Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Οπτικές / Αποκομμένοι από τις ρίζες μας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οπτικές / Αποκομμένοι από τις ρίζες μας

Ζούμε αποκομμένοι από τις ρίζες μας. Εκείνες που μας συνδέουν με το φυσικό μας περιβάλλον. Και καταστρέφουν χωρίς συνέπειες οι διαχειριστές του μεγάλου κεφαλαίου και της ζωής μας με βοηθούς κάποια ανθρωπάρια της πολιτικής. Που θεσμοθετούν με νομοσχέδια την «ανάπτυξή τους» προσπαθώντας να εγκαταστήσουν γιγαντιαία πάρκα ανεμογεννητριών στα κοντινά νησιά μας των Κυκλάδων ή στα ορεινά Άγραφα, αποψιλώνοντας τα τεράστια δάση του μακρινού μας Αμαζονίου για τη δημιουργία βοσκοτόπων που επιτρέπουν την εγκληματική, όπως έδειξε η πανδημία του SARS ή του SARS-CoV-2, αύξηση της παραγωγής ζωικών τροφών και τη μετατροπή του ανθρώπου σε ξενιστή νέων ιών.

Το «κάλεσμα» για τη ζωγραφική στην ύπαιθρο αποτέλεσε από τον 19ο αιώνα και ένθεν μια πρόκληση για τους τοπιογράφους. Έτσι ώστε να μπορέσουν να απελευθερωθούν από τον εγκλωβισμό τους μέσα στα εργαστήρια και τις παραγγελίες των εκάστοτε μαικήνων τους. Να δουλέψουν απευθείας με το φως και με τα ποικίλα χρώματα της φύσης. Η επιστροφή στην ύπαιθρο και η ανακάλυψή της αποτελούν, μετά τη λήξη της καραντίνας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, μια πρόταση - κάλεσμα για την έκθεση «HERBARIUM I - Φυτολόγιο Ι» του Κέντρου Χαρακτικής Αθηνών PANTOLFINI@ΣΙΑΤΕΡΛΗ, στη διασταύρωση των οδών Αργυρουπόλεως 16 και Αρματολών και Κλεφτών 20 στον Λυκαβηττό.

59 καλλιτέχνες από την ανατολική και τη δυτική Ευρώπη, την Τουρκία, την Ινδία, τις ΗΠΑ, την Αργεντινή ή τη Νέα Ζηλανδία μιλούν με διαφορετικές υψιτυπικές, βαθυτυπικές ή διατυπικές τεχνικές τής χαρακτικής τέχνης σε μικρών διαστάσεων έργα για την ξεχασμένη μαγεία της χλωρίδας. Προβάλλουν τα φυτά με μια ρομαντική αισθητική μέσα σε όλη τους την ομορφιά, όπως η Ρουμάνα Irina Neascu, ως έναν καθρέφτη τού μετέωρου ανάμεσα σε γη και ουρανό «είναι» μας.

Αποκαλύπτουν τη βλαπτική επήρεια της ανατροπής των ισορροπιών στη βιοποικιλότητα του πλανήτη με τα αποξηραμένα, ανάποδα τυπωμένα, λεπτεπίλεπτα δημιουργήματα της Γαλλίδας Carol Forges.

Δείχνουν την εσωτερική ζωή τους άλλοτε με τη χειρονομιακή, αφαιρετική κι άλλοτε με μια ακριβή απόδοση των επιμέρους στοιχείων τους από τη Ρωσίδα Marina Titova, την ενσυναίσθητη γραφή τους από τη Βουλγάρα Savina Mantovska ή τη γραμμική, διακοσμητική σχηματοποίησή τους από την Πολωνή Magdalena Karpowska. Μας θυμίζουν αυτά τα πλάσματα της φύσης έτσι αποκομμένα, όπως σε ένα φυτολόγιο, από τις ρίζες τους, τη δρομολογημένη από τους διαχειριστές του μεγάλου κεφαλαίου και της ζωής μας αποκοπή μας από τις ρίζες μας. «Διότι το βιαστικό μάτι», γράφει ο φιλόσοφος Τέοντορ Αντόρνο για το ανέκφραστο κατά τη γνώμη του «αμερικανικό τοπίο», «δεν μπορεί να συγκρατήσει ό,τι απλώς είδε από το αυτοκίνητο, κι έτσι αυτό χάνεται χωρίς να αφήνει ίχνη, όπως και το ίδιο δεν φέρει ίχνη».

«HERBARIUM I- ΦΥΤΟΛΟΓΙΟ Ι», Κέντρο Χαρακτικής Αθηνών PANTOLFINI@ΣΙΑΤΕΡΛΗ, Αργυρουπόλεως 16 και Αρματολών και Κλεφτών 20, Λυκαβηττός

Διάρκεια έκθεσης: 29 Μαΐου - 20 Ιουνίου 2020

Ώρες λειτουργίας: Δευτ., Πεμ., Παρ.: 5.30-9 μ.μ., Σαβ.: 11 π.μ.-3 μ.μ.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL