Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Όταν στο τέλος μετρηθούμε κάποιων το μπόι θα έχει εξαφανιστεί
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Όταν στο τέλος μετρηθούμε κάποιων το μπόι θα έχει εξαφανιστεί

Πόλυ Κρημνιώτη

Η μνημειώδης αδιαφορία της ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού απέναντι στους έλληνες καλλιτέχνες και τους ανθρώπους του πολιτισμού που έχουν πληγεί σοβαρά από την πανδημία του κορωνοϊού,  στιγματίζεται ακόμα και από στελέχη της κυβερνώσας παράταξης.

Η βουλευτής της Ν.Δ Όλγα Κεφαλογιάννη έσπευσε να καταθέσει κοινοβουλευτική ερώτηση προς τους  υπουργούς Οικονομικών και Πολιτισμού με την οποία ζητάει να ενημερωθεί  για τα μέτρα που λαμβάνονται για τη στήριξη των καλλιτεχνών της Χώρας αλλά και τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζει το κράτος να στηρίξει τη βιωσιμότητα των χώρων θεάματος και ψυχαγωγίας.

Η αγωνία  των ίδιων των καλλιτεχνών, των δημιουργών, των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στο χώρο του θεάματος και της  ψυχαγωγίας και οι εκκλήσεις που απευθύνουν φαίνεται πως δεν είναι ικανή να διαπεράσει τους τοίχους του υπουργικού γραφείου στην οδό Μπουμπουλίνας. Ούτε οι εκκλήσεις που απευθύνουν διαρκώς  διεθνείς πολιτιστικοί φορείς.

Η υπουργός απαξιεί να ακούσει τις φωνές αγωνίας και τις καμπάνες κινδύνου που χτυπούν επίσης σωματεία και πολιτικά κόμματα.

Την προηγούμενη Δευτέρα, με πρωτοβουλία του τομεάρχη Πολιτισμού Πάνου Σκουρολιάκου κατατέθηκε ερώτηση στη βουλή, την οποία συνυπογράφουν 43 επίσης βουλευτές, η μισή σχεδόν κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή, όπου ζητούν να ενημερωθούν όχι μόνο για τα μέτρα στήριξης που θα λάβει το ΥΠΠΟΑ για την ανακούφιση καλλιτεχνών και εργαζόμενων σε όλους τους τομείς του πολιτισμού αλλά  και για το εάν προγραμματίζει την εκπόνηση ενός στρατηγικού σχεδίου ώστε μετά την άρση των έκτακτων μέτρων για τον κορωνοϊό (Covid 19) να υπάρξει  ουσιαστική ενίσχυση της πολιτιστικής δημιουργίας, του θεάματος και της ψυχαγωγίας, προκειμένου να στηρίξει τους φορείς και τους ανθρώπους του πολιτισμού. Όμως αυτά  είναι ψιλά γράμματα για την κ. Μενδώνη.

Την ώρα όμως που οι παρεπιδημούντες στον 5ο όροφο του κτηρίου της Μπουμπουλίνας, κλείνουν ερμητικά μάτια, στόμα, αφτιά, κάποιοι άλλοι Υπουργοί Πολιτισμού, συναισθανόμενοι τους κινδύνους που κρύβει για το μέλλον μας, η δεινή κατάσταση που έχει οδηγήσει τους ανθρώπους του πολιτισμού, η πανδημία του κορωνοϊού, ανασκουμπώνονται και ρίχνονται στη μάχη.

Ευρωπαϊκά αντανακλαστικά

Ευρωπαϊκές και άλλες κυβερνήσεις σπεύδουν να πάρουν γενναία μέτρα στήριξης, αναγνωρίζοντας ότι τα απαγορευτικά μέτρα που λαμβάνονται διεθνώς για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, με το κλείσιμο χώρων πολιτισμού και ψυχαγωγίας απειλεί ακόμα και την επιβίωση των καλλιτεχνών, που στην πλειοψηφία τους είναι αυτοαπασχολούμενοι, αλλά και των ανθρώπων που εργάζονται ή δραστηριοποιούνται σ’ αυτούς.

Ήδη η Γερμανίδα υπουργός Πολιτισμου  ανακοίνωσε χθες ότι η κυβέρνηση της θα διαθέσει το εντυπωσιακό ποσό των 50 δισεκατομμυρίων για την υποστήριξη των καλλιτεχνών και της δημιουργικής βιομηχανίας δηλώνοντας χαρακτηρισιτκά: «Γνωρίζουμε τις ταλαιπωρίες, γνωρίζουμε την απελπισία.

Ο τομέας του πολιτισμού ιδιαίτερα χαρακτηρίζεται από υψηλά ποσοστά αυτοαπασχολούμενων ανθρώπων που τώρα έχουν προβλήματα επιβίωσης».

Γενναία μέτρα στήριξης έλαβε και υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας, για όλους τους τομείς του πολιτισμού και του βιβλίου συμπεριλαμβανομένου, μέσω του Γαλλικού Γαλλικού Κέντρου Βιβλίου, που ζει και βασιλεύει και υποστηρίζει συγγραφείς, εκδότες, γαλλική λογοτεχνία κλπ, σε αντίθεση με το δικό μας ΕΚΕΒΙ στο οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ έβαλε λουκέτο το 2013 και η σημερινή θεωρεί πολυτέλεια να το επανιδρύσει.

"Η χωρίς προηγούμενο πανδημία που αγγίζει τη χώρα μας πλήττει σκληρά τους δρώντες του πολιτισμού. Πρέπει να διασφαλίσουμε την επιβίωσή τους. Είναι το ίδιο το μέλλον του πολιτιστικού μας μοντέλου που βρίσκεται σε κίνδυνο" δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Πολιτισμού Franck Riester.

Στη Φιλανδία, από την άλλη, όπως έγινε γνωστό πριν μερικές ώρες, με πρωτοβουλία του υπουργείου Πολιτισμού και Επιστημών συγκεντρώθηκε ήδη το ποσό του 1.500.000 ευρώ για τη στήριξη των ανεξάρτητων καλλιτεχνών. «Το γεγονός ότι φέραμε σε πέρας μέσα σε δύο ημέρες την προσπάθειά μας να συγκεντρώσουμε ένα πακέτο βοήθειας 1.5 εκ. ευρώ είναι δείγμα συλλογικής υπευθυνότητας που η κοινωνία της Φιλανδίας θέλησε να αναλάβει.

Σε αυτές τις μοναδικές συνθήκες, τα ιδρύματα εξαιρετικά πρόθυμα στήριξαν τους καλλιτέχνες και τους επαγγελματίες του πολιτισμού. Το εκτιμούμε πολύ" δήλωσε, χαρακτηριστικά η υπουργός Πολιτισμού και Επιστημών Hanna Kosonen.  Το Σουηδικό Πολιτιστικό Ίδρυμα από πλευράς του ανήγγειλε το πρόγραμμα «Ο πολιτισμός στο σήμερα» υποστηρίζοντάς το με 400.000 ευρώ.

Ακόμα και η Ιταλία που πληρώνει τόσο βαρύ ανθρώπινο φόρο στην πανδημία του κορωνοϊού προχώρησε σε μέτρα παρέχοντας έκτακτες αποζημιώσεις στους εργαζόμενους στον πολιτισμό, την ψυχαγωγία και τα οπτικοακουστικά μέσα, έχουν δεν έχουν κοινωνική ασφάλιση, ανέλαβε παρεμβάσεις υπέρ των δημιουργών, των καλλιτεχνών και των εκτελεστών, επέκτεινε την κοινωνική ασφάλιση και στους εποχικούς εργαζόμενους στον τομέα της ψυχαγωγίας.

Προχώρησε στην αναστολή καταβολής παρακρατηθέντων φόρων, εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και κοινωνικής ασφάλισης και υποχρεωτικών ασφαλίστρων για όσους διαχειρίζονται ή οργανώνουν θέατρα, αίθουσες συναυλιών, κινηματογράφους, εκθέσεις ή εκδηλώσεις καλλιτεχνικής ή πολιτιστικής φύσης, μουσεία, βιβλιοθήκες, αρχεία, χώρους ιστορικά μνημεία, μπαρ, εστιατόρια, ιαματικά λουτρά, ψυχαγωγικά ή θεματικά πάρκα, υπηρεσίες μεταφορών, ενοικίαση αθλητικού και ψυχαγωγικού εξοπλισμού ή δομών και εξοπλισμού για εκδηλώσεις.

Στην Ευρώπη οι κυβερνήσεις, και δε μιλάμε φυσικά για αριστερές κυβερνήσεις, σε κάποιες περιπτώσεις ούτε καν σοσιαλδημοκρατικές,  δεν μπήκαν ως φαίνεται σε διλήμματα για τη στήριξη του  πολιτισμού αυτή την πολύ κρίσιμη περίοδο. Ούτε οι υπουργοί Πολιτισμού περίμεναν από τους συναδέλφους τους των οικονομικών  χαρτοφυλακίων να πάρουν πρωτοβουλίες. Μπήκαν μπροστά και έπεισαν ότι ο πολιτισμός υπερβαίνει τις αγορές.

Αυτός είναι ο ρόλος των υπουργών Πολιτισμού. Σε κανένα δίλημμα άλλωστε δεν μπήκαν οι ίδιοι οι καλλιτέχνες από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία. Δεν κοίταξαν το συμφέρον τους και πρόσφεραν ελεύθερα στους πολίτες τα έργα τους μέσα από το διαδίκτυο. Οι ευαίσθητες κεραίες τους βλέπετε, πιάνουν πάντα το μήνυμα των καιρών.

Οι καλλιτέχνες από καταβολής τους, όπως και οι πολίτες γνωρίζουν  ότι το ισχυρότερο φάρμακο για την πάσχουσα κοινωνία είναι η τέχνη.

Αύριο τίποτα δεν θα ΄ναι όπως χθες

Κάτι που αδυνατεί να κατανοήσει η δική μας υπουργός Πολιτισμού. Όπως αδυνατεί να καταλάβει ότι η επόμενη μέρα δεν θα μοιάζει σε τίποτα με τη χτεσινή. Η πανδημία εκτός των άλλων φέρνει τον καθρέφτη μπροστά στα μάτια μας. Και μας αναγκάζει να ξανασκεφτούμε για εαυτούς και αλλήλους.

Να ξανασκεφτούμε πάνω στην ηθική και τις αξιακές κλίμακες με τις οποίες θέλουμε πια να προχωρούμε, τη σχέση μας με τη γνώση, με τον άλλο, με τον πλανήτη. Να μετρήσουμε τα βήματα και τα εργαλεία που διαθέτουμε.

Να επαναστοχαστούμε  γύρω από την ταυτότητά μας, τη θέση και το ρόλο μας στο παγκόσμιο ψηφιοποιημένο τοπίο που ζούμε. Να ξαναθυμηθούμε την πρωτογενή έννοια της πολιτικής και να αναδιαμορφώσουμε την πολιτική δράση.  

Όμως η κρίση μας κρίνει. Και όταν έρθει η ώρα να μετρηθούμε, και αυτή την ώρα θέλουμε να είμαστε όλοι μαζί, κάποιων το μπόι εμφανώς θα αποδειχτεί κατώτερο του ύψους των περιστάσεων. Και θα εξαφανιστεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL