Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.4°C
2 BF 89%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
14 °C
10.8°C14.9°C
4 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.6°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.5°C17.8°C
4 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
2 BF 100%
Πανικόβλητη και χωρίς απαντήσεις, εμφανίστηκε σαν πρώην υπουργός Πολιτισμού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πανικόβλητη και χωρίς απαντήσεις, εμφανίστηκε σαν πρώην υπουργός Πολιτισμού

Ο βασιλιάς αποδείχτηκε γυμνός και τρομοκρατημένος μπροστά στο κίνημα των ανθρώπων του Πολιτισμού, που έστειλαν χθες ηχηρό μήνυμα από το Σύνταγμα και άλλες πόλεις της χώρας. Η περαιτέρω εξειδίκευση των δράσεων για τη στήριξη των ανθρώπων του Πολιτισμού, που ανακοίνωσε χθες η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη μαζί με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σταύρο Πέτσα, δεν είχε να προσθέσει πολλά περισσότερα από όσα ανεπαρκή και αποσπασματικά έχουν έως τώρα ανακοινωθεί. Ωστόσο απέδειξε και στους πλέον δύσπιστους ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει ολοκληρωμένο σχέδιο για την προστασία και τη στήριξη του Πολιτισμού και των ανθρώπων του από τις επιπτώσεις των μέτρων αντιμετώπισης του κορωνοϊού. Κυρίως όμως απέδειξε ότι η καθ’ ύλην αρμόδια υπουργός δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί την έκτακτη περίσταση και να φροντίσει τον χώρο και τους ανθρώπους που το χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνει.

Χωρίς σχέδιο

Ως πρώην υπουργός εμφανίστηκε ουσιαστικά χθες η Λίνα Μενδώνη. Χωρίς σχέδιο, χωρίς απαντήσεις, χωρίς εξειδικεύσεις, χωρίς έμπνευση. Πανικόβλητη και ταυτόχρονα επηρμένη, επιβεβαίωσε στο έπακρο τον Σταύρο Ξαρχάκο ότι διακατέχεται από «βλαπτική έπαρση». Απαξίωσε τον κορυφαίο δημιουργό, και δι’ αυτού όλους τους Έλληνες καλλιτέχνες. Ουσιαστικά όμως, έδωσε στον εαυτό της τη χαριστική βολή. Γιατί στα μάτια της ελληνικής κοινωνίας έχει ήδη καρατομηθεί, από την ώρα που ο Σταύρος Ξαρχάκος, από τη ραδιοσυχνότητα του Κόκκινου 105,5 στην κοινή δράση με την "Αυγή" Save Art, διαπίστωσε ότι «υπουργό αναζητούμε. Εμπνευσμένο υπουργό αναζητούμε».

«Η κυβέρνηση επιθυμεί τους καλλιτέχνες να είναι καλλιτέχνες και δημιουργοί. Ο χαρακτηρισμός 'επαίτης' είναι μάλλον προσβλητικός για τον ίδιο τον κλάδο» είπε χαρακτηριστικά η Λ. Μενδώνη απαντώντας στην «Αυγή» για το πώς σχολιάζει τις δηλώσεις του Σταύρου Ξαρχάκου, ο οποίος προσάπτει στην κυβέρνηση παντελή έλλειψη πολιτιστικής πολιτικής και πρωτοφανή απαξία των ανθρώπων του Πολιτισμού και ότι αντιμετωπίζει τους καλλιτέχνες ως επαίτες.

Και η κυβέρνηση όμως διά του εκπροσώπου της δεν μπόρεσε να σταθεί στο ύψος της περίστασης. Χωρίς περίσκεψη απέναντι σε όσα επισήμανε ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Στ. Πέτσας, αντί να απαντήσει αν οι δηλώσεις του συνθέτη σχολιάστηκαν από τον πρωθυπουργό, με περισσή αλαζονεία ανέφερε: «Φαίνεται ότι οι πολίτες είχαν διαφορετική άποψη στις εκλογές της 7ης Ιουλίου όσον αφορά το συνολικό πρόγραμμα της Ν.Δ., επομένως και του Πολιτισμού. Γι’ αυτό σήμερα είναι πρωθυπουργός ο Κ. Μητσοτάκης με ένα μεγάλο ποσοστό ώστε να είναι αυτοδύναμος. Και το ίδιο θα γίνει και στις επόμενες εκλογές, όταν θα φτάσουμε στο τέλος της τετραετίας και θα ζητήσει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού πάλι με ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που θα κάνει τη ζωή των Ελλήνων καλύτερη».

Αφήνει πάλι εκτός πολλούς

Εκτός από τη δημιουργία Μητρώου καλλιτεχνών, το οποίο όμως δεν περιλαμβάνει τους τεχνικούς, και την αναδρομική ένταξη στο επίδομα των 800 ευρώ, η οποία επίσης αφήνει εκτός μεγάλο μέρος καλλιτεχνών και εργαζομένων, αφού απαιτούνται υπερβολικά πολλά ένσημα για το διάστημα που αφορούν, οι ανακοινώσεις σε ό,τι αφορά τον εργασιακό τομέα χρήζουν επιπλέον διασαφηνίσεων. Μένει επίσης να διευκρινιστεί ποιους αφορά η επιταγή κοινωνικής εργασίας, 1.000 ευρώ με πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές για την απασχόλησή τους, για περίοδο τριών μηνών (15.6.2020 έως 15.9.2020) και για 20 ημερομίσθια, ανάλογα με την ειδικότητά τους.

Έκαναν λόγο για «ουσιαστική επένδυση στον Πολιτισμό», ύψους 100.000.000 ευρώ, ωστόσο στις ακριβείς προσθέσεις των ποσών που αναφέρονται καταλήγουμε στο ποσό των 88 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις. Από αυτά, τα 60 εκατ. αφορούν το επίδομα των 800 ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 13 εκατ. αφορούν την κοινωνική απασχόληση. Θα πρέπει ωστόσο να διευκρινιστεί πόσους εργαζόμενους καλύπτουν στην πράξη αυτά τα 73 εκατ. ευρώ. Άρα για την πολιτιστική δημιουργία παραμένουμε στο αρχικά εξαγγελθέν ποσό των 15 εκατομμυρίων ευρώ. Για ποια νέα μέτρα για τον Πολιτισμό μιλάμε;

Παράλληλα, δεν αναφέρθηκε ούτε ένα ευρώ από ΕΣΠΑ ή άλλο ευρωπαϊκό κονδύλι για τον Πολιτισμό. Η υπουργός αρκέστηκε να πει ότι η Ελλάδα έχει αιτηθεί χρηματοδοτικών εργαλείων από την Ε.Ε.

Κυρίως όμως δεν παρουσίασε ένα σχέδιο για τα Πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα των δημιουργών και των καλλιτεχνών, την ώρα που εκείνοι σε όλη την περίοδο της καραντίνας έβαλαν "το πιάτο" τους στο τραπέζι της ελληνικής κοινωνίας, προσφέροντας δωρεάν το πνευματικό τους έργο.

Κατά τα άλλα, οι αρχαιολογικοί χώροι θα ανοίξουν στις 18 Μαΐου, τα θερινά σινεμά την 1η Ιουνίου, τα μουσεία στις 15 Ιουνίου και στις 15 Ιουλίου οι ανοιχτοί χώροι που θα φιλοξενήσουν δρώμενα, όπως η Επίδαυρος, τηρουμένων των υγειονομικών κανόνων.

 

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν

Αναδρομική επέκταση των 800 ευρώ και Μητρώο καλλιτεχνών

Στα άμεσα μέτρα που ανακοινώθηκαν περιλαμβάνονται:

* Η αναδρομική κάλυψη εργαζομένων των οποίων η σύμβαση έληξε πρόωρα από 12 έως 29 Φεβρουαρίου μετά από αίτηση στην "Εργάνη". Η στήριξη θα συνεχιστεί και τον Μάιο.

* Η αναδρομική κάλυψη όσων απασχολήθηκαν σε περισσότερους του ενός εργοδότη από 15.3 έως 20.4 και είχαν κατά μέσο όρο εβδομαδιαίως μέχρι 30% συνολικά ώρες εργασίας. Θα λάβουν τα 800 ευρώ μεταξύ 14-15 Μαΐου μετά από δήλωση στην "Εργάνη". Η στήριξη θα συνεχιστεί και τον Μάιο.

* Η αναδρομική κάλυψη όσων από 1η Ιουνίου 2019 και έως 1η Μαρτίου 2020 έχουν εκτελέσει περιστασιακή εργασία με 6 μεροκάματα τον μήνα ή 50 μεροκάματα συνολικά το διάστημα αυτό (θα πάρουν 800 ευρώ). Η στήριξη θα συνεχιστεί και τον Μάιο.

* Στήριξη των εγγεγραμμένων ΑΜΚΕ Πολιτισμού στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του υπ. Πολιτισμού με απευθείας επιχορήγηση 2,5 εκατ. ευρώ.

* Εντάσσονται στο πρόγραμμα στήριξης οι ταξιθέτες και οι ταξιθέτριες του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

* Διπλασιάζονται οι επιχορηγήσεις για το θέατρο και επεκτείνεται η θεατρική περίοδος 2019-2020 έως 31η Μαΐου και της περιόδου 2020-2021 έως 31η Δεκεμβρίου.

* Δεν θα ζητηθεί επιστροφή επιχορηγήσεων αν δεν είναι εφικτό να υλοποιηθούν οι παραστάσεις.

* Χορηγείται κουπόνι με 18μηνη ισχύ για τη δυνατότητα παρακολούθησης στο μέλλον για όσους έχουν κλείσει εισιτήρια για παραγωγές που ακυρώθηκαν.

* Δημιουργείται Μητρώο καλλιτεχνών και δημιουργών μέσα από ειδική πλατφόρμα από τις 13 Μαΐου στην "Εργάνη".

* Θα ψηφιστούν άμεσα διατάξεις κατά της πειρατείας.

Σε ό,τι αφορά τους αρχαιολογικούς χώρους, τα θερινά σινεμά, τα γυρίσματα κινηματογραφικών ταινιών και τα ζωντανά θεάματα ανακοινώθηκε ότι:

* Στους αρχαιολογικούς χώρους που ανοίγουν στις 18 Μαΐου θα τηρούνται αποστάσεις 1,5 μέτρου, θα μπαίνει συγκεκριμένος αριθμός επισκεπτών ανά ώρα, θα συστήνεται η χρήση μάσκας, θα υπάρχει ειδική διαδικασία ρύθμισης ροής εισόδου-εξόδου.

* Στα θερινά σινεμά που θα ανοίξουν από 1η Ιουνίου θα ισχύει όριο 40% στην πληρότητα, με σύσταση για χρήση μάσκας και αντισηπτικών και ειδικών κανόνων υγιεινής.

* Για τις πρόβες και τα κινηματογραφικά γυρίσματα που μπορούν να ξεκινήσουν από 18 Μαΐου θα πρέπει να τηρούνται αποστάσεις, να εξασφαλίζεται επαρκής αερισμός και εξαερισμός σε κλειστούς χώρους παράλληλα με απολυμάνσεις με διάλυμα χλωρίνης πριν και μετά το τέλος κάθε πρόβας / γυρίσματος, οι καλλιτέχνες και εργαζόμενοι θα πρέπει να χρησιμοποιούν προστατευτική μη ιατρική μάσκα, αντισηπτικά και προστατευτική προσωπίδα στις πρόβες, ενώ θα προβλέπονται ειδικοί κανόνες για μακιγιάζ, κομμωτήρια, βεστιάριο κ.λπ.

* Τα ζωντανά θεάματα θα πραγματοποιούνται με πληρότητα 40%, η σκηνή θα πρέπει να απέχει τουλάχιστον 3 μέτρα από την πρώτη σειρά καθισμάτων, σε περίπτωση όρθιων θεατών η απόσταση θα είναι 1,5 μέτρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL