατεία αυτή θα γίνει γνωστή με το επίσημο όνομά της, αν πραγματοποιούνται στον χώρο εκδηλώσεις ειρήνης, όπως συνέβη πρόσφατα που τιμήσαμε τη μνήμη Λαμπράκη, με αφορμή τα 57 χρόνια της δολοφονίας του από το φασιστικό παρακράτος, συχνότατα διαπλεκόμενο με το μετεμφυλιακό «κράτος της Δεξιάς».

Προς γνώση των πολλών (ελπίζω και κίνητρο για δράση), παραθέτω μερικές περιοχές στην Αττική, Ειρήνης όπου με τον υπεύθυνο επικοινωνίας του ΠΑΔΟΠ Άλκη Φαρμάκη εντοπίσαμε πλατείες Ειρήνης, ελπίζοντας προσεχώς να έχουμε και το ιστορικό τους: Αθήνα (Μοναστηράκι), Αιγάλεω, Βύρωνας, Γαλάτσι, Νέα Σμύρνη, Νίκαια και Υμηττός. Υπάρχουν και πάρκα Ειρήνης σε Βουλιαγμένη,, Ζωγράφου, Ελευσίνα και Καματερό.

Μικρός ο κατάλογος, αλλά ουσιαστικά όλες οι πλατείες είναι χώροι πολλαπλών χρήσεων που δεν μπορεί να είναι άλλες από φιλειρηνικές. Μόνο που τον τελευταίο καιρό, η κυβέρνηση της ΝΔ έχει βαλθεί να μετατρέψει ορισμένες εξ αυτών σε πλατείες βίας, οργανώνοντας αστυνομικές επιδρομές εναντίον νέων ανθρώπων που διασκεδάζουν εκεί. Δυστυχώς, ένα από τα δικαιώματα των ελλήνων πολιτών που καταπατάται βάναυσα, είναι το δικαίωμα σε ελεύθερους δημόσιους χώρους, που στο παρελθόν περιορίζονταν λόγω της αυθαίρετης δόμησης και της τσιμεντοποίησης σε πολλές περιοχής της Αττικής και της υπόλοιπης Ελλάδας.

Ο Πάνος Τριγάζης είναι δημοτικός σύμβουλος Βύρωνα και πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης (ΠΑΔΟΠ)

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL