Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Αλλάζει όνομα, αλλάζουν και τα χαρακτηριστικά του;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλλάζει όνομα, αλλάζουν και τα χαρακτηριστικά του;

Τη μετονομασία του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων σε Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ) προανήγγειλε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση του.  Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, εκτός από την μετονομασία, «αναδιοργανώνεται η δομή του και εκσυγχρονίζεται η λειτουργία του, στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας συμβολής του τομέα Πολιτισμού στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας». Επιπλέον ο ΟΔΑΠ «καλείται να αξιοποιήσει τον επιχειρησιακό του μηχανισμό, να στηρίξει τη στρατηγική μεγιστοποίησης των εσόδων από τους πόρους του Πολιτισμού και να εξασφαλίσει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα για την τοπική οικονομία και επιχειρηματικότητα, να ενισχύσει τη δυναμική και το κύρος του πολιτιστικού προϊόντος».

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «μόνο προς τα πάνω μπορούμε να πάμε σ’ αυτό το πεδίο, καθώς ήταν τραγική η κατάσταση που παραλάβαμε. Οι ευκαιρίες που υπάρχουν είναι πολύ σημαντικές».

Εκεί που περιμέναμε τον νέο Οργανισμό του ΤΑΠΑ, ο οποίος έτσι κι αλλιώς γίνεται μέσω νομοσχεδίου, μας προκύπτει αλλαγή ονόματος. Μήπως η μετονομασία προϊονίζεται και αλλαγή των βασικών χαρακτηριστικών του ΤΑΠ, έτσι ώστε τα έσοδά του να πηγαίνουν και στον σύγχρονο πολιτισμό, και όχι αποκλειστικά και μόνο για αρχαιολογικούς σκοπούς όπως ορίζει ο ιδρυτικός του νόμος; Στην ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου δε βλέπουμε επίσης να γίνεται λόγος και σε μια επίσης βασική λειτουργία του μετονομασθέντος ΤΑΠΑ αυτή των απαλλοτριώσεων, που αφορά  χιλιάδες πολίτες σε όλη την επικράτεια.  Περιμένουμε να δούμε το νομοσχέδιο και τις αλλαγές που θα επιφέρει στο πολύπαθο Ταμείο.

Πόλυ Κρημνιώτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL