Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.9°C19.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.8°C18.0°C
0 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.6°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.4°C
0 BF 71%
Γκούγκενχαϊμ: Ανοίγει το πρώτο μουσείο στην Ισπανία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γκούγκενχαϊμ: Ανοίγει το πρώτο μουσείο στην Ισπανία

Το πρώτο μεγάλο μουσείο που από χθες άνοιξε και πάλι τις πόρτες του στο κοινό μετά την άρση του lockdown στην Ισπανία είναι το Γκούγκενχαϊμ του Μπιλμπάο. Η άρση του lockdown στη χώρα επιτρέπει στα μουσεία να επαναλειτουργήσουν με το 30% ή το 50% των επισκεπτών που μπορούν να δεχθούν. Ωστόσο, στη Μαδρίτη τα δύο μεγαλύτερα μουσεία σε επισκεψιμότητα, όπως το Πράδο και το Βασίλισσα Σοφία, αναμένεται να ανοίξουν και πάλι το Σάββατο 6 Ιουνίου.

Διάσημο για τις ελικοειδείς καμπύλες του κτηρίου του, που σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Φρανκ Γκέρι, το Γκούγκενχαϊμ στη Χώρα των Βάσκων άνοιξε με λιγότερες ώρες λειτουργίας.

Στην Ισπανία, χώρα που βρίσκεται μεταξύ αυτών που θρήνησαν τους περισσότερους νεκρούς από την πανδημία του SARS- CoV-2 έχοντας καταγράψει πάνω από 27.000 θανάτους, η εφαρμογή του lockdown, ενός από τα πλέον αυστηρά διεθνώς, κράτησε κλειστά τα μουσεία από τα μέσα Μαρτίου.

Με την επιβράδυνση της επιδημίας, η χώρα άρχισε πριν από μερικές εβδομάδες μια σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, διαφορετική ανά περιφέρεια και με τον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ να ελπίζει ότι αυτή θα έχει ολοκληρωθεί την 1η Ιουλίου. Με τη χθεσινή είσοδο νέων επαρχιών στη δεύτερη φάση της άρσης, το 70% των Ισπανών μπορεί να απολαύσει εκ νέου το κολύμπι με το άνοιγμα των παραλιών ή και το φαγητό με τη λειτουργία των εστιατορίων.

Πρόκειται για τη φάση 2, που επιτρέπει επίσης την επαναλειτουργία των κινηματογράφων, των θεάτρων και των εμπορικών κέντρων, με περιορισμένη ωστόσο προσέλευση κοινού.

Μαδρίτη και Βαρκελώνη, οι πόλεις που έχουν πληγεί περισσότερο από την επιδημία, καθώς και ένα μεγάλο τμήμα της κεντρικής περιφέρειας Καστίλλης και Λεόν βρίσκονται ακόμη στη φάση 1. Σ’ αυτή λειτουργούν και πάλι οι υπαίθριοι χώροι των εστιατορίων και των καφέ, τα μικρά καταστήματα, οι βιβλιοθήκες και τα ξενοδοχεία. Δεν επιτρέπεται όμως η λειτουργία των κοινόχρηστων χώρων.

Σε καλύτερη μοίρα βρίσκεται το νησιωτικό σύμπλεγμα των Κανάριων και των Βαλεαρίδων, που μπήκαν μόλις στην τρίτη και τελευταία φάση, η οποία επιτρέπει το άνοιγμα των εσωτερικών χώρων των μπαρ, των καζίνων, των χώρων αναψυχής και των ζωολογικών κήπων.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL