Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.0°C
4 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.8°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
11.2°C11.9°C
3 BF 93%
Η αρχαία πολιτιστική κληρονομιά σε καραντίνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η αρχαία πολιτιστική κληρονομιά σε καραντίνα

Μεθοδεύσεις, καθυστερήσεις, ανατροπή του σχεδίου διαχείρισης εις βάρος της σχέσης μας με τον αρχαίο πολιτισμό και κυρίως «τον αποκλεισμό των πολιτών από τη γνώση και την επαφή με την αρχαία Ιστορία της πόλης όταν αυτή θέτει πολιτικά ερωτήματα» αποδίδει η πρώην υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά στη Λίνα Μενδώνη για τη διαχείριση του περίφημου ευρήματος των «Δεσμωτών» του Φαλήρου, με αφορμή και την πρόσφατη γνωμοδότηση του ΚΑΣ για απόσπαση και επανατοποθέτηση.

«Σε έναν δημόσιο αρχαιολογικό χώρο, στον οποίο έχει σβηστεί η ιστορική μνήμη και τίποτε πλέον δεν θυμίζει το πολύτιμο απέραντο προϊστορικό νεκροταφείο της πόλης των Αθηνών που βρισκόταν επί αιώνες στο Δέλτα του Φαλήρου (εκεί όπου σήμερα εκτείνεται το ΚΠΙΣΝ), το τελευταίο κατάλοιπο, αυτό των 'Δεσμωτών', δεν θα είναι επισκέψιμο από τους πολίτες. 'Σε ένδειξη σεβασμού προς τους βιαιοθάνατους αυτούς νεαρούς, το εύρημα θα μπορούν να δουν μονάχα επιστήμονες', όπως μας πληροφορεί η πιο αφοσιωμένη στο υπουργείο δημοσιογραφική πένα ('Liberal', 20.5.2020)» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά η Μυρσίνη Ζορμπά.

Συμπληρώνει δε χαρακτηριστικά ότι «όλες οι μεθοδεύσεις κατέτειναν εντέλει σε μια ιδεολογική εμμονή που θέλει την αρχαία πολιτιστική κληρονομιά σε καραντίνα... Που επιδιώκει τον αποκλεισμό των πολιτών από τη γνώση και την επαφή με την αρχαία Ιστορία της πόλης όταν αυτή θέτει πολιτικά ερωτήματα. Γι’ αυτό και από την πρώτη στιγμή που ανασκάφηκε το πολυάνδριο, αντιμετωπίστηκε ως ενόχληση, ως ρωγμή στην επιμελώς ανώδυνη και λουστραρισμένη όψη της Αρχαίας Ελλάδας. Έτσι, η συγκλονιστική θανάτωση που αποτυπώνεται στην ταφή των αλυσοδεμένων σε ομαδικό τάφο νεαρών Αθηναίων κρίνεται ως ακατάλληλη δι’ ανηλίκους αλλά και ενηλίκους. Κι αυτό ενόσω οι φωτογραφίες της ανασκαφής κυκλοφορούν ευρέως. Κι ενόσω κανείς δεν διανοείται ότι πρόκειται για θέαμα αλλά, αντίθετα, πρόκειται για την ίδια την Ιστορία, τη μνήμη και την πολιτική συνείδηση που αφορά την αρχαία Αθήνα. Το απόθεμα συνείδησης της πόλης που αφορά όλους μας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL