Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Μουσείο Αργυροτεχνίας και Συλλογή Φέλιου / Αμέτρητες όψεις του ωραίου...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μουσείο Αργυροτεχνίας και Συλλογή Φέλιου / Αμέτρητες όψεις του ωραίου...

"Ινσταμπούλ", έργο του Εμμανουήλ Μπιτσάκη, Συλλογή Σωτήρη Φέλιου
Μουσεία, δημόσια και ιδιωτικά, γκαλερί και αίθουσες τέχνης, παραμένοντας κλειστά εξαιτίας της πανδημίας, αναπτύσσουν από πολύ νωρίς ηλεκτρονικές δράσεις παρουσιάζοντας στο κοινό που διαβιεί έγκλειστο εκθέσεις, έργα τέχνης αλλά και ομιλίες καλλιτεχνών.

Μία από τις πολύ ενδιαφέρουσες εκθέσεις που διοργάνωσε το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο με τίτλο «Οι αμέτρητες όψεις του ωραίου» και περιοδεύει στο Μουσείο Αργυροτεχνίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς στα Γιάννενα προσφέρεται στο κοινό μέσω εικονικής ξενάγησης στην ιστοσελίδα του μουσείου.

Έτσι, από τον καναπέ του σπιτιού μας μπορούμε να «ταξιδέψουμε» στο Κάστρο Ιωαννίνων και το εκεί μουσείο επισκεπτόμενοι την περιοδική έκθεση με επιλεγμένα έργα από τις συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που αποκαλύπτουν πτυχές του ωραίου από τους προϊστορικούς μέχρι και τους ρωμαϊκούς χρόνους. Στον πάνω όροφο ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στη μόνιμη συλλογή του μουσείου.

 

Μια σπουδαία συλλογή στην πλατεία Κυψέλης

Η Συλλογή Φέλιου, μία από τις σημαντικότερες στον τόπο μας, μπορεί πλέον να καταστεί προσβάσιμη στο ευρύ κοινό μέσα από τον ιστότοπο όπου αναρτώνται έργα, προηγούμενες εκθέσεις και εκδηλώσεις.

Ειδικές διαδικτυακές διαδρομές βοηθούν τους επισκέπτες να ανακαλύψουν και να εξερευνήσουν τη συλλογή του Σωτήρη Φέλιου με περισσότερα από χίλια έργα Ελλήνων καλλιτεχνών της σύγχρονης ελληνικής παραστατικής τέχνης. Η συλλογή περιλαμβάνει ζωγραφικά έργα, γλυπτά, ανάγλυφα, κατασκευές, χαρακτικά, φωτογραφίες, ψηφιακές εκτυπώσεις και σχέδια με κεντρικό θέμα την ανθρώπινη μορφή.

Ο ιστότοπος περιέχει πληροφορίες για τις εκθέσεις της συλλογής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό καθώς και υλικό για την τελευταία έκθεση της Μαρίας Φιλοπούλου μέσα από το βίντεο του χώρου.

Επίσης, παρουσιάζονται συζητήσεις και κατάλογοι που μπορεί κάποιος να ξεφυλλίσει ψηφιακά, όπου σημαντικοί ιστορικοί τέχνης και επιμελητές σχολιάζουν και αναλύουν την πορεία των καλλιτεχνών μέσα από τα έργα της συλλογής. Εκτός των έργων και της καλλιτεχνικής διαδρομής της Μαρίας Φιλοπούλου, υπάρχουν ενημερωμένα αρχεία του Εμμανουήλ Μπιτσάκη, του Γιώργου Ρόρρη, του Αλέκου Λεβίδη, του Κώστα Παπανικολάου και πολλών άλλων.

Ενδιαφέρον αποτελούν συνεντεύξεις καλλιτεχνών οι οποίοι μιλάνε για την τέχνη και την τέχνη τους αλλά και για τη μακροχρόνια σχέση που έχουν με τον συλλέκτη και τη συλλογή του. Σ’ αυτές τις συνεντεύξεις το κοινό μπορεί να παρακολουθήσει δημιουργούς όπως ο Τάσος Μαντζαβίνος, ο Μιχάλης Μανουσάκης, ο Αλέκος Λεβίδης, ο Χρήστος Μποκόρος, ο Κώστας Παπανικολάου και πολλοί άλλοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL