Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C14.8°C
3 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.9°C
2 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.9°C11.6°C
2 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
13.6°C16.8°C
5 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Τέοντορ Σανίν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τέοντορ Σανίν

Ο καθηγητής Τέοντορ Σανίν (Теодо́р Шани́н), που πέθανε στις 4 Φεβρουαρίου 2020, είχε γεννηθεί στις 29 Οκτωβρίου 1930 στο (τότε πολωνικό, σήμερα λιθουανικό) Βίλνιους. Στην ηλικία των δέκα ετών, το 1941 ακολούθησε την μητέρα του στην εξορία της Σιβηρίας, ως συνέπεια της σύλληψης του πατέρα του από φορείς του σοβιετικού καθεστώτος. Μετά την παροχή χάριτος, ξεκίνησε τις σπουδές του σε διάφορες χώρες, την Παλαιστίνη (όπου πολέμησε στην πλευρά των Ισραηλινών), την Πολωνία και τη Γαλλία, καταλήγοντας στην Αγγλία, όπου το 1970 έλαβε τον διδακτορικό τίτλο του από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιχαμ (με θέμα την Κυκλική κινητικότητα και την πολιτική συνείδηση των Ρώσων αγροτών, 1910-1925).

Η πανεπιστημιακή σταδιοδρομία του θα τον έφερνε σε επαφή με μια σειρά αγγλικών και αμερικανικών πανεπιστημίων, με κορύφωση τη στελέχωση ακαδημαϊκών θέσεων στη Ρωσία. Το βασικό πεδίο ερευνάς του ήταν οι αγροτικές οικονομίες, μέσα από μια πολυδιάστατη προσέγγιση που συνδύαζε οικονομικές, κοινωνιολογικές και ιστορικές προσεγγίσεις. Από τα βιβλία του στην αγγλική γλώσσα ξεχωρίζουν το κλασικό Αγρότες και αγροτικές κοινωνίες (Peasants and Peasant Societies, Penguin Books 1971), όπως καθώς και το Η παράξενη τάξη: Πολιτική κοινωνιολογία της αγροτικής τάξης σε μια αναπτυσσόμενη κοινωνία: Ρωσία 1910-1925 (The Awkward class: Political Sociology ofPeasantry in a Developing Society: Russia 1910-1925, Clarendon Press 1972). Με τη συλλογή κειμένων Ο όψιμος Marx και η ρωσική τροχιά: Ο Marx και οι περιφέρειες της κεφαλαιοκρατίας (LateMarx and the Russian Road: Marx and the Peripheries of Capitalism, Routledge 1983), ο Σανίν συνέβαλε ουσιαστικά σε μια συζήτηση που περιλάμβανε τόσο ερμηνευτικά ζητήματα από το έργο του όψιμου Marx, όσο και ζητήματα αποτίμησης της δυναμικής της σύγχρονης ιστορίας, αναφορικά με την ενσωμάτωση, την μετεξέλιξη ή τον αφανισμό των αγροτικών κοινωνιών στην επεκτεινόμενη κεφαλαιοκρατική οικονομία.

Μετά την πολιτική μεταβολή στη Ρωσία, ο Σανίν κατάφερε το 1995 να πραγματοποιήσει την ίδρυση της Σχολής Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών της Μόσχας (Московская высшая школа социальных и экономических наук), ενός από τα μεγαλύτερα ιδιωτικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Ρωσίας, την προεδρία του οποίου ο Σανίν επρόκειτο να διατηρήσει μέχρι το θάνατό του (εξαιτίας αυτής της ιδιαίτερα στενής σχέσης, η Σχολή έχει πάρει το προσωνύμιο Σανίνκα). Μια από τις τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις του έγινε στο Συνέδριο για την επέτειο της Ρωσικής Επανάστασης του 1917, που οργανώθηκε στην Αθήνα το διάστημα 12-14 Απριλίου 2019. Η εισήγηση του Σανίν είχε τίτλο Η Ρωσική Επανάσταση 1902-1922, και αφορούσε - για άλλη μια φορά - τις αντιδράσεις του αγροτικού κόσμου στη διάρκεια της Ρωσικής Επανάστασης.

Προαγορά αντιτύπων

ΤΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΡΩΣΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

(12-14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019)

Το συνέδριο για τη Ρωσική Επανάσταση που διοργανώθηκε το τριήμερο 12-14 Απριλίου 2019 ήταν, κατά γενική ομολογία, ένα εξαιρετικά σημαντικό γεγονός. Σε αυτό συμμετείχαν κορυφαίοι Έλληνες και ξένοι ιστορικοί, πανεπιστημιακοί και διανοούμενοι. Αναδείχτηκαν σημαντικές και άγνωστες πλευρές της Ρωσικής Επανάστασης και τις εργασίες του παρακολούθησε πλήθος κόσμου. Η έκδοση των πρακτικών αυτού του συνεδρίου θα αποτελέσει ένα σταθμό και μία παρακαταθήκη για όσες και όσους ερευνούν, μελετούν και μετουσιώνουν σε πράξη τα πολύτιμα ιστορικά συμπεράσματα.

Η έκδοση ενός τέτοιου ογκώδους τόμου έχει αυξημένες οικονομικές απαιτήσεις, οι οποίες ξεπερνούν τις οικονομικές δυνατότητες των Εκδόσεων των Συναδέλφων. Για τον λόγο αυτό εκδίδουμε κουπόνι προαγοράς με σκοπό να συγκεντρωθεί το ποσό των 3.000 ευρώ. Τα προνόμια που απορρέουν με την αγορά του κουπονιού είναι μία έκπτωση της τάξης του 20% επί της υπολογιζόμενης τελικής ονομαστικής του αξίας [25 ευρώ κατ' εκτίμηση]. Έτσι, το κάθε αντίτυπο που προαγοράζεται θα κοστίζει 20 ευρώ. Η προαγορά γίνεται με δύο τρόπους:

1. Με την προμήθεια ειδικού σφραγισμένου κουπονιού από το βιβλιοπωλείο των Εκδόσεων των Συναδέλφων.

2. Με κατάθεση στον τραπεζικό λογαριασμό των Εκδόσεων των Συναδέλφων (Τράπεζα Πειραιώς ΙΒΑΝ GR93 0172 0800 0050 8006 5297 711, δικαιούχος Αυτοδιαχειριζόμενη Κοινότητα του Βιβλίου), γράφοντας το ονοματεπώνυμό σας και τον αριθμό των αντιτύπων που προαγοράζετε.

Με την κυκλοφορία του τόμου ανταλλάσσετε τα κουπόνια σας με βιβλία ή, εάν έχετε κάνει τραπεζική κατάθεση, παραλαμβάνετε τα βιβλία σας με το ονοματεπώνυμό σας. Σε περίπτωση που το ποσό δεν συγκεντρωθεί τα χρήματα επιστρέφονται στους κατόχους του κουπονιού με εξαργύρωση στο βιβλιοπωλείο μας ή από το άτομο που σας το προμήθευσε και στους καταθέτες με κατάθεση επιστροφής.

Χρονική διάρκεια διάθεσης του κουπονιού από 12 Μαρτίου μέχρι 18 Μαΐου 2020.

Γιώργος Λιερός

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL