Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Πολιτισμός στο σπίτι: Η προκλητική και ξεκαρδιστική «Σατανερί» του Θεόφραστου Σακελλαρίδη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πολιτισμός στο σπίτι: Η προκλητική και ξεκαρδιστική «Σατανερί» του Θεόφραστου Σακελλαρίδη

Μία παραγνωρισμένη οπερέτα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, του δημιουργού του δημοφιλούς «Βαφτιστικού», έρχεται στα σπίτια μας μέσα από το κανάλι της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Η «Σατανερί» ανέβηκε στις 6 Μαρτίου του 1930, λίγες ημέρες πριν από την «Άνοδο και την Πτώση της πόλης Μαχαγκόννυ» του Μπέρτολτ Μπρεχτ και του Κουρτ Βάιλ, αυτής της ευθείας σάτιρας για τον καπιταλισμό και την εμπορευματοποίηση.

Video embed:https://www.youtube.com/embed/aZIdkrvw3HE

Η «σατιρική φαντασμαγορία» του Θεόφραστου Σακελλαρίδη είναι ένας «πειραγμένος» Φάουστ που υμνεί την υπεροχή της κολάσεως έναντι του βαρετού και γραφειοκρατικού παραδείσου, τονίζοντας τα οφέλη της σύγχρονης ανηθικότητας έναντι της παραδοσιακής ηθικής, εξίσου τολμηρά με το «Μαχαγκόννυ».

Ο Σακελλαρίδης αναμειγνύει ρομαντικές άριες με δημοτικά, ρεμπέτικα, μπλουζ και φοξ τροτ και σατιρίζει την ελληνική ατιμωρησία μέσα από την ιστορία του Ανδρέα, ενός κακομοίρη «πωλούντος επί πιστώσει», που, στο αιώνιο σταυροδρόμι της αρετής και της κακίας, επιλέγει τον δεύτερο δρόμο, κατόπιν προσωπικής ξενάγησης στον άλλο κόσμο από… τον ίδιο τον Σατανά!

Η παράσταση, σε μουσική διεύθυνση Χαράλαμπου Γωγιού και σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ευκλείδη και Δημήτρη Δημόπουλου, αποκατέστησε για πρώτη φορά την αυθεντική ενορχήστρωση του 1930.

Με το φωνητικό σύνολο chórεs, 18μελές μουσικό σύνολο και Μονωδούς της ΕΛΣ / Μαγνητοσκοπήθηκε στις 19 Μαΐου 2019 στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL